Heeft het nog zin om te leren drummen op latere leeftijd? Er zijn veel mensen die graag zouden willen leren drummen, maar twijfelen aan zichzelf omdat ze al een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Misschien wordt jij ook wel door jezelf tegengehouden om de drumstokken op te pakken.
Je maakt jezelf bijvoorbeeld wijs dat je hersenen op latere leeftijd minder snel nieuwe vaardigheden kunnen leren. Dit argument is in zekere zin waar, maar het betekend zeker niet dat je op latere leeftijd niet kunt leren drummen!
Er zijn namelijk genoeg gevallen waar oudere mensen, zonder drum ervaring, binnen een jaar in een band zijn gekomen. Sommigen is het zelfs gelukt om een professioneel drummer te worden. En het leuke is: je hoeft niet eens echt getalenteerd te zijn om dit te bereiken.
In deze blog vertel ik je waarom het nog niet te laat is om een drummer te worden. Daarnaast geef ik je een stappenplan die je kan helpen om een goede start te geven aan je drum carrière. Laten we dus snel beginnen!
Inhoudsopgave
Waarom zou je willen leren drummen op latere leeftijd?
Voordat we beginnen is het belangrijk om vast te stellen waarom je zou willen leren drummen. Wat is je drijfveer? Persoonlijk vind ik dat we te weinig aandacht besteden aan deze vraag als het gaat om het leren van een nieuwe vaardigheid.
Misschien is het niet meer haalbaar om een drummer van topniveau te worden, so what? Drummen gaat om plezier maken, je eigen grenzen verleggen, je emoties kwijt kunnen en nog veel meer. Je kunt het zelfs gebruiken om in contact te komen met andere muzikanten! Zie drummen dus niet perse als topsport, maar meer als een uitlaatklep of om de wereld opnieuw te leren ontdekken.
Het proces van leren drummen is als je het mij vraagt al genoeg reden om te beginnen. Het gevoel wat je krijgt als je je eerste ritme of drumfill leert spelen is geweldig. Wanneer je vervolgens voor het eerst met je favoriete nummer mee kan spelen is ook magisch. Er zijn zo ontzettend veel kleine momenten in het proces die het de moeite waard maken.
Muziek staat ook aan de basis van vele vriendschappen. De eerste keer dat je met een band speelt of meedoet aan een jamsessie ga je merken dat muziek een universele taal is die mensen verbindt. Leren drummen is een goede manier om deze situaties op te zoeken en nieuwe mensen te leren kennen.

Laat je niet afschrikken
Misschien had je het al door: als het aankomt op het leren van nieuwe vaardigheden zijn we meester in het bedenken van smoesjes. Dit is een hele normale reflex om te hebben. Onze hersenen houden er helemaal niet van om nieuwe dingen te leren, want dit kost energie. We moeten dus tegen deze natuurlijke reflex ingaan door de smoesjes te relativeren.
Veel voorkomende smoesjes zijn: “Ik heb geen talent” of “het niveau van die ander is onhaalbaar voor mij”. Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws voor je! Talent bestaat namelijk niet. Het enige wat echt telt is dat je consistent tijd investeert in het oefenen. Bij goede drummers zie je vaak alleen de uitkomst, maar je ziet niet hoeveel tijd ze daadwerkelijk hebben geïnvesteerd om op dat niveau te komen.
Een van de enige dingen die je dus nodig hebt om een goede drummer te worden is discipline. En zolang je gepassioneerd bent gaat dit zeker lukken!
Een ander smoesje wat we vaak gebruiken is dat we ons zorgen maken over onze omgeving. We zijn bijvoorbeeld bang dat onze buren en huisgenoten het gedrum niet leuk gaan vinden. Is dit echter een goede reden om onze ambitie te laten varen? Ik denk van niet!
Tegenwoordig zijn er namelijk genoeg manieren om te leren drummen zonder veel geluid te maken. Je kunt bijvoorbeeld je kamer geluidsdicht maken, ergens een studio huren, of een elektronisch drumstel kopen in plaats van een akoestisch drumstel. Of nog beter, overleg je plannen eens met de mensen in je omgeving! Misschien vinden ze het wel helemaal niet erg en moedigen ze je zelfs aan.
In een eerdere blog heb ik beschreven hoe je het geluid kunt isoleren van een elektronisch drumstel. Verder kun je mijn top 5 elektronisch drumstel voor beginners lezen. Als je denkt in mogelijkheden zul je zien dat er eigenlijk niet zoveel problemen zijn!
Ter conclusie. Het moraal van dit verhaal is: als je graag zou willen leren drummen, doe het dan gewoon! Verzin geen smoesjes meer voor jezelf en laat je niet afschrikken door anderen die ogenschijnlijk meer talent hebben. Als je echt de motivatie vanuit jezelf hebt om te leren drummen, kom je er wel.
Iedereen kan leren drummen op latere leeftijd!
Het is waar dat kinderen informatie sneller tot zich op kunnen nemen. Dit geeft ze veel voordeel bij het leren van nieuwe vaardigheden. Echter hebben mensen op leeftijd ook een paar grote voordelen ten opzichte van kinderen als het gaat om leren.
Volwassenen hebben over het algemeen veel meer discipline en focus. Dit zijn de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat je efficiënt kunt leren drummen. Waar kinderen vaak een externe motivator (ouders of docenten) nodig hebben, hebben volwassenen vaak voldoende intrinsieke motivatie. Jij weet zelf waarom je graag wilt leren drummen, dus is het makkelijker om gedisciplineerd te blijven oefenen.
Oudere mensen hebben een stuk meer levenservaring. Je beseft je op een gegeven moment dat je geen twee dingen tegelijk moet doen als je iets wilt leren. Je weet jezelf beter te focussen op het leren spelen van je instrument.
Kinderen hebben deze focus vaak nog niet. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die lezen terwijl ze muziek luisteren. Ze verdelen hun aandacht continu heen en weer tussen het boek en de muziek, waardoor er geen van beide echt beklijft. En dan hebben we het nog niet eens over social media en smartphones die continu de focus verbreken.
Volwassenen zijn veel beter in het vermijden van afleiding. Hierdoor kan alle focus besteed worden aan de oefensessie. Op deze manier wennen de hersenen sneller aan nieuwe ritmes en patronen.

Tips voor tijdens het oefenen
Hopelijk is de boodschap duidelijk: ‘Wil je leren drummen? Begin dan gewoon!’. Wanneer je deze knoop hebt doorgehakt kun je je eerste stappen gaan zetten. Koop of huur een drumstel, bepaal je drumsetup en begin met oefenen!
Maar hoe zorg je dat je het beste uit je oefensessies haalt? Hieronder geef ik je een paar waardevolle tips die gaan zorgen dat je effectief te werk kunt gaan.
Tip 1: Oefen elke dag in ieder geval 10 tot 30 minuten. Zorg dat dit een gewoonte voor je wordt, zelfs als je er een dag minder zin in hebt. Herhaling is namelijk de beste manier om te leren drummen. Je zult merken dat consistent oefenen al snel zijn vruchten afwerpt.
Tip 2: Push jezelf niet teveel. Rust is een belangrijk onderdeel in het leerproces. Wil een bepaalde techniek niet lukken en merk je dat je geïrriteerd raakt? Stop dan direct en gun je hersenen de rust om het geleerde te verwerken. Een goede nachtrust doet ook wonderen. Je zult merken dat het de volgende dag al een stuk beter lukt. En nog een bijkomend voordeel: het blijft hierdoor makkelijker om plezier te houden tijdens het oefenen.
Tip 3: Besteed elke oefensessie aan één specifiek onderwerp en ga hiermee de diepte in. Om het drummen een tweede natuur te maken moeten je hersenen eerst door en door begrijpen hoe de verschillende bewegingen in elkaar zitten. Tip 4 helpt je met dit proces.
Tip 4: Begin langzaam en bouw vervolgens het tempo stapje voor stapje op. Dit is de gouden regel voor leren drummen. Speel ritmes eerst noot voor noot met je volledige focus op elke slag. Zet vervolgens een metronoom aan op een langzaam tempo om vertrouwd te raken met de timing. Wanneer je het ritme comfortabel kunt spelen op een laag tempo kun je langzaam het tempo opschroeven.
Tip 5: Heb plezier! Muziek maken moet ten alle tijden leuk zijn. Dit is hoofd prioriteit! Zonder plezier heb je geen motivatie en zonder motivatie komt er geen vooruitgang. Wacht dus niet te lang om met je favoriete muziek mee te drummen of om andere muzikanten op te zoeken voor een band of jamsessie.

Efficiënt leren drummen op latere leeftijd
Maar nu nog een belangrijkere vraag: Hoe weet je wat je moet oefenen? Je wilt een duidelijke leerpad die aansluit bij jouw niveau en doelen. Er zijn ontzettend veel manieren waarop je kunt leren drummen, maar welke moet je kiezen?
Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een docent, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om te leren drummen via het internet! Het voordeel van internet ten opzichte van een docent is dat je een stuk flexibeler bent. Je bepaald zelf waar en wanneer jij wilt leren. Ook kan een docent prijzig zijn in vergelijking met online alternatieven.
Nu kun je natuurlijk op YouTube tutorials gaan zoeken. Echter weet je op YouTube (zeker als beginner) nooit zeker welke tutorials bij je niveau en leerbehoefte aansluiten. Bij een docent weet je in de meeste gevallen wel zeker dat je middels een logisch stappenplan leert drummen.
Maar wat als je de flexibiliteit en lage kosten van online tutorials en de les structuur van een drumdocent zou willen combineren? Dan kom je uit bij het online platform Drumeo! Drumeo is met grote voorsprong mijn favoriete website om via te leren drummen. Of je nou een absolute beginner bent of een gevorderde speler, iedereen kan er ontzettend veel leren!
Er staan mega veel leerpaden op die je helpen om een goede drum-basis te leren, maar ook die je helpen specialiseren in bepaalde stijlen of technieken. De lessen worden gegeven door de beste drummers ter wereld. Denk aan Todd Sucherman (Styx), Dennis Chambers (Santana), Simon Phillips (Toto) en meer!
En het beste: Je kunt feedback vragen! Door simpelweg een video van jezelf op te sturen krijg je feedback op je spel, en advies over welke video’s je op Drumeo zou kunnen kijken om jezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast bevat het platform een zeer grote database aan interactieve bladmuziek van je favoriete muziek.
Ben je benieuwd naar Drumeo? Dan kun je het gewoon 30 dagen vrijblijvend uitproberen via de onderstaande knop! Of lees mijn uitgebreide Drumeo review voor meer informatie. 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!
Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.