6 Legendarische Muziekstudio’s

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Ben jij benieuwd naar de muziekstudio waar jouw favoriete artiest zijn/haar muziek opneemt? Lees dan deze blog! Ik vertel je over 6 legendarische muziekstudio’s waar de grootste artiesten ter wereld hun ideeën tastbaar maken.

Deze opnamestudio’s zijn wel iets anders dan een homestudio met een paar studio monitoren en een audio interface. Elke opnamestudio in deze lijst staat vol met mega mengpanelen, compartimenten, afluistering en nog veel meer! Laten we dus snel beginnen.

1. Abbey Road Studios, London

Abbey Road Studios is misschien wel de beroemdste opnamestudio ter wereld! De studio bevindt zich in Londen, Engeland. Het was onder andere de thuisbasis van The Beatles. Ze hebben zelfs hun laatst opgenomen album naar Abbey Road vernoemd.

Andere grote artiesten die in de studio hebben rerecord zijn Pink Floyd, Oasis, Kate Bush, Adele, Radiohead en U2. Naast albums worden in Abbey Road studios ook live sessies opgenomen.

De studio is voorzien van een state-of-the-art opnamefaciliteiten, waaronder een groot aantal versterkers, microfoons en instrumenten. Naast het faciliteren van muziekopnames is de studio ook een populaire toeristische attractie.

Abbey Road Studios blijft een van de meest iconische en invloedrijke opnamestudio’s in de muziekindustrie.

2. Sun Studios, Memphis

Sun Studios is een legendarische muziekstudio in Memphis, Tennessee. Het wordt vaak beschouwd als de bakermat van de rock ’n roll. Onder leiding van Sam Phillips heeft de studio de wereld gevoed met de muziek van Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en vele anderen.

Vele beroemde momenten hebben in de Sun Studios plaats gevonden, waaronder de eerste opnamen van Elvis Presley. De studio is daarnaast ook een grote toeristische attractie, waar muziekliefhebbers uit de hele wereld naartoe komen om de rock ’n roll sfeer te ervaren.

Sun Studios is nog steeds in gebruik voor het opnemen van hedendaagse artiesten, waardoor de muziekgeschiedenis van de studio voortdurend wordt aangevuld.

3. Ocean Way Recording, Los Angeles

Ocean Way Recording is een opnamestudio in Hollywood, Californië. Kunstenaars en producers kunnen hier opnemen in een van de meest legendarische studio’s in de wereld. De studio is uitgerust met een high-end trackingroom, mixroom, mastering suite en productiekamers.

Ocean Way Recording heeft een lange geschiedenis van het opnemen van grote artiesten zoals Frank Sinatra, Bob Dylan, The Rolling Stones en vele anderen. De studio biedt ook technische ondersteuning en een unieke collectie vintage-instrumenten en geluidsapparatuur, waardoor het de perfecte plek is om een professioneel klinkende opname te maken.

Niet alleen popmuziek, maar ook film- en televisieproducties, muziek video opnamen en live-optredens worden geproduceerd in deze studio. Dit alles maakt Ocean Way Recording tot een van de meest iconische studio’s in de wereld.

4. Electric Lady Studios, New York City

Electric Lady Studios is een muziekstudio in Greenwich Village, Manhattan, New York City. De studio is opgericht in 1969 door gitarist Jimi Hendrix en is sindsdien een van de meest vooraanstaande opnamestudio’s voor rockmuziek.

Door de jaren heen hebben vele musici hier hun albums opgenomen, waaronder de Red Hot Chili Peppers, Stevie Wonder, David Bowie, Prince, Iggy Pop, The Clash en vele anderen.

Het is ook de thuisbasis van verschillende klassieke albums, waaronder het debuutalbum van The Band. Tegenwoordig is de opnamestudio uitgerust met de meest innovatieve technologieën, waardoor het een van de meest gewilde studio’s is voor het opnemen van rockmuziek.

Electric Lady Studios is een geweldige plek om te werken en een eerbetoon aan de muzikale erfenis van Jimi Hendrix.

5. Germano Studios, New York

Germano Studio’s (voorheen The Hit Factory) is een opnamestudio in New York City. Het heeft een lange geschiedenis van het opnemen van klassieke hip-hop, rock, pop en R&B-albums.

In de studio hebben vele grote namen zoals Madonna, Bruce Springsteen, Michael Jackson, U2, The Rolling Stones en vele anderen hun muziek opgenomen. De studio is daarnaast de thuisbasis van veel populaire opnametechnici, waaronder de legendarische Phil Ramone, Rob Fraboni en Roy Hendrickson.

Germano studios is bovendien een populaire locatie voor video-opnames. Er zijn ontzettend veel videoclips van bekende artiesten geproduceerd.

6. Sound City Studios, Los Angeles

Sound City Studios is een muziekstudio in de buurt van Los Angeles, Californië. De studio werd opgericht in 1969 en heeft al vele hit songs en albums voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan het album Nevermind.

Sound City Studios is bekend geworden door het opnemen van enkele van de meest invloedrijke artiesten en albums uit de jaren 70, waaronder Fleetwood Mac, Tom Petty, Neil Young, Nirvana, Red Hot Chili Peppers en vele anderen.

De akoestiek in de opnameruimtes heeft een unieke kwaliteit en heeft een geschiedenis van het maken van memorabele muziek. In 2013 kwam de documentaire genaamd Sound City uit, geregisseerd door Dave Grohl. Hierin wordt de geschiedenis van de muziekstudio en de muzikanten die hier hebben gespeeld verteld.

Sound City is een stuk geschiedenis en is een icoon in de muziekgeschiedenis.