Ableton Live voor beginners: krijg grip op je DAW met deze tip!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Ableton Live stelt je in staat om bijna alles te doen op het gebied van audio bewerking. Of je nou geluid wilt vervormen, genereren of moduleren, deze DAW kan het! Het nadeel van deze veelzijdigheid, is dat Ableton Live voor beginners erg overweldigend kan zijn.

De hoeveelheid parameters en knoppen die je ziet zodra je de DAW opent brengen je direct aan het twijfelen. Waar moet je beginnen en welke knoppen moet je aanpassen voor het beste resultaat? Elke knop lijkt even belangrijk te zijn als de knop ernaast…

In deze blog wil ik je een handige methode geven waardoor jij kunt bepalen aan welke parameters je moet draaien tijdens het produceren van muziek. Ikzelf gebruik deze methode ook regelmatig, omdat het bijna altijd voor vette resultaten zorgt. Credits voor deze tip naar Underdog Music School. 🙂

Affordances

Om deze methode goed te begrijpen moeten we eerst iets weten over designprincipes, en in het bijzonder ‘affordances’. Een affordance is de interactie die een bepaald object uitlokt om gebruikt te worden. Zo lokt de vorm van een stoel uit om erop te gaan zitten, en de vorm van een liftknop lokt uit om erop te drukken.

Op deze manier is over bijna elk gebruiksobject wat je ziet in het dagelijks leven nagedacht. Ontwerpers proberen altijd om objecten zo begrijpelijk mogelijk te ontwerpen. Zo kunnen jij en ik met zo min mogelijk moeite optimaal gebruik maken van producten.

Ontwerpers zijn tegenwoordig erg goed in het toepassen van affordances. Denk maar eens aan smartphones. Zodra je een smartphone voor de eerste keer aanzet wordt je gelijk stap voor stap duidelijk gemaakt hoe je deze kunt gebruiken. Het is hierdoor niet meer nodig om de volledige handleiding door te lezen, want intuïtief krijg je vaak al het gewenste resultaat!

Het ontwerp van Ableton Live

Bij Ableton Live ligt dit wel een beetje anders. De interface is namelijk erg complex. Vanaf het eerste moment heb je al ontzettend veel parameters en knoppen die je kunt aanpassen. Je weet hierdoor niet intuïtief waar je moet beginnen of hoe je gewenste resultaten krijgt.

De reden waarom Ableton Live op deze manier is ontworpen is simpel. De DAW is namelijk ontwikkeld zodat je er alles mee kunt doen op het gebied van geluid. Ableton is dus niet ontwikkeld voor één specifiek doeleinde.

Dit zorgt ervoor dat er geen nadruk gelegd kan worden op specifieke belangrijke parameters. De belangrijkheid van een parameter of knop hangt af van het doel van de gebruiker. Bijvoorbeeld: voor een mix engineer zijn parameters belangrijk die minder belangrijk zijn voor een producer, en andersom.

Neem bijvoorbeeld de sampler. Deze is zo ontwikkeld dat je elke specifieke sample van hi-hats tot vocals kunt bewerken. Echter heeft elk soort sample zijn eigen set aan parameters die het meest interessant zijn om te tweaken. Het resultaat is een sampler met ontzettend veel functies, waarvan er maar een paar echt veel resultaat geven, afhankelijk van de soort sample.

Het is dus belangrijk om erachter te komen met welke parameters je het meeste resultaat boekt. Hiervoor kunnen we kijken naar analoge instrumenten en effecten!

Analoge instrumenten en effecten

in tegenstelling tot Ableton Liv, zijn analoge instrumenten en effecten wel gebouwd met één specifiek doel: zo vet mogelijk klinken! Ontwerpers van analoge gear denk en wel na over affordances. Ze hebben ontzettend goed nagedacht over de knoppen die gebruikers het meest doeltreffende resultaat laten behalen.

Vaak zijn deze knoppen groter, hebben ze een andere kleur of zijn het überhaupt de enige knoppen waar je aan kunt draaien. Hierdoor ga je instinctief eerst aan de meest effectieve knoppen draaien voordat je andere knoppen probeert.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de synthesizers van Moog. Bijna op elk van deze synthesizers is de filter cut-off knop twee keer zo groot als de rest van de knoppen. Hierdoor nodigt deze knop je extra uit om er aan te draaien. Terecht, want met de filter cut-off kun je het geluid van de synthesizer drastisch veranderen.

De filter cut-off knop in het midden is 2x zo groot

Vervolgens zie je om deze grote knop een paar andere belangrijke knoppen staan, die samenwerken met de filter cut-off. Zo kun je met een paar knoppen al heel veel bereiken op het gebied van sounddesign.

Dit principe wordt toegepast in talloze andere soorten analoge instrumenten en effecten!

Analoog vs digitaal

Kort samengevat: Om te snappen aan welke knoppen je het best kunt draaien in Ableton Live, Kijk je naar de knoppen die op analoge gear worden gebruikt!

Een voorbeeld: Je wilt een kickdrum sample in een sampler bewerken. Om erachter te komen welke van de parameters het meeste effect hebben pak je er een analoge drummachine bij, zoals de Arturia Drumbrute impact. Hier zie je bij de kick drie knoppen staan: Decay, Pitch en volume. Je weet nu dus dat dit de eerste 3 knoppen zijn waar je aan zou kunnen draaien in de sampler!

Decay, Pitch en Level parameters onder de Kick

Een andere manier hoe je deze methode kunt gebruiken is tijdens het gebruik van audio effecten. Kijk bijvoorbeeld naar de interface van professionele plugins. Zo heeft de bekende saturator ‘Decapitator’ van Sound Toys één hele grote knop voor de ‘Drive’. Bij de standaard Ableton saturators zou de drive knop dan ook de eerste knop kunnen zijn die je kunt proberen.

Extra grote drive knop
Ableton Live saturator audio effect voor beginners.
Drive knop op de saturator

Daarnaast zie je ook een low cut en high cut knop op de Decapitator staan. Blijkbaar heeft het filteren van je geluid na een saturator een bepaald doel. Als je een standaard Ableton saturator gebruikt heeft het dus blijkbaar nut om hoge en lage frequenties weg te kunnen halen. Je kunt hiervoor Ableton’s auto filter achter de saturator zetten en kijken wat er gebeurt.

Als je continu op deze manier werkt ga je vanzelf zien welke knoppen je op welk moment moet gebruiken. Het belangrijkste hierbij is om goed te blijven luisteren hoe het geluid wordt beïnvloed door de knop waar je aan draait.

Ableton Live voor beginners

Voor beginners is het leren van Ableton Live een hele opgave. Hopelijk geeft deze methode je meer houvast tijdens het produceren van muziek.

Het leren kennen van je software is essentieel om goed muziek te kunnen produceren. Daarnaast is er nog een ander ontzettend belangrijke skill die je moet trainen: je gehoor. Als je niet goed hoort wat je aanpast tijdens het produceren, dan gaat het moeilijk worden om professioneel klinkende tracks te maken.

Om je gehoor te trainen raad ik je aan om Soundgym eens te proberen. Deze online tool zorgt ervoor dat je je oren doormiddel van games traint om frequenties, compressie, distortion en meer te kunnen horen. Onmisbaar voor elke producer en mix/master engineer.

Een gedeelte van de games is gratis te bespelen. Wil je echter de volle potentie van je gehoor ontwikkelen, dan raad ik je aan om een abonnement te nemen. Je kunt Soundgym bekijken via de onderstaande knop: