Keyboard voor beginners top 5 – De beste keyboards op dit moment!

Gemiddelde leestijd: 27 minuten

Keyboard voor beginners top 5 – Piano leren spelen is een heel avontuur. Er valt van alles te leren op het gebied van techniek, melodieën, akkoorden en nog veel meer. Zoals bij elk avontuur wil je goed voorbereid op pad gaan en de juiste spullen meenemen. In dit geval is één voorwerp ontzettend belangrijk: een goede piano!

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten piano’s, waaronder keyboards. Het kan daarom moeilijk zijn om een weloverwogen keuze te maken. Een piano moet voldoen aan jouw wensen, budget en doelen. In deze post wil ik je helpen om het beste keyboard voor jou te vinden.

Verschillende soorten piano’s

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je graag een keyboard zou willen hebben. Het is echter belangrijk om je te beseffen dat meerdere soorten piano’s bestaan. Je hebt keyboards, synthesizers maar ook digitale piano’s en akoestische piano’s.

In een eerder artikel heb ik een volledige gids geschreven die je kan helpen om te bepalen welk soort piano het beste bij je past. Dat artikel kun je hier lezen. Ik zal in deze post ook nog een korte samenvatting geven over de belangrijkste punten voor het kiezen van een keyboard.

Als je 100% zeker weet dat een keyboard voor jou de beste keuze is, dan gaan we door met dit artikel! 🙂

Waarom een keyboard voor beginners?

Keyboards hebben veel voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld goedkoper dan een digitale of akoestische piano. Je kunt bij een keyboard makkelijk het volume aanpassen, of een koptelefoon inpluggen. Daarnaast zijn keyboards makkelijk te vervoeren, hebben ze geen onderhoud nodig en kunnen ze vaak het geluid van meerdere instrumenten nabootsen. Ook kun je veel keyboards als MIDI controller gebruiken, erg handig als je zelf muziek wilt gaan produceren, of een pianoles app als Flowkey wilt gebruiken.

Het voornaamste nadeel bij keyboards is dat ze op het gebied van speelgevoel en geluidskwaliteit minder goed scoren dan een digitale of akoestische piano. Desalniettemin zijn er genoeg keyboards die prima zijn voor beginners.

De valkuil is dat er ook enorm veel keyboards zijn die je beter niet kunt kopen. Deze modellen zijn vaak slecht gebouwd en klinken heel goedkoop. Als je op een slecht keyboard piano leert spelen dan is de kans veel groter dat je op een gegeven moment afhaakt. Het gaat namelijk ten koste van je speelplezier.

Maar, hoe onderscheidt je dan een goed keyboard van een slecht keyboard? Er zijn meerdere factoren waar je op moet letten, namelijk: de hoeveelheid toetsen, de mechaniek van de toetsen en de prijs.

Hoeveelheid toetsen

De hoeveelheid toetsen die je nodig hebt hangt af van de ruimte die je hebt en het soort muziek dat je wilt gaan spelen.

Logischerwijs zorgen meer toetsen dat je keyboard groter wordt. Een groot keyboard heeft 88 toetsen waardoor deze al gauw meer dan een meter lang is. Je hebt ook iets kleinere keyboards met 76 toetsen, 61 toetsen of nog minder.

Wil je klassieke composities van bijvoorbeeld Beethoven leren spelen? Dan kun je het beste voor een keyboard gaan met 88 toetsen. De componisten van vroeger hadden namelijk een talent om het volle bereik van hun piano te benutten. Met 88 toetsen heb je beschikking tot 7 octaven + 3 extra toetsen.

Ga je voornamelijk popmuziek spelen, dan heb je waarschijnlijk wel genoeg aan iets minder toetsen. Houd er wel rekening mee dat je in de toekomst met een kleiner keyboard minder flexibel bent, mocht je je toch nog willen wagen aan klassieke stukken.

Mechaniek van de toetsen

Bij een akoestische piano wordt geluid gecreëerd doormiddel van een speciaal soort mechaniek. Als je de toets indrukt wordt er namelijk een hamertje gelanceerd die vervolgens op een snaar slaat waardoor geluid ontstaat. Deze mechaniek zorgt voor een bepaald vingergevoel waardoor een akoestische piano heel fijn speelt.

Een keyboard maakt gebruik van een heel ander soort mechanisme. Als je een toets indrukt dan wordt er doormiddel van een stroompje een geluidssample geproduceerd. Het gevoel wat door de hamertjes en snaren krijgt is er dus niet.

Om dit gevoel toch zo goed mogelijk na te bootsen in een keyboard, zijn er een aantal verschillende mechanieken bedacht.

Mechaniek van een akoestische piano

Vier verschillende mechanieken

Hamer mechaniek: Bij deze mechaniek zit er achter elke toets een hamertje, net als bij een akoestische piano. Deze hamertjes slaan niet op een fysieke snaar, maar de toetsen triggeren nog wel steeds een geluidssample. De hamer mechaniek is de duurste mechaniek, maar evenaart wel het gevoel van een akoestische piano.

Gewogen mechaniek: Bij deze mechaniek zit in elke toets een gewichtje die zo goed mogelijk het gevoel van de hamer mechaniek na probeert te bootsen. Deze techniek komt kwa gevoel nog steeds aardig in de buurt bij de hamer mechaniek en is ook goedkoper.

Semi-gewogen mechaniek: Bij deze mechaniek maken de toetsen gebruik van een gewichtje in combinatie met een veer om de toets weer omhoog te drukken. Deze mechaniek werkt prima voor een beginner en kost ook niet veel. Wel kun je het niet echt meer vergelijken met het gevoel van de eerdere mechanieken.

Ongewogen mechaniek: Dit is de goedkoopste soort mechaniek. De toetsen worden alleen door een veer weer omhoog geduwd nadat je ze hebt ingedrukt. Het kost dus bijna geen kracht om deze toetsen in te drukken. De toetsen zijn vrijwel altijd van plastic. Het is geen aanrader om op dit soort toetsen piano te leren spelen.

Accessoires bij een keyboard voor beginners

Een goede keyboard voor beginners setup bevat een aantal extra accessoires naast het keyboard:

Sustain pedaal: Met een sustain pedaal kun je de lengte van je noten bepalen. Je bedient het pedaal met je voet. Als je het sustain pedaal niet indrukt dan produceert het keyboard een korte klank. De noten worden als het ware gedempt. Als je het pedaal wel indrukt, dan wordt deze demping opgeheven en dan klinken de noten langer door. Met een sustain pedaal kun je veel meer gevoel in je muziek leggen. Het is dus een essentieel onderdeel van je keyboard.

Zorg dat het pedaal stevig is en bij voorkeur de vorm nabootst van een pedaal op een akoestische piano. Een goed sustain pedaal is bijvoorbeeld de Stagg SUSPED 10. Je kunt ook voor iets minder budget een plastic vierkanten pedaal zoals de Stagg SUSPED 5 kopen. Een nadeel hiervan is dat deze soort pedalen erg licht zijn waardoor ze makkelijk verschuiven tijdens het spelen.

Keyboard statief: Om een goede houding te handhaven is het aan te raden om een keyboard statief aan te schaffen. Hiermee kun je de hoogte van het keyboard verstellen zodat je ongeacht je lengte goed rechtop kunt zitten. Dit voorkomt blessures en komt ten goede van je speelplezier. Lees hoe je het beste statief voor jou vindt in mijn artikel over het kopen van een keyboard statief.

Pianokruk/bank: Een ander onderdeel voor een goede houding is een (verstelbare) pianokruk. Hoe steviger en zwaarder, hoe fijner voor lange oefensessies. De Innox DX 22 keyboardbank is bijvoorbeeld een betaalbare maar ook een heel degelijke pianokruk.

Sustainpedaal voor een keyboard.
Sustain pedaal

Dynamisch bereik

Het laatste belangrijke punt om mee te nemen bij het uitzoeken van een keyboard is het dynamisch bereik. Dynamisch bereik betekend dat het volume van je geluid gelijk is aan hoe hard je een toets indrukt. Druk je een toets zacht in, dan hoor je een zacht geluid, en druk je een toets hard in, dan hoor je een hard geluid.

Hoe beter het keyboard kan registreren hoe hard je toetsen indrukt (en dit omzet naar een bijpassend volume), hoe groter het dynamisch bereik. Een groot dynamisch bereik zorgt ervoor dat je meer gevoel in je pianospel kan leggen. Ook speelt een keyboard met een groot dynamisch bereik veel natuurlijker.

Keyboard voor beginners top 5!

Er komt zoals je hebt kunnen lezen veel kijken bij het uitzoeken van een goed keyboard voor beginners. In de keyboard voor beginners top 5 wil ik je aanbevelingen doen van keyboards die goed scoren op de genoemde punten. Ook heb ik gekeken naar keyboards van verschillend budget. Let er wel op dat een duurdere keyboards een betere investering zijn voor de toekomst.

Tip: Als je op de ‘Meer informatie over het keyboard!’ knop klikt kun je ook nog een paar demo’s beluisteren van het desbetreffende keyboard.

Casio CT-S1

Richtprijs: €295,-

De Casio CT-S1BK is een straight to the point keyboard. Geen ingewikkeld moeilijke interface, gewoon spelen. Het Keyboard lijkt hierdoor bijna meer op een digitale piano.

De 61 toetsen zijn voorzien van een semi-gewogen mechaniek. Hiermee kun je als beginner comfortabel je eerste stappen maken. De toetsen zijn gevoelig voor hoe hard je ze indrukt, dus het dynamisch bereik van het instrument is prima.

Kwa inputs en outputs hebben ze het bescheiden gehouden. Er zijn mogelijkheden om de Casio aan een laptop te koppelen, maar er is naast de koptelefoon input geen mogelijkheid om je geluid uit te sturen. Deze koptelefoon input zit aan de achterkant van het keyboard, wat minder handig is tijdens het spelen.

Het keyboard bevat 61 sounds en een aantal effecten waarmee je leuk kan experimenteren. Daarnaast zijn het kleine formaat en lichte gewicht een groot pluspunt van dit instrument. De CT-S1BK is een fijn keyboard om kennis te maken met de piano spelen!

Toetsen61, semi-gewogen
Sounds61
MetronoomJa
EffectenReverb, Chorus, Delay, Master EQ
Transponeer functieJa
Ingebouwde speakersJa
Koptelefoon input1
MIDI poortenJa
Accessoires toegevoegdBladmuzieksteun en voeding
Afmetingen930 x 258 x 83 mm
Gewicht4,5 kg
Prijsklasse€€
Casio CT-S1BK keyboard voor beginners.

Thomann SP-5600

Thomann heeft met de SP-5600 het ideale keyboard gemaakt voor beginnende pianisten. Het keyboard bevat 88 toetsen met hamer mechaniek. De SP-5600 benaderd hierdoor de feeling van een akoestische piano. Ook het pianogeluid van dit keyboard klinkt ontzettend mooi en vol.

De Thomann zit vol met handige functies. Er zit onder andere een performance assistent in die je helpt met oefenen, en een arrangeer functie voor het schrijven van je eigen muziek. Het keyboard heeft ook een transpose functie waarmee je de toonhoogte van je toetsen kunt bepalen, een pitch wheel en ingebouwde effecten.

Ook op het gebied van inputs en outputs heb je alles tot je beschikking. Van MIDI-poorten tot geluid outputs, alles zit er in. Er zitten zelfs 2(!) inputs voor de koptelefoon op zodat je met z’n tweeën in stilte kan spelen.

Door de 600 presets is het keyboard daarnaast uitermate geschikt voor het produceren van je eigen muziek. Kortom, een allround instrument van hoge kwaliteit voor een ontzettend goede prijs!

Toetsen88, hamer mechaniek
Sounds600
MetronoomJa
EffectenEQ, reverb, chorus, sequencer
Transponeer functieJa
Ingebouwde speakersJa
Koptelefoon input2x
MIDI poortenMIDI-USB, MIDI-in, MIDI-out
Accessoires toegevoegdSustainpedaal, bladmuzieksteun en voeding
Afmetingen1365 x 366 x 137 mm
Gewicht13,8 kg
Prijsklasse€€€
Het beste keyboard voor beginners, de Thomann SP-5600.

Yamaha PSR-E473

De Yamaha PSR-E473 is een keyboard voor de muziekproducers onder ons. De 61 toetsen zijn niet gewogen, dus de feeling van het keyboard is niet super fijn. Echter staat het keyboard wel vol met 820 toffe sounds waar je voor elk genre wel iets mee kan!

De toetsen zijn aanslaggevoelig, dus het keyboard heeft een prima dynamisch bereik. Ook heeft het keyboard een aantal effecten ingebouwd om nog meer dynamiek toe te voegen aan je muziek.

Ook dit keyboard heeft een aantal handige functies ingebouwd, zoals transpose functies, een metronoom en piano-leer-functie. De Yamaha ondersteund je dus in je leerproces, maar ook je creatieve proces.

Misschien dus niet het beste keyboard om klassieke muziek op te oefenen, maar wel voor het leren en maken van je eigen muziek. Dit instrument is een inspiratie bom! Top voor producers. 🙂

Toetsen61, niet gewogen
Sounds820
MetronoomJa
EffectenReverb, Chorus, Master EQ, Harmony
Transponeer functieJa
Ingebouwde speakersJa
Koptelefoon input1
MIDI poortenMIDI-USB
Accessoires toegevoegdBladmuzieksteun en voeding
Afmetingen992 x 404 x 136 mm
Gewicht7 kg
Prijsklasse

Thomann SP-320 keyboard voor beginners

De Thomann SP-320 kun je een klein beetje zien als het kleine broertje van de eerder besproken SP-5600. Dit keyboard is qua functionaliteit een beetje hetzelfde als een digitale piano, maar wel een stuk goedkoper. De 88 semi-gewogen zorgen ervoor dat je comfortabel kennis kan maken met de piano en uiteindelijk ook met complexere composities.

Het keyboard bevat 12 sounds, allemaal erg hoge kwaliteit. De toetsen zijn aanslaggevoelig, dus ook dynamisch kun je extra gevoel in je spel leggen. Wil je nog een stapje hoger? Dan kun je gaan experimenteren met de ingebouwde reverb en chorus effecten.

Qua in- en outputs heb je beschikking tot de basis benodigdheden, zoals een koptelefoon input, MIDI-USB poort en een Line-out voor je directe geluid. Wat wel een beetje onhandig is, is dat de poorten aan de achterkant zitten.

De Thomann SP-320 is een erg goed keyboard voor beginners die zich voornamelijk willen focussen op piano spelen zonder al te veel te betalen!

Toetsen88, semi-gewogen
Sounds12
MetronoomJa
EffectenReverb, Chorus
Transponeer functieNee
Ingebouwde speakersJa
Koptelefoon input1
MIDI poortenJa
Accessoires toegevoegdSustainpedaal, bladmuzieksteun en voeding
Afmetingen1275 x 275 x 85 mm
Gewicht9 kg
Prijsklasse
Thomann SP-320 keyboard.

Roland GO:KEYS

Als laatste wil ik de Roland GO:KEYS uitlichten. Dit keyboard is met zijn retro look een echte eyecatcher. De 61 zijn misschien ongewogen, maar bootsen wel goed het gevoel na van echte ivoren toetsen op een akoestische piano.

Het keyboard bevat meer dan 500 geluiden die erg tof klinken. Met meerdere effecten kun je de sounds ook nog eens aanpassen naar eigen smaak.

De Roland bevat niet veel poorten. Alleen een USB naar computer poort, een koptelefoon-input en een aux-input. Met deze laatste kun je bijvoorbeeld je telefoon inpluggen en daar muziek op afspelen om mee te spelen.

Dit keyboard is klein en licht in gewicht. Perfect voor pianisten die hun keyboard vaak willen verplaatsen. Het keyboard werkt ook op batterijen, dus je bent niet afhankelijk van een stroompunt. Handig als je ergens op straat wilt gaan optreden!

Toetsen61, ongewogen
Sounds500+
MetronoomNee
EffectenMulti effects, chorus, reverb
Transponeer functieJa
Ingebouwde speakersJa
Koptelefoon input1
MIDI poortenJa
Accessoires toegevoegdVoeding
Afmetingen877 x 271 x 82 mm
Gewicht3,9 kg
Prijsklasse€€
Roland GO:KEYS.