Keyboard techniek verbeteren – 7 Tips

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wil jij je keyboard techniek verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan deze blog je wellicht verder helpen! Ik wil namelijk een paar tips met je delen die mij vaak helpen (of hebben geholpen) om een volgend niveau te behalen.

Een disclaimer, ik ben geen pianodocent. Echter ben ik wel een gedreven keyboardspeler die elke dag probeert om nieuwe technieken te leren. Ik heb al regelmatig het gevoel gehad dat ik het plafond van mijn kunnen had bereikt. Gelukkig bleek dit tot nu toe nooit het geval te zijn, mede doordat ik deze tips blijf toepassen!

Of je nu net bent begonnen met het leren spelen van keyboard of al een gevorderde pianist bent, ik hoop dat je hoe dan ook iets uit deze blog kunt halen. Laten we dus snel beginnen!

Blijf aandacht besteden aan je houding

Een goede houding tijdens het keyboard leren spelen is ontzettend belangrijk. Echter kan het handhaven van een goede houding al snel naar de achtergrond verdwijnen tijdens oefensessies. Je focust teveel op het spelen van de goede noten, waardoor je houding ongemerkt in elkaar zakt.

In veel gevallen zorgt dit ervoor dat je minder relaxt keyboard speelt, met alle gevolgen van dien. Je gaat bijvoorbeeld krampachtig spelen waardoor je snelheid en uithoudingsvermogen belemmert worden. Dit resulteert uiteindelijk in ongemak en zelfs blessures.

Wanneer je je keyboard techniek verbeteren wilt, moet je zorgen dat je aandacht blijft besteden aan je houding. Let op of je nog wel rechtop zit, en het belangrijkste: blijf je spieren ontspannen. Probeer je oefeningen altijd zo relaxed mogelijk uit te voeren. Stop zodra je voelt dat je spieren zich te veel aanspannen, adem een paar keer in en uit, en probeer het vervolgens opnieuw.

Ook handig: besteed voordat je gaat spelen kort aandacht aan hoe je achter je keyboard zit. Voelt alles natuurlijk en kun je zonder jezelf te forceren bij alle toetsen en de pedalen? Dan zit je goed! Het kan ook helpen om je spieren van tevoren even kort te stretchen.

Keyboard techniek verbeteren met een metronoom

De metronoom is je beste vriend wanneer je nieuwe technieken wilt oefenen. Hij zorgt voor stabiliteit tijdens je oefensessies, geeft een focus boost en zorgt dat je niet overmoedig wordt!

Wanneer ik een nieuwe techniek of muziekstuk ga oefenen houdt ik altijd de metronoom bij de hand. Zodra ik een overzicht heb van de noten die ik moet spelen, zet ik de metronoom aan op een laag tempo (meestal start ik rond 60 BPM). Ik herhaal de notenreeks op dit BPM totdat ik deze met gemak vloeiend kan spelen zonder te stotteren of valse noten te spelen.

Vervolgens schroef ik het tempo langzaam op, vaak in stapjes van 5 BPM. Wanneer ik de notenreeks ook op dit tempo vloeiend kan spelen verhoog ik het tempo weer met 5 BPM. Enzovoort totdat ik op de gewenste snelheid ben!

Het kost soms even tijd, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de meest effectieve manier is om een instrument te leren spelen. Wanneer je met gemak de juiste noten op het juiste tempo kunt spelen kun je muzikaliteit (zoals dynamiek) toe gaan voegen.

Een metronoom die helpt om keyboard techniek te verbeteren.

Regelmatig oefenen is essentieel

Ik wou deze blog niet direct beginnen met een open deur, maar het moet toch benoemd worden. Om keyboard techniek te verbeteren moet je regelmatig oefenen. En met regelmatig bedoel ik niet elke week 10 minuutjes. Je moet het een gewoonte maken om elke dag minstens 10 minuten achter je keyboard te zitten.

Het is heel makkelijk om geïrriteerd te raken wanneer je een techniek niet onder de knie krijgt. Als je op dit moment geen discipline hebt om toch elke dag te oefenen (hoe frustrerend ook), dan gaat het moeilijk worden om beter te worden.

Je moet in principe altijd zorgen dat je plezier hebt in het leren spelen van keyboard. Echter moet je er altijd rekening mee houden dat je vroeg of laat een drempel bereikt die lastig is om over te komen. Je hebt op dit moment twee keuzes: blijf je steken op hetzelfde prettige niveau, of daag je jezelf uit voor een uiteindelijk hogere reward? Discipline is de sleutel in de laatste situatie.

Tips om het dagelijks oefenen makkelijker te maken:

  • Zet je keyboard op een zichtbare plek in een kamer waar je vaak/graag bent. Zo verlaag je de drempel om erachter te gaan zitten.
  • 10 minuten vindt je gemakkelijk door een social media scroll sessie over te slaan, of door tijdens een reclameblok op TV te oefenen.

Bestudeer de techniek van professionele pianisten

Study the greats. Luister naar professionele pianisten en zoek uit hoe zij bepaalde technieken toepassen. Ga hier vervolgens zelf mee experimenteren. Misschien zijn er zelfs wel online tutorials op bijvoorbeeld Youtube waarin uitleg wordt gegeven door deze pianisten! Je kunt ook gebruik maken van een online piano platform waar veel professionele pianisten zich op bevinden zoals Pianote.

Let op bijvoorbeeld op hoe de professionals dynamiek toepassen, bepaalde harmonieën gebruiken of hoe ze embellishments zoals trills gebruiken. Er valt zo ontzettend veel te leren door anderen te bestuderen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de bron aan inspiratie!

Speel met andere muzikanten

Andere muzikanten zijn een erg goede katalysator voor het ontwikkelen van techniek. Wanneer je bijvoorbeeld in een band gaat spelen heb je opeens een verantwoordelijkheid naar je bandleden. Je helpt elkaar om gezamenlijk en individueel naar een nieuw niveau te komen.

Het samenspelen met andere muzikanten helpt je om je muzikale gehoor te trainen, je timing te verbeteren en eventuele podiumvrees te overkomen. Jamsessies zijn hiervan een goed voorbeeld. Het is spannend als je voor de eerste keer meedoet, maar na de tijd heb je het gevoel dat je mega veel hebt geleerd. Of je bent erachter gekomen waar je beter in moet worden. Hoe dan ook kom je 99% van de tijd met een glimlach van het podium. 🙂

Keyboard techniek verbeteren tijdens een jamsessie.

Keyboard techniek verbeteren gaat niet zomaar

Het is belangrijk om jezelf te beseffen dat je keyboardtechniek niet zomaar verbeterd. Het kost veel moeite, maar je moet ook vooral geduld hebben. Als je een bepaalde techniek niet binnen één week onder de knie hebt moet je niet opgeven.

Sommige technieken kosten misschien wel jaren totdat je ze onder de knie hebt. Zoals eerder genoemd is het enige wat je kunt doen oefenen. Zolang je elke dag bezig bent om een betere pianist te worden gaat het je lukken om uiteindelijk het gewenste resultaat te krijgen.

Laat je dus ook niet demotiveren door anderen die meer ’talent’ lijken te hebben. Talent helpt hoogstens een beetje bij hoe snel je iets oppikt. Zonder hard te werken heb je niks aan talent. Wanneer je een oprechte passie hebt zal het je op een gegeven moment lukken om te komen waar je wilt zijn!

Zorg dat je logische stappen zet

Het kan zijn dat je een techniek probeert te leren die nog niet bij je niveau past. Deze situatie kan een enorme killer zijn voor je motivatie. Ten eerste moet je teveel moeite stoppen in het leren, en ten tweede weet je het vaak niet wanneer een techniek nog te hoog gegrepen is.

In dit geval is het aan te raden om pianoles of een online piano cursus te volgen. Hierbij weet je zeker dat je oefeningen leert die elkaar logisch opvolgen. Op deze manier leer je zo effectief mogelijk keyboard spelen.

Ben je benieuwd welke online piano cursussen het beste zijn opgebouwd? Lees dan eens mijn blog over de beste aanbieders van pianoles op dit moment. Voor je het weet maak je hele grote stappen in het verbeteren van je keyboard techniek!