Keyboard oefenen – De beste opbouw voor effectieve oefensessies

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Keyboard oefenen is essentieel om een betere pianist te worden. echter is niet elke oefensessie even effectief. Soms zit je achter je keyboard en druk je de toetsen in, maar dringt het niet tot je door wat je precies aan het doen bent. Je bent niet actief bezig om iets nieuws te leren.

Zonde, want met een goede oefen routine zorg je ervoor dat elke sessie telt! Zo voelt keyboard oefenen nooit meer nutteloos. Elke nieuwe sessie voelt alsof je progressie hebt geboekt en weer beter bent geworden.

In deze blogpost wil ik je kennis laten maken met een voor mij perfecte oefen routine. Deze routine zorgt dat alle belangrijke facetten van keyboard spelen aan bod komen. En je bent er niet eens super veel tijd mee kwijt! Laten we snel gaan kijken.

Hoe vaak zou je keyboard moeten oefenen?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe vaak je keyboard zou moeten oefenen om de vruchten te plukken. Dit antwoord is eigenlijk best simpel. 10 tot 30 minuten oefenen per dag, 5 dagen in de week zou voldoende moeten zijn!

In dit geval gaat het wel over oefensessies met volledige focus op het keyboard leren spelen. Zorg dus dat afleiding door je telefoon, de tv of huisgenoten niet mogelijk is. Je hersenen moeten zich volledig bezig kunnen houden met het begrijpen en leren van nieuwe technieken en liedjes.

Natuurlijk mag je ook langer dan 30 minuten keyboard spelen. Zolang je maar het eerste gedeelte van de sessie met volle concentratie oefent. Staar jezelf echter niet kapot op een bepaalde techniek. Als een bepaalde techniek niet wil lukken, stop dan met oefenen. Zo gun je je hersenen de tijd om deze nieuwe skill te verwerken. Je zult merken dat het in je volgende sessie alweer een stuk beter gaat!

Je kunt deze oefen routine ook verspreiden over de dag, bijvoorbeeld 15 minuten in de ochtend en 15 minuten in de avond. Doe wat goed in jouw dagschema past en waar je je goed bij voelt. Het belangrijkste is dat je consistent (minimaal) 5 dagen in de week blijft oefenen. Zo maak je oefenen een gewoonte!

Een klok om bij te houden hoe lang je keyboard oefenen wil.

Stel doelen

Het is ook belangrijk dat je doelen voor jezelf stelt. Zo kun je gerichter oefenen. Denk dus elke sessie goed na wat je graag wilt bereiken. Als je weet waar je op moet focussen is het makkelijker om daadwerkelijk je focus te houden. Voorbeelden: ‘Een toonladder leren spelen’ of ‘4 maten van een pianoconcert onder de knie krijgen’.

Het helpt om je doelen van tevoren op te schrijven. Schrijf ook op welke technieken je moet oefenen om deze doelen te behalen. Door op deze manier je oefensessies te registreren kun je makkelijk je voortgang inzichtelijk maken. Je weet ook direct aan welke oefening je nog aandacht moet besteden in de oefen sessie.

Doelen kunnen ook gesteld worden voor de langere termijn. Deze lange termijn doelen motiveren je om door te blijven gaan. Je kunt week doelen, maar ook maand en leerdoelen stellen. Voorbeelden van lange termijn doelen: meedoen aan een talentenjacht; Een bepaald nummer kunnen spelen; Een eigen song schrijven.

Wanneer je je doelen helder hebt kun je beginnen met keyboard oefenen!

Stap 1: Warming up

Het lijkt misschien niet zo, maar keyboard oefenen is behoorlijk intensief voor je lichaam. Vooral als je net begint met keyboard spelen zul je merken dat je op een gegeven moment spieren gaat voelen waarvan je niet wist dat je ze zou gebruiken.

Een warming up is essentieel om veel oefen sessies achter elkaar vol te kunnen houden zonder last te krijgen van overbelasting. Stretch dus je vingers, je onder armen, je nek en schouders voordat je begint. Je zult merken dat oefenen hierdoor een stuk comfortabeler blijft.

Vervolgens kun je je vingers opwarmen met een paar simpele oefeningen zoals het spelen van toonladders. Gewoon op een rustig tempo zodat je hersenen op een lijn kunnen komen met je handen en vingers.

De warming up hoeft niet langer te duren dan 2 à 3 minuten. Echter moet je het ook niet overhaasten. Ik heb liever iets minder tijd voor de andere stappen in deze oefen routine dan blessures waardoor ik hele oefensessies moet overslaan.

Voorarm stretch voor wanneer je keyboard gaat oefenen.

Stap 2: Techniek

Als je goed warm bent kun je verder met het oefenen van techniek. Denk hierbij aan het oefenen van toonladders, akkoorden en arpeggios. Een paar tips tijdens het oefenen van techniek:

  • Focus je in het begin op het raken van de juiste toetsen. Het maakt niet uit hoe langzaam en niet ritmisch je speelt. Zorg dat je hersenen de vingerbewegingen kunnen interpreteren en opslaan. Het spelen van foute noten zorgt voor ruis in dit proces.
  • Kun je comfortabel op een langzaam tempo de juiste noten spelen? Pak dan de metronoom erbij. Zo train je een stabiel ritmegevoel voor de techniek. Schroef de snelheid een klein beetje op zodra je je comfortabel voelt op een bepaald tempo. Wanneer je begint te struikelen over de noten zet je de metronoom weer 5 BPM lager en begin je opnieuw.
  • Leer de techniek met beide handen. Start eerst met je rechterhand, daarna met je linkerhand en vervolgens met beide handen tegelijkertijd. Let hierbij goed op je vingerzetting. Sommige technieken kunnen een flinke uitdaging zijn om met beide handen tegelijkertijd te spelen. Toch is dit super goed om de onafhankelijkheid tussen je handen te trainen.

Probeer een techniek minstens 5 keer te herhalen. Speel een toonladder bijvoorbeeld 5 keer naar boven en naar beneden op een voor jou comfortabel tempo. Het hele techniek gedeelte mag zo lang duren als je zelf wilt. Zorg alleen dat je je niet gaat frustreren. Het belangrijkste is dat oefenen leuk blijft! 🙂

Stap 3: Songs op keyboard oefenen

Nu komen we aan bij een van de leukste gedeeltes van de oefensessie. Voor de meeste mensen is er maar één reden waarom ze keyboard spelen: ze willen liedjes spelen! In dit gedeelte van de oefen routine gaan we daar mee bezig.

Hier gelden dezelfde tips als bij de techniek. Het is belangrijk dat je focust op het spelen van de goede noten en dat je vervolgens het tempo langzaam opbouwt met een metronoom. Wanneer je een fout maakt of hapert, begin dan opnieuw en focus je extra op het goed spelen van dat specifieke gedeelte.

Knip het lied op in kleine stukjes. Oefen bijvoorbeeld in groepjes van 2 tot 4 maten en probeer deze groepjes vervolgens goed aan elkaar te koppelen. Vervolgens kun je deze grotere stukken weer aan elkaar koppelen totdat je het hele lied in een stuk weet te spelen.

Ken je een lied goed genoeg? Ga dan door met de volgende uitdaging. Het heeft geen zin om iets te blijven herhalen wat je al kan, want zo boek je geen progressie. Je kunt het lied alsnog spelen buiten de oefensessie als je dat wilt.

Op deze manier bouw je snel een repertoire voor jezelf op die jouw muzikale identiteit weergeeft. Je kunt dit repertoire inzetten om te shinen op feestjes, optredens en zelfs openbare piano’s!

Dit gedeelte van de oefen routine kan goed aansluiten op je dagdoelen. Bijvoorbeeld: 4 maten van een bepaald lied of pianoconcert leren spelen.

Stap 4: Improvisatie op keyboard oefenen

In deze stap kunnen we de teugels wat loslaten! Dit is voor mij ook altijd een erg leuk onderdeel van de oefensessie. Je gaat je eigen creativiteit en muzikale identiteit trainen.

Tijdens het improviseren ga je experimenteren met akkoorden, intervallen, toonladders, dynamiek en wat je ook maar kunt verzinnen. Hierin is het vooral belangrijk dat je je focust op het gevoel wat je krijgt bij bepaalde combinaties van tonen.

Je krijgt hierdoor een goed gevoel over wat wel of niet werkt. Misschien krijg je wel kippenvel van een bepaalde akkoorden combinatie, toonladder of interval. Deze ondervindingen kun je vervolgens in je toolbox stoppen en gebruiken wanneer je muziek schrijft of improviseert.

Dit onderdeel is bedoelt om je oefen sessie positief af te sluiten zodat je altijd een goed gevoel hebt na de tijd. Zorg dat je niet kan wachten om de volgende dag weer keyboard te oefenen!

Keyboard oefenen door te improviseren.

Stap 5: Reflecteren op de sessie

Reflecteren is niet noodzakelijk, maar kan je wel helpen om meer inzicht te krijgen op je voortgang. Je kunt hier ook beoordelen of je je doelen hebt gehaald en eventueel nieuwe doelen stellen.

Tijdens de reflectie kun je je oefenschema voor de volgende dag alvast vaststellen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde techniek oefening waar je nog moeite mee hebt. Ook kun je opschrijven welke gedeelte van een lied je al onder de knie hebt en aan welk gedeelte je morgen wilt werken.

Reflecteren hoeft niet voor iedereen evenveel te werken. Sommige pianisten vinden het heel fijn om hun voortgang bij te houden en anderen hebben dit overzicht minder nodig. Probeer het in ieder geval eens uit, want misschien haal je er wel veel voordeel uit!

Oefeningen om elke stap in te vullen

Dit zijn de 5 stappen die ik implementeer tijdens elke oefensessie op je keyboard! Nu is er waarschijnlijk nog één ding niet helemaal duidelijk voor je. Want hoe weet ik welke oefeningen en liedjes ik moet spelen zodat ze precies aansluiten bij mijn niveau?

In dit geval wil ik je voorstellen aan een website die mij hier ontzettend bij helpt: Pianote!

Pianote is een platform voor online pianoles en meer. Op deze website kun je de zogenaamde ‘piano method’ lessen volgen om je stap voor stap te ontwikkelen van beginner tot een gevorderde pianist. Tijdens deze method krijg je steeds meer nieuwe oefeningen die je kunt gebruiken om het stappenplan in te vullen.

Je leert op een efficiënte manier pianospelen terwijl de oefeningen perfect bij je niveau blijven aansluiten. Zelfs als je al redelijk veel ervaring op de piano hebt kun je veel nieuwe oefeningen en technieken ontdekken!

Naast deze method lessen heeft Pianote echter nog veel meer extra’s te bieden. Denk aan een grote database aan bladmuziek, ontzettend veel tutorials van professionele pianisten, een community waar je laagdrempelig vragen kunt stellen, en zelfs videoconsulten waar je feedback kunt vragen.

Door Pianote heb je geen docent meer nodig en kun je keyboard leren spelen wanneer jij dat wilt en waar je dat wilt. Het bespaart je op jaarbasis ook nog eens een flinke bak geld ten opzichte van reguliere pianolessen. Zeker eens de moeite waard om te checken dus!

Normaal gesproken kun je Pianote 7 dagen gratis uitproberen, maar via de onderstaande knop kom je op een speciale pagina waar je Pianote maarliefst 30 dagen gratis uit kunt proberen!

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.