Wat zijn brushes?

Brushes zien er op het eerste oog best raar uit. Het zijn een heleboel dunne metaal- of nylondraden bij elkaar gebundeld. Niet echt materiaal waarmee je lekker hard op je drums kunt slaan zou je denken. En dat is precies de bedoeling.

Brushes worden namelijk vooral gebruikt in settings waar je zo min mogelijk volume wilt hebben. Denk hierbij aan jazz optredens waar de drums de andere akoestische instrumenten niet mogen overstemmen. Bekende drumstok merken die brushes maken zijn onder andere Vic Firth en Stagg.

Daarnaast kun je met brushes ook andere technieken toepassen die vaak gebruikt worden in jazz. Door met je brushes over je snaredrumvel te vegen krijg je een lang gerekt geluid. In de video hieronder hoor je hoe dit klinkt.

Brushes worden voornamelijk gebruikt in Jazz, maar je kunt ze ook prima gebruiken in andere genres. Bij een akoestisch optreden van een rockband bijvoorbeeld, waar je gewoon op je drums en cymbals slaat.

Om een goed geluid uit je snaredrum te krijgen moet de drum een coated drumvel hebben. Coated drumvellen hebben een bepaalde structuur waardoor de brushes met de drums kunnen interacteren. Hierdoor ontstaat het geluid. Lees hier meer over in mijn blog over verschillende soorten drumvellen.

Als je een elektronisch drumstel hebt, dan is het niet handig om met brushes te spelen. Ten eerste kun je het volume al regelen via de drummodule. Ten tweede kunnen de draden van de brushes je gaasvellen beschadigen.

Het is handig om altijd een paar brushes in je stokkentas te hebben voor het geval dat. Ook al ga je ze nooit voor optredens gebruiken, het is leuk om er in ieder geval een keer mee geĆ«xperimenteerd te hebben. šŸ™‚

Metalen brushes van Fic Virth.
Nylon Brushes van Stagg.

Wil je meer weten over welke soort drumstokken er bestaan? Lees dan eens mijn post over verschillende soorten drumstokken.