Wat is MIDI (Musical Instrument Digital Interface)?

MIDI (ook wel Musical Instrument Digital Interface) is een protocol dat is verzonnen om digitale instrumenten, software en hardware realtime informatie uit te laten wisselen.

Via MIDI kunnen verschillende waarden worden doorgegeven. Zo worden onder andere de toonhoogte, velocity (hardheid) en nootlengte via MIDI informatie overgebracht. MIDI kan ook worden gebruikt om automation in te spelen. Dit kan met behulp van een MIDI controller. MIDI controllers kunnen verder ook gemapt worden aan bijna alle parameters in je DAW, audio effecten of virtuele instrumenten. De mogelijkheden zijn bijna oneindig.

MIDI waarden gaan van 0 tot 127. Dit komt omdat het protocol in 8-bit is geschreven. Dit betekent dat een noot op zijn hardst wordt aangeslagen als de velocity 127. Als de velocity 0 is dan is de noot op zijn zachtst.

Een MIDI keyboard, zoals de Arturia Keylab Essential, worden vaak via een USB kabel aan je computer aangesloten. Ook kan MIDI via 5 polige Din aansluitingen worden gestuurd. Dit is eenrichtingsverkeer. Je hebt een aparte Din aansluiting voor MIDI out signaal en een aparte Din aansluiting voor MIDI in.

Let op, niet elke 5 polige Din aansluiting is een MIDI aansluiting. Vaak staat op het instrument of de audio interface wel of de poort MIDI in of MIDI out is.

MIDI input en MIDI output op een instrument of audio interface.

Het kunnen werken met MIDI is een essentiele skill voor een producer. De beste manier om snel heel goed te worden in het tekenen van MIDI is doormiddel van Building Blocks!