Wat is latency, buffer size en sample rate?

Latency is een kleine vertraging tussen het moment dat je geluid binnenkomt in je DAW en het moment dat je geluid uitgestuurd wordt naar je studio monitoren of headphones. In deze tussentijd hebben je hardware en software tijd nodig om het geluid te processen.

Als je latency tijd teveel wordt dan kun je daar erg veel last van hebben. Als je bijvoorbeeld gitaar op wilt nemen, maar je hebt teveel vertraging op je monitoren, dan hoor je een echo van jezelf die zorgt dat het timen van je noten erg moeilijk wordt.

Wat is de oorzaak van latency?

Latency is een gevolg van dat je computer of hardware het inkomende signaal niet snel genoeg kan processen. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn die individueel of in combinatie kunnen voorkomen.

Je computer is niet sterk genoeg

Als je computer niet sterk genoeg is dan kun je al snel last krijgen van latency. Voor het producen van muziek heb je veel CPU nodig, zeker als je projecten op zijn einde komen en je steeds zwaardere plugins gaat gebruiken. Zorg dus dat je een snelle computer hebt met genoeg werkgeheugen.

Wil je weten welke laptop je het best aan kunt schaffen? Bekijk dan hier de beste laptops voor muziek productie!

Je gebruikt geen audio interface

Een audio interface neemt veel processen over van je computer. Dit betekend dat de processor kracht wordt verdeeld als je gebruikt maakt van een audio interface. Een interface is in feite een geluidkaart die analoge signalen naar digitale signalen omzet en andersom. Op deze manier hoeft je computer dit niet meer te doen en kan deze zijn werkgeheugen gebruiken om alle plugins etc. draaiende te houden.

Overigens is het ook handig dat je een audio interface koopt van goede kwaliteit, en geen goedkope rotzooi. Mocht je hier meer over willen weten bekijk dan mijn blog over de beste audio interfaces voor beginners.

Je drivers zijn verouderd of corrupt

Verouderde of corrupte drivers kunnen zorgen dat verschillende onderdelen in je setup niet correct meer werken. Denk bijvoorbeeld aan de drivers van je audio interface of je harde schijf. Kijk of deze drivers misschien een update nodig hebben of installeer ze als het nodig is opnieuw.

Je harde schijf is te langzaam

Je computer moet de informatie uit je DAW ophalen vanuit je harde schijf. Als je harde schijf dan te langzaam is kan dit een bron zijn van latency. Misschien heb je ooit wel eens de foutmelding gekregen dat je harde schijf te langzaam is maar dat je weet dat je een snelle harde schijf hebt. Kijk in dat geval of de driver van je harde schijf niet corrupt is geworden. Meestal lost het vernieuwen of updaten van je driver dit probleem dan op.

Buffer size en sample rate

Als je latency problemen op wil lossen in je DAW dan moet je kijken naar de buffer size en sample rate. De buffer size is de tijd die je computer nodig heeft om een inkomend audio signaal te verwerken. Deze wordt uitgedrukt in milliseconden. Als je de buffer size dus kleiner maakt betekend dit dat de latency kleiner wordt. Een nadeel hiervan is dat je processoren harder moeten werken om je signaal te verwerken. Je hebt hier dus meer CPU voor nodig. Als je CPU het processen niet aan kan resulteert dit in click en plop geluiden als je je track afspeelt.

De sample rate geeft de resolutie weer van je audio signaal. Als je de sample rate verhoogd dan verminder je de latency. Tijdens opnames sampled je computer continu je inkomende analoge signaal om dit digitaal te maken. Hoe vaker dit gebeurt per seconde (hoge sample rate), hoe minder tijd er tussen elke sample opname zit. Minder tijd betekend minder latency. Wel wordt je CPU meer belast met een hogere sample rate omdat er meer informatie verwerkt moet worden per seconde. Zet je sample rate tijdens het opnemen van instrumenten etc. dus zo hoog mogelijk voor een goede opname kwaliteit, en zet de sample rate gedurende het mixen lager zodat je al je zware plugins en audio effecten kan blijven draaien. Klamp je echter niet vast aan deze regel. Voor de meeste luisteraars klinkt een opname op van 192kHz hetzelfde als een opname van 44.1kHz. Mede omdat de meeste speakers deze audiokwaliteit niet eens kunnen recreëren.

Tip voor Windows gebruikers

Installeer de ASIO4ALL driver op je laptop. Deze optimaliseert je geluidskaart waardoor je veel minder snel last krijgt van latency ten opzichte van je default audio drivers. ASIO4ALL zorgt dat alle processorkracht van je geluidskaart naar je DAW gaat.