Wat is een VST?

VST staat voor Virtual Software Technology. VST’s zijn bedacht door Steinberg (de makers van Cubase) en het is de standaard geworden voor virtuele instrumenten (VSTi) en virtuele effecten (VSTfx of VSTe). Bijna elke moderne DAW ondersteund VST’s. Het is dus de meest voorkomende vorm van audio-plugin.

Ben je dus opzoek naar een bepaalde virtuele synthesizer of een bepaald virtueel effect voor je producties, dan zoek je een VST. Bekende virtuele instrumenten VST’s zijn Serum, Massive en de Kontakt 6 library. Bekende uitgevers van VSTfx zijn Fabfilter, Soundtoys en Waves.

Het kan zijn dat je kon kiezen om VST2 én VST3 te installeren, maar wat is het verschil? VST3 is een verbeterde vorm van VST2. Onder andere is de performance bij VST3 verbeterd. Er is ook veel verbeterd op het gebied van MIDI zoals de nauwkeurigheid van automation en je kunt meer dan één MIDI inputs en outputs naar je VST3 sturen. Ook handig is dat je bij VST3 je plugin window kan vergroten en verkleinen. Het nadeel van VST3 is echter dat nog niet elke DAW deze VST’s kan draaien.