Wat is een tom (drumstel)?

Tom

De overige drums op je drumstel zijn toms. Waar de snaredrum meer als ruis klinkt, lijken toms echt een toon in hun geluid te hebben. Ze klinken niet scherp, maar juist rond en warm.

Je hebt toms die een hoge toon geven, toms die een lage toon produceren en alles daartussen in. De toonhoogte van een tom wordt bepaald door de grootte van de diameter (in inches) en hoe strak het vel gespannen staat. Hoe groter de diameter, hoe lager de tom klinkt.

De kleinste tom hangt vaak dicht boven je snaredrum. De daaropvolgende toms worden steeds iets groter.

Er bestaan meerdere soorten toms, maar de twee meest voorkomende toms op een drumstel zijn racktoms en floortoms.

Racktoms

Racktoms zijn de kleinere toms die boven je bassdrum hangen. Bij basis drumstellen zijn dit er vaak twee, maar dit kan aangepast worden naar smaak. Zo spelen veel drummers maar met één racktom. Andere drummers kunnen niet genoeg racktoms hebben. Zo heeft de drummer van Iron Maiden er bijvoorbeeld maar liefst acht!

Toms kunnen worden opgehangen aan een ophangsysteem vanuit de bassdrum, aan cymbalstatieven, een hardware rek, of op een snaredrum statief. Het ophangsysteem verschilt per drumstel, en wordt meestal gewoon meegeleverd.

Rack toms en een floor tom op een drumstel.

Floortom

Floortoms zijn groter dan racktoms. Een basis drumstel beschikt over één floortom, maar ook hier kun je kiezen hoeveel je er wilt. Floortoms hebben meestal 3 poten waar ze op staan. In sommige gevallen worden ze opgehangen aan een cymbal of een hardware rack.

Meer weten? Lees dan het uitgebreide artikel over drumstel onderdelen!