Wat is een metronoom?

Een metronoom is een instrument wat tempo aan kan geven. Dit doet een metronoom in Beats Per Minute (BPM). De meeste metronomen geven het tempo aan in de vorm van geluid (click of piep). Echter zijn er ook metronomen die visueel of via trillingen het tempo duidelijk maken.

Muzikanten gebruiken vaak een metronoom tijdens het oefenen, optredens of opnamesessies. Het helpt zo om partijen zo strak mogelijk te spelen. Ook tijdens het produceren van muziek wordt er vaak gebruik gemaakt van een metronoom. Je kunt er bijvoorbeeld mee bepalen hoe snel je een nieuwe track wilt maken.

Er bestaan twee soorten metronomen: mechanische metronomen en elektronische metronomen. Een mechanische metronoom heeft een slinger met daaraan een gewichtje. Deze slinger beweegt heen en maakt een tik geluid als de slinger uiterst links of rechts staat. Door het gewicht omhoog of omlaag te verplaatsen kun je de snelheid van de slinger aanpassen.

Geavanceerde mechanische metronomen kunnen ook maatsoorten aangeven. Dit doen ze doormiddel van een bel geluid op de eerste tel van een nieuwe maat. Bij een 4/4 maatsoort hoor je dus één bel geluid, gevolgd door drie tikken.

Een mechanische metronoom.
Mechanische metronoom

Een elektrische metronoom kom je tegen op veel digitale apparaten. Zo hebben bijvoorbeeld digitale piano’s, keyboards, elektrische drumstellen en synthesizers vaak een ingebouwde metronoom. Ook zijn er talloze metronoom apps die je kunt downloaden in de App- of Playstore, zoals Metronome Beats.

Ook in muziek productie software (DAW) zit vaak een metronoom ingebouwd. Deze metronoom kun je halverwege een track automatisch van tempo en maatsoort laten wisselen. Je kunt zelfs de klik gelijkmatig laten versnellen of vertragen.

Zoals je misschien al hebt gemerkt is de metronoom een onmisbaar instrument voor muzikanten en producers. Het is dus zeker aan te raden om er gebruik van te maken. Wil je meer weten over het produceren van muziek of het spelen van instrumenten? Bekijk dan ook eens mijn blogpagina. 🙂