Wat is een klavier?

Een klavier is een ander woord voor een toetsenbord. Het is de verzameling van alle toetsen op een toetsinstrument. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een piano, keyboard, MIDI controller keyboard of synthesizer. In sommige gevallen wordt een klavier ook wel manuaal genoemd.

Een klavier bestaat uit een combinatie van witte en zwarte toetsen. Hoeveel toetsen een instrument heeft is afhankelijk van het soort toetsinstrument en het model. Een standaard piano heeft bijvoorbeeld 88 toetsen. Dit staat gelijk aan 7 octaven + een kleine terts. Een klavier moet minstens één octaaf bevatten.

Meestal zijn de onderste rij toetsen wit en de bovenste rij toetsen zwart. Echter is dit bij klavecimbels en orgels vaak omgedraaid. Dit maakt verder niet uit voor hoe je het instrument moet bespelen.

In sommige gevallen bestaat het klavier uit korte en lange stokken, zoals bij een beiaard. Met dit instrument bespeel je de klokken van een kerk. Hoewel de stokken meestal geen kleurverschil hebben worden ze toch zwart (kort) en wit (lang) genoemd. Het klavier heeft dezelfde opbouw als een standaard piano.

De meeste toetsinstrumenten bevatten één enkel manuaal. Orgels zoals Hammond orgels en kerk orgels hebben vaak een klavier wat bestaat uit meerdere manualen. In dit geval zitten de twee manualen boven elkaar.

Als laatste zijn er de slagwerk klavieren. Deze vindt je op een marimba, xylofoon of klokkenspel. De toetsen van deze instrumenten zijn ook vaak dezelfde kleur, net als bij een beiaard. Ook hier geldt dat de opbouw hetzelfde is als de toetsen van een piano.