Wat is een groovebox?

Een groovebox is een fysiek instrument die sequencing en synthesis combineert. Hierdoor kun je snel interessante beats/patronen programmeren en makkelijk geluiden aanpassen.

De meeste grooveboxes produceren voornamelijk drum geluiden. Sommige grooveboxes kunnen echter ook samples, bass en andere synth geluiden genereren.

Grooveboxes die je misschien wel kent zijn de Roland TR-808 en TR-909. Deze modellen maakten al snel duidelijk hoe krachtig de combinatie van sequencing en synthesis is. Gebruikers konden binnen no-time een toffe beat maken en een groove neerleggen voor hun tracks!

Vanaf het moment dat sampling populair werd, is de groovebox niet meer weg te denken uit muziek. Vooral in de hip-hop en elektronische muziek is het een van de voornaamste instrumenten om te gebruiken.

Waarom jij een groovebox zou moeten gebruiken

Met een groovebox is het ontzettend makkelijk om geluid over tijd te laten bewegen. Dit is een belangrijk principe in elektronische muziek. Je krijgt direct beschikking over de meest effectieve parameters. Deze kun je met je eigen handen bedienen om zo ‘menselijkheid’ aan je producties toe te voegen.

Daarnaast is de workflow van een groovebox uniek. Het is ontzettend intuïtief, en je krijgt een veel beter gevoel voor wat een beat nodig heeft. Dit komt simpelweg omdat je niet naar je DAW aan het staren bent. Je wordt gedwongen om goed te luisteren naar wat je doet.

Alles wat je nodig hebt om een track te starten is een sequence of loop uit je groovebox. Dit werkt veel beter dan het lege canvas waar je mee te maken hebt in je DAW! Je wordt direct geprikkeld om aan de slag te gaan en te experimenteren.

Ben je benieuwd welke groovebox bij jou past? Bekijk dan mijn top 10 grooveboxes!

De TR-808 groovebox van Roland.