Een envelope is een modulatie source die vaak wordt gebruikt bij sound design. Dit houdt in dat een envelope geluid over tijd kan veranderen. Deze beweging begint op het moment dat een nieuwe noot wordt gespeeld en is eenmalig.
Een envelope bestaat uit 4 parameters, ook wel ADSR genoemd:
- Attack: De tijd waarin de envelope van 0 naar zijn maximale waarde gaat.
- Decay: De tijd waarin de envelope van zijn maximale waarde terug daalt naar een lagere waarde.
- Sustain: Bepaald de waarde waar de envelope naartoe daalt tijdens de decay periode.
- Release: De tijd waarin de sustain waarde terug zakt naar 0, nadat de noot is losgelaten.
In de onderstaande afbeelding kun je een voorbeeld zien hoe een envelope er schematisch uitziet:

De rode lijn in de afbeelding is de envelope. We zien dat de Attack 1 seconde duurt. Vervolgens zakt de envelope met een decay van 2 seconden naar een sustain van 60. Wanneer de noot na 3 seconden wordt losgelaten, dooft de envelope uit met een release van 3 seconden.
Als je in dit voorbeeld de noot langer dan 3 seconden ingedrukt zou houden, dan blijft de noot gelijk aan de sustain waarde totdat je de noot loslaat.
Wat kan een envelope allemaal moduleren
In principe is het mogelijk om elke parameter op je synthesizer, sampler, virtueel instrument etc. te moduleren met een envelope. Er zijn echter een aantal envelopes die echt heel vaak worden gebruikt:
- Amp envelope: Deze envelope bepaalt het volume over tijd. Het bepaald hoe snel het geluid in fade, en hoe snel weer uit fade.
- Filter envelope: Met deze envelope wordt de sharpness van het geluid over tijd bepaald. Deze envelope bepaald de stand van de cutoff knop op het filter.
De amp envelope heeft daarnaast ook nog drie voornaamste vormen. Deze bepalen het ritmische karakter van zo goed als elke synth sound die je ooit hebt gehoord. De drie vormen zijn: Pluck envelope, fat envelope en swell envelope.

Door te spelen met deze 3 envelopes kun je ontzettend veel vormen van synth sounds gaan herkennen!
Sound designen als een pro!
Ben jij benieuwd hoe je snel goed kunt worden in sound design? Dan moet je Syntorial eens uitproberen!
Met Syntorial leer je stap voor stap synth patches te maken en te luisteren waarom je iets doet. Dit doe je doormiddel van verschillende soorten games.
Persoonlijk heb ik ontzettend veel gehad aan Syntorial. Ik heb de basis van sound design geleerd en weet nu mijn weg te vinden op elke synthesizer. Het heeft mijn muziek producer skills een behoorlijke boost gegeven.
Wil je meer weten over het programma? Lees dan eens mijn volledige Syntorial Review, of probeer Syntorial gratis uit via onderstaande knop:

Probeer gratis de demo van Syntorial uit!
Speel de eerste 22 levels gratis en begin met jouw avontuur om een synthesis master te worden.