Wat is een drum machine?

Een drum machine stelt je in staat om ritmische patronen te programmeren. Deze ritmes worden doormiddel van een loop continu herhaald. Op deze manier kan de drum computer jou ritmisch begeleiden zonder dat je er nog naar om hoeft te kijken. Het is dus eigenlijk een sequencer voor drum geluiden.

Het programmeren van ritmes is erg makkelijk en intuïtief. Onderaan de drum machine zie je een reeks aan knoppen naast elkaar staan. Je kunt deze knoppen reeks zien als een maat/bar, waarbij elke individuele knop een 1/16 noot voorstelt. Door de verschillende knoppen in te drukken voeg je noten toe aan je ritme.

Bij de meeste drum machines selecteer je eerst een geluid wat je wilt programmeren, bijvoorbeeld een kick. Vervolgens zet je de reeks knoppen onderaan de machine aan of uit. De drum computer onthoud voor elk geluid welk patroon je hebt geprogrammeerd, en speelt deze tegelijkertijd af.

De meeste drumcomputers hebben functies om de loop langer te maken, of de nootwaarde van de knoppen te veranderen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een grid van 1/32 noten wilt gebruiken voor hi-hat rolls.

Ook hebben de meeste modellen nog meer functies waardoor je swing kunt toevoegen, of de tonaliteit van je geluiden aan kunt passen.

Bekende drum machines zijn de TR-909, TR-808, TR-707 en TR606 van Roland. Deze instrumenten staan centraal in heel veel muziekgenres van Hip-Hop tot en met Techno.

Wil je zelf een drum machine aanschaffen? Bekijk dan eens mijn artikel over de drum machine top 8 voor weinig budget!

Op deze afbeelding zie je wat een drum machine is.