Wat is een DAW (Digital Audio Workstation)?

Een DAW, of ook wel een Digital Audio Workstation, is software of een apparaat waarmee je muziek kan opnemen, bewerken en produceren. Populaire DAW’s voor het produceren van muziek zijn Ableton Live, Fruity Loops, Logic Pro, Pro Tools, Cubase en Reaper.

Beschikbare functies in een DAW

In moderne DAW’s heb je beschikking tot een breed scala aan tools om muziek te produceren. Zo heb je beschikking tot ingebouwde audio effects zoals equalizers, compressors, reverbs, delays en nog veel meer wat je nodig hebt om bijvoorbeeld een goede mix te kunnen maken.

Ook kun je produceren met MIDI, samplen, en arrangeren binnen een DAW. Bijna elke DAW dezelfde mogelijkheden als het gaat om deze basismogelijkheden, maar iedere DAW heeft een andere workflow die het uniek maakt. Zo is Ableton Live een ster als het gaat om live shows en zo is Fruity Loops een favoriet onder veel beatmakers. Pro Tools wordt op zijn beurt weer veel gebruikt bij het opnemen van bands.

Live instrumenten en vocals opnemen

Voor het opnemen van live instrumenten in je DAW heb je een audio interface nodig. Je plugt je instrumenten in je audio interface om deze vervolgens weer via USB in je computer te leiden.

Wil je bijvoorbeeld een piano partij inspelen, dan plug je de piano in je audio interface om deze in je DAW op te nemen. Wil je toch liever een gitaar en een vocal tegelijkertijd opnemen? Geen probleem! Je DAW kan meerdere sporen tegelijkertijd opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een drumstel waar soms wel 10 microfoons tegelijkertijd opgenomen moeten worden.

Ben je benieuwd wat de beste audio interface voor jou is? Bekijk dan eens deze post over de beste audio interfaces voor beginners.

Virtuele instrumenten opnemen

Naast de ingebouwde audio effects bevatten DAW’s ook virtuele instrumenten. Dit kunnen soft(ware) synths zijn, samplers of drumcomputers. In combinatie met MIDI heb je in feite dus alleen je DAW nodig om te beginnen met muziek maken!

Om dit te doen maak je een nieuwe MIDI track aan in je DAW. Vervolgend sleep je er een virtueel instrument op. Nu kun je in de MIDI role de noten, ritmes, velocity (hardheid) etc. invullen die jij wilt dat het virtuele instrument moet spelen.

Mocht je speciale virtuele instrumenten of audio effecten willen gebruiken, dan kun je plugins in de vorm van VST’s (Virtual Studio Technology) toevoegen aan je DAW. De wereld van mogelijkheden wordt ontzettend groot als je er achter komt wat voor VST’s er allemaal bestaan.