Wat is een cymbal (bekken)?

Een cymbal, ook wel bekken genoemd, is een onderdeel van een drumstel. Cymbals kunnen verschillende diktes hebben en ze kunnen gemaakt zijn van verschillende metalen. Het geluid van een cymbal kenmerkt zich door een hoog metalig geluid.

Er bestaan verschillende soorten cymbals. Zo zijn er bijvoorbeeld ride cymbals, crash cymbals, splash cymbals, china cymbals en hi-hats. Elk van deze soorten heeft zijn eigen kenmerken en karakter.

Op een elektronisch drumstel zijn de bekkens gemaakt van rubber. Daarnaast is het ook mogelijk om zogenaamde ‘low volume’ bekkens op je drumstel te zetten, zoals deze Zildjan Low Volume 468 bekkenset. Deze benaderen het speelgevoel van echte bekkens, alleen komt er een stuk minder geluid vanaf.

Verschillende soorten cymbals

Op een bekken zitten verschillende gedeeltes. Het geluid van de cymbal wordt bepaald door op welk gedeelte je slaat. Als je op de bel slaat hoor je een strak en wat lager geluid. Als je op het blad slaat dan klinkt het geluid hoger. Sla je op de rand, dan krijg je een veel scherper en grootser geluid.

Een cymbal wordt geplaatst op een statief waarop de cymbal vrij kan bewegen. Zo kunnen cymbals uitklinken wanneer nodig. Bij een hi hat krijgen de cymbals juist zo min mogelijk bewegingsvrijheid, waardoor het geluid kort en puntig wordt.

In klassieke muziek gebruikt men vaak handcymbalen. Dit zijn twee bekkens die je tegen elkaar slaat om stukken in de muziek te accentueren. Een andere techniek in klassieke muziek is door een bekken te bespelen met zachtere stokken (mallets). Hierdoor krijg je een constant geluid, perfect voor het maken van overgangen.

Ook bestaan er vinger cymbalen. Dit zijn erg kleine bekkens die een pling geluid veroorzaken als je ze tegen elkaar slaat. Vinger cymbalen zijn vaak te horen in oosterse muziek.

Enkele bekende cymbal merken zijn: Zildjan, Meinl, Paiste, Sabian, Istanboel, Masterwork en Stagg.

Dit is wat een cymbal is.