Wat is een audio interface?

Een audio interface is een kastje met daarin een geluidskaart. Dit kastje regelt alles rondom de input en output van geluid. Ook zorgt een audio interface voor een goede geluidskwaliteit. Het is het middelpunt van je setup.

Een computer werkt met digitale signalen. Dit betekend dat een computer alles berekend doormiddel van eentjes en nulletjes. Je instrumenten sturen daarentegen een analoog signaal uit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine wisselingen in stroom.

De interface vertaald analoge signalen naar digitale signalen. Hierdoor kunnen je laptop en instrumenten met elkaar praten. Het omzetten van deze signalen wordt ook wel A/D conversie (Analoog naar Digitaal conversie) genoemd. Een audio interface maakt het dus mogelijk om instrumenten op te nemen in je DAW. Super handig!

Je interface zet tegelijkertijd ook het digitale signaal van je computer om in analoog signaal. Op deze manier kun je het geluid afspelen via studio monitoren of een koptelefoon.

Hieronder zie je een schematische weergave van hoe een setup met een audio interface eruit ziet:

Schematische weergave hoe een audio interface wordt aangesloten.

Multifunctionaliteit

Naast het omzetten van signalen hebben de meeste audio interfaces nog een aantal andere handige functies.

Zo kun je met een audio interface het volume van je studio monitoren en koptelefoon onafhankelijk van elkaar bedienen. Wil je snel kunnen schakelen tussen verschillende afspeelapparaten? Dat kan heel makkelijk via een audio interface.

Ook zie je op de meeste audio interfaces hoe hard het signaal van je instrumenten of microfoon binnenkomt. In veel gevallen zit er een pre-amp in je interface. Dit betekend dat je het inkomende signaal kan versterken/verzwakken zodat het op een goed volume binnenkomt in je DAW (producer software).

Een audio interface beschikt over fantoomvoeding (+48 V) voor als je wil opnemen met condensator microfoons. Met fantoomvoeding zet je de microfoon ‘aan’, zodat het signaal van je microfoon op een goed volume binnenkomt. Let wel op met fantoomvoeding: niet elke microfoon heeft het nodig en sommigen gaan er zelfs van kapot.