Clipping is een term die wordt gebruikt als het audio level van een track boven 0 dBFS piekt. Op het moment dat clipping plaats vindt overstuurd het geluid en wordt het vervormd op een onplezierige klinkende manier. De meeste meters in software geven clipping weer door je volumemeters rood te kleuren.
Bij clipping wordt een bepaald digitaal bereik overschreden. De bit-depth bepaalt de grootte van dit bereik. Als je werkt met 32-bit heb je een groter bereik dan bij 24-bit. Een groter bereik noemen we ook wel meer ‘headroom’.
Als je geluidssignaal de grens van dit bereik overschrijdt dan wordt je geluid boven deze grens afgekapt. Je krijgt een afgeplatte waveform. Dit resulteert in die vervelend klinkende vervorming van je geluid.

Clipping problemen oplossen
Het kan zijn dat de individuele tracks in je DAW niet clippen, maar je master wel. Dit komt omdat in de master track al je signalen bij elkaar opgeteld worden. De som van deze signalen is harder dan de individuele signalen. Als je master clipt moet je de andere sporen in je project zachter zetten. Dit geldt ook voor group tracks / instrument bussen.
Om clipping te voorkomen gedurende het productie en mix proces is het handig om te werken met gain staging. Simpelweg is dit het blijven controleren van je audio levels gedurende je audio effecten chain. Zorg dat je audio altijd opneemt op een level tussen -20 dBFS en -6 dBFS.
Vervolgens zorg je dat je de output van je opeenvolgende plugins ook rond hetzelfde volume blijft. Hierdoor blijf je gedurende je bewerking een gezond signaal houden. Als je elk spoor in je project doormiddel van gain staging gezond houdt, dan heb je uiteindelijk veel headroom over om fijn op te mixen.
Zorg dus koste wat kost dat je signaal gaat clippen, tenzij je het als stijl element wilt gebruiken natuurlijk.