Wat is aftertouch?

Aftertouch is een functie die kan voorkomen op een keyboard, midi controller of synthesizer. Wanneer je een toets hebt aangeslagen en ingedrukt houdt kun je vaak nog een beetje extra druk zetten op deze toets. Op het moment dat je dit doet wordt er een MIDI signaal verstuurd, die gekoppeld is aan een andere functie. In veel gevallen is deze functie een tremolo of vibrato, maar het kan in principe alles zijn wat je wilt.

Er bestaan twee soorten aftertouch: mono aftertouch en polyfonische aftertouch.

Mono aftertouch (ook wel channel pressure of mono pressure) komt het meeste voor. Hierbij wordt gekeken naar alle noten die worden gespeeld en stuurt vervolgens de hoogste aftertouch waarde door.

Polyfonische aftertouch komt minder vaak voor. Hierbij wordt voor elke individuele noot een MIDI waarde doorgestuurd. Elke noot krijgt zijn eigen mate van effect. Op deze manier kun je ontzettend veel expressie toevoegen aan je spel. Echter vereist het heel veel skill om met polyfonische aftertouch te spelen.

Nog een bijeffect van polyfonische aftertouch is dat er ontzettend veel onnodige MIDI data wordt verstuurd. Dit resulteert al snel in een hoog CPU gebruik en dus ook in latency (een vertraging in het signaal).