Wat betekend key action (piano)?

Key action geeft aan met wat voor mechaniek de toetsen van een piano geluid maken. Bij een akoestische piano wordt geluid gecreëerd doormiddel van een speciaal soort mechaniek. Als je de toets indrukt wordt er namelijk een hamertje gelanceerd die vervolgens op een snaar slaat waardoor geluid ontstaat. Deze mechaniek zorgt voor een bepaald vingergevoel waardoor een akoestische piano heel fijn speelt.

Een keyboard of digitale piano maakt gebruik van een heel ander soort mechanisme. Als je een toets indrukt dan wordt er doormiddel van een stroompje een geluidssample geproduceerd. Het gevoel wat door de hamertjes en snaren krijgt is er dus niet.

Om dit gevoel toch zo goed mogelijk na te bootsen in een keyboard, zijn er een aantal verschillende mechanieken bedacht. Key action geeft dus aan hoe natuurgetrouw een piano speelt.

De key action van een akoestische piano werkt doormiddel van hamers op snaren.
Mechaniek van een akoestische piano

Vier verschillende soorten key action

Hamer action: Bij deze mechaniek zit er achter elke toets een hamertje, net als bij een akoestische piano. Deze hamertjes slaan niet op een fysieke snaar, maar de toetsen triggeren nog wel steeds een geluidssample. De hamer mechaniek is de duurste mechaniek, maar evenaart wel het gevoel van een akoestische piano.

Gewogen action: Bij deze mechaniek zit in elke toets een gewichtje die zo goed mogelijk het gevoel van de hamer mechaniek na probeert te bootsen. Deze techniek komt kwa gevoel nog steeds aardig in de buurt bij de hamer mechaniek en is ook goedkoper.

Semi-gewogen action: Bij deze mechaniek maken de toetsen gebruik van een gewichtje in combinatie met een veer om de toets weer omhoog te drukken. Deze mechaniek werkt prima voor een beginner en kost ook niet veel. Wel kun je het niet echt meer vergelijken met het gevoel van de eerdere mechanieken.

Ongewogen action: Dit is de goedkoopste soort mechaniek. De toetsen worden alleen door een veer weer omhoog geduwd nadat je ze hebt ingedrukt. Het kost dus bijna geen kracht om deze toetsen in te drukken. De toetsen zijn vrijwel altijd van plastic. Het is geen aanrader om op dit soort toetsen piano te leren spelen.