Wat betekend bouncen?

Als je een track gaat bouncen, dan betekend dit dat je de track en alle bewerkingen op deze track omzet naar een audio bestand. Dit kan gebeuren met je volledige project als je het eindproduct omzet naar een .wav of .mp3 bestand.

Bouncen kan echter ook met individuele sporen, bijvoorbeeld als je last hebt van latency. Op deze manier kun je zorgen dat al je audio effecten en software instrumenten worden omgezet naar een audio spoor die minder CPU intensief is. Je verliest hierdoor wel de controle over alle parameters van de effecten en software instrumenten.

In Ableton Live gebeurt bouncen in 2 stappen: eerste freeze je de track en dan flatten je de track. Als je een track freezed kun je deze nog unfreezen zodat je weer toegang hebt tot alle parameters. Een freezed track kost minder CPU dan een unfreezed track, maar kost wel meer CPU dan een flattened track.

Je wilt het bouncen van je tracks meestal zolang mogelijk voorkomen om zoveel mogelijk controle te houden. Dit lukt makkelijk als je beschikt over een goede music production laptop!