Welke soorten drumstokken zijn er?

Er bestaan verschillende soorten drumstokken. Je hebt houten stokken, kunststoffen stokken, stokken met een nylon punt en zelfs lichtgevende stokken! Daarnaast hebben stokken verschillende diktes en verschillende soorten punten.

Het materiaal

Welk soort materiaal je stokken moeten zijn is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de soort drums die je speelt. De meeste drummers hebben de voorkeur om te spelen met houten stokken omdat deze mooi klinken op akoestische drums. Een nylon punt geeft namelijk een dunner geluid als je hiermee op bijvoorbeeld een bekken slaat.

Nylon punten zijn echter veel beter bij het gebruik van een elektronisch drumstel. Nylon punten zorgen namelijk minder snel voor schade op de gaas vellen. Omdat het geluid bij een elektronisch drumstel toch niet wordt vervormd door de soort stok, is het dus voordelig dat de stok minder schade aanricht.

Kunststof stokken kun je vooral kiezen vanuit een duurzaam oogpunt. Deze stokken gaan namelijk een minder snel kapot, maar klinken net als stokken met een nylon top iets scherper.

De dikte van verschillende soorten drumstokken

De dikte van de stok is ook weer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook een beetje van je genre. Het belangrijkste is dat je de stokken goed in de hand voelen. Het moet niet moeilijk voelen om mee te drummen.

Een dunnere stok zal iets minder krachtig klinken en is vooral beter voor laag volume muziek zoals Jazz. Dunnere stokken zijn behendig. Speel je hardrock dan speel je misschien liever met een dikkere stok zodat je er harder mee kan slaan.

Stok diktes worden aangegeven met een cijfer-letter combinatie zoals 7A of 5B. Hoe hoger het cijfer, hoe dunner de stok. Daarnaast zijn B stokken nog net iets dikker dan A stokken.

De punt

Als laatste hebben verschillende drumstokken ook verschillende punten. Hoe groter de punt, hoe grootser het geluid. Wil je dus een verfijnd geluid, dan kun je drumstokken met kleine punten nemen. Voor een voller geluid gebruik je drumstokken met een grotere punt.

Verschillende soorten drumstokken op een snaredrum.

Lees voor meer informatie mijn volledige artikel over verschillende soorten drumstokken!