E majeur akkoord piano

Het E majeur akkoord op de piano bestaat uit de noten: E – G# – B:

E majeur akkoord piano.
E majeur piano akkoord

De eerste omkering (ook wel ‘Backwards inversion‘) van E majeur:

Eerste inversie van E majeur op de piano.

De tweede omkering (ook wel ‘Middle inversion’) van E majeur:

De tweede inversie van E majeur op de piano.

Wil je weten hoe je makkelijk elk majeur en mineur piano akkoord zelf uit kan zoeken? Lees dan mijn artikel over basis piano akkoorden spelen!

Gesloten posities en open posities

De bovenstaande akkoorden zijn gesloten posities. Dit betekend dat de noten E, G# en B zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Deze posities kun je op meerdere plekken op de piano spelen. Het karakter van het akkoord blijft in dit geval E majeur, maar de hoogte van het akkoord veranderd.

Gesloten posities zij echter niet de enige manier om een E majeur te spelen. Er zijn talloze manieren waarop het akkoord gespeeld kan worden. Zolang het akkoord de noten E, G# en B bevat, zit je goed. Je krijgt in dit geval te maken met open posities.

Je kunt bijvoorbeeld een E spelen helemaal aan de linkerkant van je piano, een B in het midden van je piano en een G# helemaal aan de rechterkant. In dit geval liggen de noten E, G# en B niet zo dicht mogelijk bij elkaar. Er liggen namelijk nog andere E, G# of B toetsen tussen die niet worden gespeeld.

Open akkoorden klinken vaak grootser dan gesloten akkoorden. Dit komt omdat er meer verschil zit tussen de toonhoogtes van de individueel gespeelde noten.

Open E majeur akkoord

Uitbreidingen van het E majeur akkoord op de piano

E majeur hoeft niet perse uit drie noten te bestaan. Het is mogelijk om meerdere van dezelfde noten te spelen. Hierdoor wordt een akkoord voller. Speel bijvoorbeeld een aantal basnoten met je linkerhand, en daarbovenop een gesloten akkoord positie met de rechterhand.

Het maakt niet uit hoeveel toetsen je indrukt, zolang het maar een D, F# of A is. Echter, als je teveel lage noten speelt kan het zijn dat het akkoord al snel rommelig gaat klinken. Vaak houdt men de afstand tussen opeenvolgende lage noten dus iets groter, zodat deze noten elkaar niet in de weg gaan zitten.

Zelf piano leren spelen

Heb je interesse om meer te leren over piano spelen zonder dat je dure pianolessen hoeft te nemen? Dan kan ik je Pianoforall aanbevelen. Deze online cursus leert je binnen no-time hoe je akkoorden speelt en hoe je vervolgens met je favoriete muziek mee kunt spelen.

De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. 🙂

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall!