Db mineur akkoord piano

Het Db mineur akkoord op de piano bestaat uit de noten: Db – E – Ab.

Db mineur akkoord piano.
Db mineur piano akkoord

De eerste omkering (ook wel ‘Backwards inversion‘) van Db mineur:

Eerste omkering van het Db mineur akkoord op de piano.

De tweede omkering (ook wel ‘Middle inversion’) van Db mineur:

Tweede omkering van het Db mineur akkoord op de piano.

Wil je weten hoe je makkelijk elk majeur en mineur piano akkoord zelf uit kan zoeken? Lees dan mijn artikel over basis piano akkoorden spelen!

Gesloten posities en open posities

De bovenstaande akkoorden zijn gesloten posities. Dit betekend dat de noten Db, E en Ab zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Deze posities kun je op meerdere plekken op de piano spelen. Het karakter van het akkoord blijft in dit geval Db mineur, maar de hoogte van het akkoord veranderd.

Gesloten posities zij echter niet de enige manier om een Db mineur te spelen. Er zijn talloze manieren waarop het akkoord gespeeld kan worden. Zolang het akkoord de noten Db, E en Ab bevat, zit je goed. Je krijgt in dit geval te maken met open posities.

Je kunt bijvoorbeeld een Db spelen helemaal aan de linkerkant van je piano, een Ab in het midden van je piano en een E helemaal aan de rechterkant. In dit geval liggen de noten Db, E en Ab niet zo dicht mogelijk bij elkaar. Er liggen namelijk nog andere Db, E of Ab toetsen tussen die niet worden gespeeld.

Open akkoorden klinken vaak grootser dan gesloten akkoorden. Dit komt omdat er meer verschil zit tussen de toonhoogtes van de individueel gespeelde noten.

Open Db mineur akkoord

Uitbreidingen van het Db mineur akkoord op de piano

Db mineur hoeft niet perse uit drie noten te bestaan. Het is mogelijk om meerdere van dezelfde noten te spelen. Hierdoor wordt een akkoord voller. Speel bijvoorbeeld een aantal basnoten met je linkerhand, en daarbovenop een gesloten akkoord positie met de rechterhand.

Het maakt niet uit hoeveel toetsen je indrukt, zolang het maar een Db, E of Ab is. Echter, als je teveel lage noten speelt kan het zijn dat het akkoord al snel rommelig gaat klinken. Vaak houdt men de afstand tussen opeenvolgende lage noten dus iets groter, zodat deze noten elkaar niet in de weg gaan zitten.

Zelf piano leren spelen

Heb je interesse om meer te leren over piano spelen zonder dat je dure pianolessen hoeft te nemen? Dan kan ik je Pianoforall aanbevelen. Deze online cursus leert je binnen no-time hoe je akkoorden speelt en hoe je vervolgens met je favoriete muziek mee kunt spelen.

De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. šŸ™‚

Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreideĀ Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall