Kawai ES120 digitale piano review en ervaringen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

In deze Kawai ES120 digitale piano review wil ik mijn ervaring delen met dit instrument. Ik vertel je over Kawai, ik geef je de voor en nadelen van de ES120 en ik beoordeel of de prijskwaliteit van de piano goed is. Op deze manier kun jij bepalen of deze digitale piano geschikt is voor jou!

Een digitale piano kopen kan een hele opgave zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende modellen beschikbaar. Ben je een beginner en wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het kopen? Lees dan mijn artikel over alles wat je moet weten bij het kopen van een digitale piano.

Over Kawai

Kawai is een Japanse pianobouwer die al meedraait sinds 1927. Het is een van de meest gerenommeerde bedrijven in de piano wereld. Veel bekende artiesten maken gebruik van de piano’s van Kawai, waaronder wereldbands als Coldplay en Muse.

Kawai focust zich op het maken van ontzettend hoge kwaliteit instrumenten. Van vleugels tot digitale piano’s, ze maken het allemaal! Omdat Kawai al bijna een eeuw aan ervaring heeft met het bouwen van piano’s, is het logisch dat ze weten waar ze het over hebben. Op het gebied van klank en speelgevoel zijn ze een van de beste in de wereld.

Kawai heeft een aantal digitale piano reeksen op de markt gezet. Een van deze reeksen is de ES reeks. De ES120 is hierin de goedkoopste en het meest geschikt voor beginnende pianisten.

Beschikbare functies op de ES120

De piano beschikt over een overzichtelijk aantal functionaliteiten die het speelplezier en speelgemak vergroten. De ES120 heeft 88 gewogen toetsen, voorzien van hamermechaniek. Hiermee probeert Kawai het speelgevoel van een akoestische piano te benaderen.

De piano beschikt over 19 verschillende sounds, waarvan 8 piano geluiden en 11 andere geluiden zoals orgels, strings etc. Deze sounds zijn gemakkelijk aan te passen door op de ‘Piano’, ‘E.piano/organ’ en ‘Others’ knoppen in te drukken. Het is ook mogelijk om verschillende sounds met elkaar te ‘layeren’ door twee van de eerder genoemde knoppen tegelijkertijd in te drukken.

Naast het layeren van sounds is het ook mogelijk om de toetsen van je piano op te splitsen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met je rechterhand een piano geluid spelen en met je linkerhand een bas geluid.

Functieknoppen op de Kawai ES110 digitale piano.

Voor oefensessies bevat de ES120 een ‘record’ functie waarmee je eigen songs en repetities kunt opnemen. Ook heb je beschikking over een ingebouwde metronoom/drumpatronen om je te helpen met timing, en een ‘lesson-mode’ die je helpt om de onafhankelijkheid tussen je handen te trainen.

Qua inputs beschikt de piano over de meest noodzakelijke functies. Zo heeft de piano een line output om het geluid naar boxen of een audio interface te sturen. Ook zitten er aan de voorkant twee hoofdtelefoon inputs. Tot slot heeft de piano een MIDI in- en output, en natuurlijk is er een input voor een sustain pedaal aanwezig.

De piano is compact en relatief makkelijk te vervoeren omdat de piano maar 12 kilogram weegt.

Mijn review van de Kawai ES120 digitale piano

Het valt me direct op hoe lekker deze piano speelt in vergelijking met andere digitale piano’s. De toetsen geven een erg realistisch speelgevoel in vergelijking met een akoestische piano. Het kost weinig kracht om een toets in te drukken waardoor ik sneller, langer en met meer precisie kan spelen.

De geluidskwaliteit van de verschillende pianosounds is ook erg goed, zowel door de koptelefoon als door de ingebouwde speakers. Er zit veel diepte in de geluidsamples waardoor de de piano heel natuurlijk klinkt. De layer functie geeft daarnaast ook nog mogelijkheden om je sounds te combineren waardoor de piano nog toffer gaat klinken.

Voor oefensessies is het erg fijn dat er een metronoom op de piano zit. Echter kan een metronoom snel saai worden, en daarom is het tof dat Kawai 100 verschillende ritmes heeft ingebouwd waarop je kunt meespelen. Je kunt hierdoor uren jammen met jezelf. Combineer dit met de ingebouwde split functie en je kunt in je eentje een complete band spelen!

Het is erg handig dat de piano twee koptelefoon inputs heeft. Op deze manier kun je gemakkelijk in stilte met twee personen spelen, bijvoorbeeld een docent en een leerling.

De interface is erg overzichtelijk, maar ook wel iets te simpel naar mijn mening. Zo kun je nergens aflezen welke preset er actief is. Dit maakt het lastig om te bepalen of je met de goede sound speelt. Ook is de lesson mode niet heel intuïtief te gebruiken. Hiervoor moet je even goed de gebruikershandleiding induiken.

Voor en nadelen van de digitale piano

  • Speelt erg lekker door de hamermechaniek en gewogen toetsen

  • Mooie diepe sound die erg realistisch klinkt

  • 2 koptelefoon inputs om samen piano te spelen

  • Erg overzichtelijk en daardoor makkelijk te gebruiken

  • Geeft niet duidelijk aan met welke preset je speelt

  • Lesson modus is niet heel intuïtief te gebruiken

Prijskwaliteit van de Kawai ES120

Of deze digitale piano zijn geld waard is hangt af van je doel met de piano. Wil je graag piano leren spelen, begeleiden of pianomuziek spelen? Dan is deze piano heel erg geschikt voor jou.

Wil je de piano echter meer gebruiken voor muziek productie? Dan kun je beter een andere digitale piano kiezen. Door het beperkte aantal geluiden en MIDI mogelijkheden werkt deze piano minder fijn in de studio.

De prijs van deze piano ligt rond de 580 euro. Dit is voor een digitale piano een redelijk lage prijs. Prijzen beginnen normaal namelijk vanaf 400 euro. De ES120 heeft een bovengemiddelde geluidskwaliteit en speelgevoel in vergelijking met andere digitale piano’s in deze prijsklasse. Echter vallen het aantal beschikbare functies tegen. Denk dus goed na over welke behoeftes en wensen jij hebt.

Conclusie van de Kawai ES120 digitale piano review

Tijd om deze Kawai ES120 digitale piano review te concluderen. De piano is een van de fijnste piano’s die ik ooit heb bespeeld in deze prijsklasse. De hoeveelheid functies op het instrument vallen misschien een beetje tegen, maar dit is niet perse slecht. De piano nodigt je uit om gewoon te spelen en te genieten, zonder poespas.

Zoals ik al eerder heb aangegeven is dit een perfecte piano voor beginners die comfortabel piano willen leren spelen. Ben je een producer, dan zijn er piano’s die beter bij je passen.

De piano is te verkrijgen in 2 kleuren: zwart en wit. Klik op de onderstaande knoppen om de modellen te bekijken:

Kawai ES120 digitale piano
Kawai ES120 digitale piano

Beoordeling door Luc,

24 dec 2021
4