Woon jij in een ruimte met veel huisgenoten en buren? Grote kans dat ze het kunnen horen als jij muziek maakt! Het geluid of tikje van een instrument verplaatst zich al snel door muren, plafonds en ramen. Hoog tijd dus om je kamer geluidsdicht te maken zodat je zonder zonder zorgen kunt oefenen.
In dit artikel geef ik je een aantal tips om je ruimte makkelijk soundproof te maken. Vaak kun je met een paar kleine veranderingen al veel resultaten boeken, dus lees snel verder!
Inhoudsopgave
Tip 1: Ga op zoek naar gaten en kieren
Bij het dempen van geluid is het handig om te weten dat geluid zich verplaatst via trillingen in de lucht. Zolang de lucht in jouw kamer niet makkelijk in contact kan komen met lucht buiten je kamer, wordt geluid gedempt.
Als je er op gaat letten dan zit je ruimte waarschijnlijk vol met gaten en kieren. Denk bijvoorbeeld aan de randen rondom ramen en deuren. Misschien zitten er zelfs gaten voor verwarmingsbuizen of een airconditioner in je kamer.
Geluid kan zich makkelijk door deze gaten verplaatsen. Ook al doe je de deur of het raam dicht, er zijn altijd kiertjes waar geluid zijn weg door vindt. Bij buizen geldt hetzelfde.
Door tochtstrippen te plaatsen rondom deuren en ramen maak je het een stuk moeilijker voor het geluid om naar buiten te ontsnappen. In andere kieren en gaten van buizen kun je Flexifoam purschuim spuiten. Daarnaast kun je kiezen om geluidsisolerende voering om je buizen te doen.
Wat ook kan helpen is om zware gordijnen of doeken voor je ramen en deuren te hangen. Zware gordijnen zijn een prima geluidsdemper en ze dempen ook direct zogenaamde ‘early reflections‘.

Tip 2: Maak je kamer geluidsdicht door reflecties te verminderen
Geluid kan makkelijk reflecteren (terugkaatsen) tegen harde oppervlaktes. Denk bijvoorbeeld aan betonnen muren, metalen tafelbladen, glas en harde houten vloeren. Als je kamer dit soort muren, meubels, vloer of plafond bevat blijft geluid continu rond stuiteren in de ruimte. De kamer gaat galmen.
Je wilt dat het geluid in je kamer zo snel mogelijk wordt gedempt voordat het reflecteert. Dit doe je door materialen in je kamer te plaatsen die de energie van het geluid kunnen absorberen.
Voor de vloer kun je bijvoorbeeld denken aan een dik tapijt. Deze zijn vaak voor een vriendenprijs te koop bij kringloopwinkels en geven ook direct sfeer aan je ruimte. Voor de muren kun je dikke gordijnen of doeken gebruiken, of zelfs soundproofing materiaal als je een beetje budget hebt. Je moet wel je hele muur bedekken als echt effect wilt hebben. Zelfs het plaatsen van een bed of een zachte bank kan helpen!
Zorg dat je in ieder geval geen goedkope oplossingen gaat gebruiken zoals eierdozen of dun noppenschuim. Deze maken weinig verschil en zien er ook nog eens lelijk uit.

Tip 3: Pas je ruimte aan
Als je de luxe hebt, zorg dan dat je oefenruimte niet grenst aan andere woningen. Hoe meer muren tussen je buren en je instrument, hoe beter. Ook de begane grond kan veel geluidsoverlast voorkomen. Je instrument kan hier niet doordreunen naar eventuele onderburen.
Een vals plafond met extra isolatiemateriaal zoals rockwool of isolatie PMA helpt voor de bovenburen. Daarnaast kun je holle deuren vervangen door zwaardere massieve deuren. Deze dempen geluid ook een stuk beter.
In de meest ideale situatie verplaats je de oefenruimte naar een vrijstaand gebouw. Denk bijvoorbeeld aan een garage of schuur in de achtertuin. Bij instrumenten met minder volume gaat er niemand last hebben van je oefensessies!
Als je een digitale piano, synthesizer, keyboard of ander instrument hebt waarbij je een koptelefoon in kunt pluggen is dit alles natuurlijk niet nodig.

Kamer geluidsdicht maken voor harde instrumenten
De bovenstaande tips zijn vooral handig als je medium volume instrumenten speelt zoals piano en gitaar. Er bestaan echt instrumenten die een stuk meer geluidsoverlast veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan drumstellen en ander slagwerk.
Voor deze instrumenten moet je met grover geschut komen om geluidsoverlast te voorkomen. Als je alles volledig wilt dempen kan dit aardig wat geld gaan kosten. Heb je echter een elektronisch drumstel, dan is misschien mijn artikel over het geluid isoleren van je elektronisch drumstel handig voor jou!
De beste manier om veel geld besparen is echter vrij simpel: maak goede afspraken met je buren. Bespreek wanneer je kunt oefenen en hoe lang. Vaak kom je erachter dat er een stuk meer mogelijk is dan je denkt. Daarnaast toon je begrip voor je buren waardoor deze ook sympathieker zullen reageren! 🙂