Kali audio LP6 review en ervaring

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Vooraanzicht van een Kali audio lp6 studio monitor.

Kali audio LP6 review – Als muziek producer wil je over een zo goed mogelijke set studio monitoren beschikken. Het aanbod in monitoren is tegenwoordig enorm groot en daarom wil ik je graag helpen om de beste keuze voor jou te maken!

In deze post wil ik mijn ervaringen delen over de Kali audio LP6 studio monitoren. Ik vertel je hoe de monitoren klinken, wat de bouwkwaliteit is, of ze geschikt zijn voor jouw situatie en of ze het geld waard zijn.

Welke studio monitoren het meest geschikt zijn voor jou hangt af van een aantal factoren, zoals je budget en de soort ruimte waarin je gaat produceren. Deze factoren zal ik meenemen in deze Kali audio LP6 review. Mocht je hier echter meer over willen weten, lees dan mijn post over de beste studio monitoren in 2021. Hierin vertel ik alles waar je op moet letten bij het kopen van studio monitoren.

Nu snel door naar de Kali audio LP6 review!

Het bedrijf Kali audio

Kali audio is een relatief nieuwe speler in de markt van de studio monitoren. Het bedrijf is in 2018 opgericht door een aantal grote namen uit de audio techniek industrie. Het doel: zo hoog mogelijke kwaliteit producten aanbieden voor elk passend budget.

Kali audio is gevestigd in Burbank, het historische audio district van California in de Verenigde Staten. Leuk feitje: Kali audio baseert zijn product namen op steden in de omgeving. Zo staat LP voor Lone Pine, een klein dorpje waar talloze films zijn opgenomen zoals Django Unchained en Gladiator.

De producten van Kali audio hebben een goede reputatie. Gebruikers van amateurs tot professionals geven de studio monitoren gemiddeld een 9.7! De producten worden voornamelijk geprezen om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo ook de LP6 studio monitoren.

Specificaties van de Kali audio LP6

De Kali audio LP6 studio monitoren zijn actieve nearfield monitoren. Dit betekend dat het monitoren zijn met een ingebouwde versterker die relatief dicht bij de luisteraar moeten staan voor de beste prestaties. De ideale luisterafstand van de LP6 ligt tussen 0.8 en 2.2 meter.

Wil je meer weten over het correct positioneren van je monitoren? Bekijk dan dit artikel over home studio design.

De LP6 monitoren bestaat uit een 1 inch tweeter en een 6,5 inch woofer. De monitoren zijn hierdoor in staat om frequenties weer te geven van 39 Hz tot 25 kHz. Dit is een erg groot bereik, zeker voor nearfield monitoren van dit formaat. Vooral de extra lage frequenties zijn erg fijn tijdens het produceren en mixen. Deze frequenties zorgen voor een een rijk geluid.

Om de monitoren nog wat extra definitie in het laag te geven zijn ze uitgerust met een gegleufde baspoort. Hierdoor wordt de bass-response van de monitor verbeterd.

Gegleufde baspoort in de onderkant van de Kali lp6.

De Kalis hebben een vermogen van in totaal 80 watt (40 watt voor de woofer en 40 w voor de tweeter). Dit maakt dat de monitoren echte krachtpatsers zijn. Ze zijn uitermate geschikt voor het produceren van bass heavy muziek. De monitoren produceren maximaal een volume van 112 dB SP, wat ongeveer zo hard is als speakers in een kleine nachtclub.

Op de achterkant van de Kali’s vindt je een XLR-input, een 6.3 mm TRS (Jack) input en een RCA (tulp) input. Je kunt de monitoren dus op verschillende manier aansluiten op je audio interface of andere devices.

Ingebouwde EQ

De LP monitoren zijn uitgerust met een ingebouwde EQ. Doormiddel van deze EQ kun je de monitoren afstemmen op de plaatsing in de ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of de monitoren dichtbij de muur op je bureau staan of juist ver weg van de muur op statieven.

Door deze EQ zijn de monitoren erg flexibel te gebruiken in bijna elke ruimte. Je past simpel de EQ-settings aan en de monitoren compenseren direct voor mogelijke probleemfrequenties. Deze EQ is erg handig, vooral als je over weinig ruimte in je kamer beschikt.

Ingebouwde EQ standen van de monitoren.

Mijn ervaring met de Kali audio LP6 studio monitoren

Pluspunten

Vanaf het moment dat ik de monitoren uit de doos haalde voelden de Kali’s als een erg degelijk product. De monitoren zijn stevig gebouwd en strak afgewerkt, waardoor je ze gerust goed zichtbaar in je home studio kan zetten.

De ingebouwde EQ heeft me erg geholpen om de monitoren zo optimaal mogelijk in te stellen voor mijn studio. Ik heb meerdere luisterposities met verschillende EQ standen geprobeerd en de resultaten waren erg goed. Deze EQ functie zorgt dus echt voor veel meer flexibiliteit als het om monitor plaatsing in de ruimte gaat.

Het frequentiebereik van de LP6 monitoren is erg groot waardoor ik met veel meer plezier in de studio zit in vergelijking met andere studio monitoren. Ik merk dat de Kali’s een stuk voller klinken maar tegelijkertijd toch ook heel eerlijk blijven. Zowel op hoog als laag volume blijven ze deze kwaliteit behouden!

De Kali’s gaan automatisch op stand-by mode als er een tijdje geen activiteit is geweest. Dit maakt deze monitoren veel duurzamer dan andere monitoren.

Nog een ander fijn punt aan deze monitoren ten opzichte van andere monitoren is het LED lampje aan de voorkant. Deze geeft een visuele referentie of je monitoren aan, uit of op standby staan. Je hoeft dus niet onhandig achterop de monitoren te kijken/voelen of de switch aan staat.

Minpunten

De stand-by functie heeft naast zijn voordelen ook zijn nadelen. Soms springen de monitoren na verloop van tijd op stand-by, terwijl ik ze wel aan het gebruiken ben op laag volume. Dit gebeurt vaak voor maar één van de twee monitoren: De linker monitor valt bijvoorbeeld uit terwijl de rechter aanblijft.

Als gevolg moet ik mijn volume omhoog draaien om de linker monitor weer actief te maken. Echter gaat hierdoor het volume van de rechter monitor ook omhoog, waardoor deze extra hard geluid afspeelt. Op dit soort moment voel ik me wel even bezwaard voor de buren.

Ook geven de Kali’s een heel zachte ruis die je in eerste instantie niet opmerkt. Als na inactiviteit de monitoren echter uitvallen dan wordt het opeens oorverdovend stil. Dit minpunt zal gelukkig niet voor iedereen een probleem vormen. Daarnaast zorgt de ruis ook niet voor problemen rondom de afspeelkwaliteit.

Productfoto van de Kali audio LP6.

Kali audio LP6 review: waar voor zijn geld?

Om deze Kali audio LP6 review te concluderen wil ik graag een eindoordeel geven. Afgezien van de paar minpuntjes die deze monitoren hebben zijn het wel de beste nearfield monitoren waarmee ik tot nu toe heb gewerkt! Ze werken ideaal in mijn home studio.

De Kali’s bieden mij persoonlijk dat extra beetje waardoor het veel plezieriger en leuker is om aan mijn muziek te werken. Het geluid is ten opzichte van andere monitoren in deze prijsklasse een stuk rijker. Je merkt echt dat de monitoren zijn ontwikkeld met een visie. De monitoren zijn hierdoor naar mijn mening geschikt voor zowel beginners als meer gevorderde producers.

De Kali audio LP6 studio monitoren zijn daarom voor mij dubbel en dwars het geld waard geweest. Ik heb ze als vaste monitoren in mijn studio staan en werk er met veel plezier mee!

Kali audio LP6 (2nd wave)
Kali audio LP6 (2nd wave)

Beoordeling door Luc,

09 sep 2021
5

Perfecte studio monitoren voor een kleine tot middelgrote ruimte. Flexibel in plaatsing en plezierig om muziek mee te produceren.