Je eigen beats maken? Met deze tools leer je alles wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Laptop met zwarte koptelefoon op tafel.

Wil jij je eigen beats maken? Dan is het handig dat je een aantal skills leert die zorgen dat je het beste uit jezelf en je tijd gaat halen! Tegenwoordig is overal op het internet informatie te vinden over beatmaking. Het probleem met deze grote hoeveelheid aan filmpjes en blogposts is dat het steeds moeilijker wordt om de informatie die voor jou belangrijk is te onderscheiden.

Misschien heb je het al wel meegemaakt. Je hebt uren op YouTube naar videos gekeken maar je weet nog steeds niet waar je moet beginnen. Er ontbreekt structuur en je raakt overweldigd door de hoeveelheid informatie. Dit kan naast veel energie ook heel veel tijd kosten!

In dit artikel wil ik je daarom een aantal (goedkope) masterclasses en tools geven. Deze zorgen dat jij op een gestructureerde manier alles kan leren wat je nodig hebt om beats te gaan maken. De tools gaan je ontzettend veel tijd besparen en zorgen dat jij zo snel mogelijk vette muziek kan produceren!

Leer de software kennen waar je beats in wilt maken

Als je je eigen beats wilt gaan maken dan heb je in de basis alleen maar een laptop en producer software (DAW) nodig. Kennis van je DAW is een essentiële skill die je nodig hebt om een goede producer te worden. Een goede kennis van je DAW zorgt dat je sneller, creatiever en met meer focus kan werken aan je muziek.

Er bestaan veel verschillende DAW’s, en welke je wilt gebruiken is helemaal jouw keuze. Uit ervaring weet ik wel dat de meeste producers die beats/elektronische muziek maken de voorkeur hebben voor Ableton Live, FL Studio of Logic Pro X. Ableton Live en FL Studio kunnen op zowel Windows als Mac OS computers worden gebruikt. Logic Pro X is een Mac OS exclusive.

Tomas George en Ian Alexander hebben voor elk van deze DAW’s een ontzettend compleet online lespakket samengesteld. Al deze lespakketten bestaan uit mega veel videos die je stap voor stap meenemen in hoe je DAW werkt, hoe je een goede workflow krijgt en welke tools je tot je beschikking hebt. Dit allemaal met levenslange toegang tot deze informatie! Je hoeft geen voorkennis te hebben van muziekproductie dus het is geschikt voor iedereen.

Laptop waarop beats worden gemaakt in Ableton Live.

Ableton Live

De Ableton Live cursus van Tomas en Ian bestaat uit meer dan 20,5 uur aan videomateriaal wat je on demand kan kijken. Je kunt dus alle informatie in je eigen tempo bekijken en op je in laten werken.

Je leert onder andere: Hoe je door de interface navigeert; Het opnemen van MIDI en audio; Wat alle MIDI en audio effecten zijn en hoe ze werken; Hoe je een track van begin af aan maakt en mixt; Wat veel voorkomende fouten van beginnende producers zijn en hoe je deze vermijdt.

De cursus is gemaakt voor Ableton Live 11 Suite. Dit is de meest uitgebreide variant van de software. Beschik je over Ableton Live Lite, Intro of Standard? Dan is misschien niet alle informatie relevant, maar alle functies waar je toegang tot hebt worden gewoon behandeld! Ook als je een eerdere versie van Ableton Live gebruikt (zoals Live 10 of 9) dan is het grootste deel van deze cursus ook nog relevant voor jou.

Zelfs als je al enige ervaring hebt met Ableton Live kan ik je deze cursus aanraden! Druk op de knop hieronder om direct naar de cursus te gaan.

FL Studio

Voor deze FL Studio cursus hebben Tomas en Ian ruim 13 uur aan video tutorials gemaakt. Deze videos zijn on demand te bekijken. Door de levenslange toegang kun je al deze videos op je eigen tempo bekijken en later nog eens terug kijken, mocht je dat willen.

Je leert alles over de interface van FL Studio en hoe je hierin navigeert. Vervolgens nemen ze je mee in het opnemen en bewerken van patronen waardoor je interessante beats/muziek kan gaan produceren. Je leert daarnaast ook de basis van muziek theorie in FL Studio, hoe je je track mixt en hoe je snel en efficient kan werken.

Voor deze cursus is het handig als je een beetje basis kennis hebt van muziek en eventueel van produceren, maar dit is niet noodzakelijk. Het is perfect voor iedereen die voor de lol wil leren produceren of voor mensen die meer ambitie hebben met het maken van muziek.

Logic Pro X

De online cursus van Logic Pro bestaat uit maar liefst 50,5 uur aan videomateriaal! Een uitgebreidere cursus ga je niet vinden. Ook in deze cursus zijn alle videos on demand te bekijken en levenslang toegankelijk. Dit betekend dat je op je eigen tempo een master kan worden in Logic Pro.

In de cursus leer je onder andere hoe je moet navigeren door de software, hoe je MIDI en audio kan opnemen en hoe je je tracks kan mixen/masteren. Verder leer je hoe je valkuilen voor beginnende producers kunt vermijden. Kortom een erg volledige cursus om toffe beats te leren produceren.

De cursus is geschikt voor beginners, maar ook voor producers die hun skills willen verbeteren. Je hoeft geen voorkennis van produceren te hebben. Dit maakt de cursus toegankelijk voor iedereen!

Leer hoe MIDI en muziek theorie werkt

Nu je weet hoe je DAW werkt, moet je leren hoe muziek werkt. Building Blocks van Audible Genius is hier de perfecte tool voor! In building blocks leer je hoe je doormiddel van MIDI patronen drums, akkoorden en melodieën kan produceren. Tegelijkertijd leer je alle muziek theorie die je nodig hebt!

Naast het muziek produceren en muziek theorie leert building blocks je nog een andere belangrijke vaardigheid. Je leert namelijk om de ideeën in je hoofd direct om te zetten naar muziek. Als je deze skill mastered staat niets je meer in de weg om volledig los te gaan met het maken van muziek!

Building Blocks om je eigen beats te maken

Building blocks leert je al deze skills doormiddel van games en puzzels. Je krijgt eerst uitleg over een onderwerp en daarna moet je een challenge voltooien om naar het volgende level te kunnen. Dit zorgt dat je stap voor stap de basis op een goede manier leert. Ook breng je door dit systeem de geleerde kennis direct naar de praktijk. Produceren wordt op deze manier een second nature!

Leer sound design voor synthesizers

Als je genoeg weet over hoe je muziek kan produceren en de theorie daarachter, dan is sound design de volgende stap. Door de skill van sound design te masteren kun je je muziek naar een volgend level tillen.

Syntorial, ook een tool van Audible Genius, legt je stap voor stap uit hoe synthese werkt en hoe je alle sounds kan maken die je maar wilt. Syntorial werkt hetzelfde als building blocks. Eerst krijg je informatie en vervolgens ga je dit toepassen in een challenge. Door challenges te halen speel je nieuwe levels vrij. Wil je meer weten over Syntorial? Lees dan mijn uitgebreide review over dit programma!

Syntorial - A New Way To Learn Synthesis

Als je sound design aan je skills kan toevoegen dan ben je in staat om tracks een eigen unieke saus te geven. Je muziek wordt bijvoorbeeld dynamisch en interessant als je de kunst van moduleren snapt. Je leert zelfs hoe dit werkt in je favoriete synthesizers als Xfer Serum en Sylenth1. Syntorial is dus een echte aanrader!

Leer om je gemaakte beats te mixen

Nu je alles weet over hoe je muziek moet produceren moet je leren hoe je muziek kunt mixen. Een goede mix maakt het verschil tussen een demo en een professioneel klinkende track. Het leren mixen van je track is dus essentieel voor music producers.

Het maakt niet uit welke DAW je gebruikt. De principes van mixen zijn overal hetzelfde. Bij het mixen van muziek moet je leren hoe de verschillende instrumenten in je muziek ruimte voor elkaar kunnen maken zodat ze uiteindelijk als één geheel gaan klinken.

In ‘The Complete Mixing Masterclass’ leert Jason Allen hoe je te werk gaat bij het mixen van muziek. Hij leert je alle tools die een professionele mixer tot zijn beschikking heeft en hoe je hier in elke genre succes mee kan hebben.

De cursus bestaat uit 7,5 uur aan videomateriaal die je on-demand kan bekijken. Neem er dus rustig de tijd voor en wordt een pro mixer!

Train je gehoor

De laatste skill die je moet leren is het goed kunnen luisteren. Deze skill onderscheidt de amateurs van de pro’s. Professionele producers kunnen precies horen waar probleem frequenties zitten in hun mix. Ze weten precies welke instrumenten compressie nodig hebben of juist teveel compressie hebben. Professionele producers kunnen horen hoeveel reverb een sound nodig heeft.

Al deze dingen (en meer) leer je als je soundgym gebruikt! Soundgym is een online platform die doormiddel van simpele games je gehoor traint. Je zult versteld staan hoe snel je vooruitgang boekt met deze tool. Binnen 2 weken kun je al super nauwkeurig probleemfrequenties opsporen.

Verder beschikt soundgym ook over een grote database aan kennis en een grote community van producers. Het is dus een kennisbank en leerplatform in één. Hoe eerder je begint met soundgym hoe beter. Een goed getraind gehoor is de beste tool die een producer/beatmaker kan bezitten!

Wil je meer weten over beats maken?

Hopelijk heb je iets aan deze informatie gehad! In een ander artikel heb ik al eens uitgelegd welke gear je nodig hebt voor het produceren van muziek, dus check deze post dus ook even. 🙂