Is piano spelen moeilijk?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Is piano leren spelen moeilijk? – Lijkt het je leuk om piano te leren spelen, maar twijfel je of je dit wel kunt? Dan is dit het artikel wat je misschien over de streep kan trekken om toch eens een poging te doen! Ik vertel je namelijk precies hoe jij, ongeacht je muzikale ervaring, snel en efficiënt piano kunt leren spelen.

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om binnen één jaar de moeilijkste pianoconcerten te leren spelen. Professionals die dit kunnen oefenen dag in dag uit om zo’n hoog niveau te behalen. Toch is dit niet onmogelijk als je de juiste mindset hebt.

Het is een misvatting is dat je talent nodig hebt om piano te spelen. Veel mensen die dit denken stoppen al met oefenen voordat ze überhaupt zijn begonnen. Zonde, want binnen een jaar hadden ze al genoeg skills kunnen hebben om bijna elke popsong ooit mee te kunnen spelen.

Ook maakt je leeftijd niks uit. Er zijn zat professionele pianisten die op een veel latere leeftijd zijn begonnen met spelen. Zij hebben simpelweg hun niveau behaald door hun passie voor het instrument.

Laten we snel gaan kijken naar een paar tips om zo snel mogelijk handigheid te krijgen op de piano!

Wacht niet op het ‘juiste’ moment om te beginnen

Deze eerste tip is misschien wel de belangrijkste. Je kunt nooit beter worden op de piano, als je niet begint met oefenen. Ik heb al heel vaak gehoord dat mensen graag piano willen leren spelen, maar te druk zijn met andere dingen. Ze wachten het juiste moment nog even af.

Het probleem bij deze mindset is dat het juiste moment nooit gaat komen. Er komen altijd wel nieuwe dingen in de plaats die ook weer tijd kosten. Als je echt piano wilt leren spelen moet je gewoon beginnen!

Oefenen kost veel minder tijd dan de meeste mensen denken. 10 tot 15 minuten per dag is eigenlijk al optimaal. Dit kan bij wijze van spreke al wanneer er een reclameblok op TV is. Of wat dacht je van social media tijd? Veel van ons kunnen echt wel een paar minuten zinloos scrollen opofferen om te oefenen.

Het belangrijkste is dat je begint en consistent elke dag oefent. Hierdoor zorg je dat piano spelen een gewoonte wordt. Je hersenen zijn zo gemaakt dat ze deze consistentie veel sneller belonen dan wanneer je op willekeurige momenten in de week oefent.

Kortom, begin gewoon en probeer elke dag 10 tot 15 minuten geconcentreerd te oefenen!

Zet je piano op een zichtbare plek in je kamer

Om het makkelijker voor jezelf te maken, is het handig om je piano op een zichtbare plek in je kamer te zetten. Hierdoor wordt je onbewust herinnerd aan je afspraak om elke dag 10 tot 15 minuten piano te spelen.

Doe je dit niet, dan wordt het een stuk moeilijker. Het gezegde is niet voor niets “Uit het oog, uit het hart”. Wanneer je je piano bijvoorbeeld op zolder zet, dan gaan je hersenen al snel excuses verzinnen om niet te spelen. Denk aan: “oei, ik wil niet twee trappen oplopen voordat ik kan oefenen”. Of: “boven op zolder is het nu veel te koud”. Geloof me, dit heb ik zelf ook al veelvuldig meegemaakt.

Doe jezelf dus een plezier en zet je piano in de kamer waar je het meeste bent. Heb je nog geen piano? Lees dan is mijn post over een piano kopen voor een beginner!

Zorg dat je een goede basis legt

Okee, je hebt een piano in het midden van je kamer gezet, en je gaat elke dag oefenen. Maar waar moet je beginnen? Het is belangrijk dat je een goede basis legt waarop je kunt vertrouwen tijdens je leerproces.

Een voor de hand liggende manier zou zijn om pianoles te nemen bij een docent. Echter kost dit veel geld en tijd. Je moet je hele weekplanning omgooien om een geschikt moment te vinden waarop zowel jij en je docent tijd hebben. Het voordeel hiervan is wel dat je veel persoonlijke begeleiding krijgt.

De manier die ik persoonlijk veel fijner vind werken is het volgen van een online cursus. Hierbij kun je zelf je eigen tempo en de tijden wanneer je aan de slag wilt gaan bepalen. Een cursus is daarnaast ook een stuk goedkoper dan wekelijkse lessen van een docent. Bij een cursus ben je echter wel afhankelijk van je eigen motivatie en drive om een goede pianist te worden.

Voor kinder zou ik dus aanraden om een docent te zoeken, omdat ze vaak baat hebben bij externe motivatie van een docent. Voor volwassenen zou ik eerder een piano cursus aanraden omdat ze zichzelf meer kunnen motiveren door hun passie om piano te leren spelen.

Pianoforall

De beste cursus die ik ooit heb gedaan is Pianoforall. In pianoforall leer je stap voor stap hoe je je eerste songs kunt spelen en uiteindelijk zelfs je eerste piano concerten. De cursus is super uitgebreid en geeft je genoeg oefenmateriaal voor de komende twee jaar. Het maakt niet uit of je een beginner bent of al wat ervaring hebt. Pianoforall zorgt dat je naar een hoger niveau getilt kunt worden.

Wil je meer informatie over deze cursus? Lees dan eens mijn Pianoforall review, of klik op de knop hieronder om naar hun website te gaan.

Blijf plezier houden in het spelen van piano

Plezier is de grootste motivatie om elke dag 10 tot 15 minuten te oefenen. Het is dus belangrijk dat je altijd plezier hebt tijdens het spelen. Door middel van een paar simpele regels houd je piano spelen leuk voor jezelf.

Regel 1: neem afstand wanneer je een oefening of liedje maar niet onder de knie kunt krijgen. Jezelf forceren wekt alleen maar frustratie op en zorgt dat je uiteindelijk niet meer wilt oefenen. Wanneer je merkt dat je gefrustreerd raakt, stop met spelen of doe een oefening die je al wel onder de knie hebt.

Je hersenen hebben een bepaalde tijd nodig om te wennen aan nieuwe technieken. Door op een later moment verder te gaan geef je je hersenen deze tijd om alles te verwerken. Je zult merken dat het een dag later alweer een stukje beter gaat. Dit is ook de reden dat 10 tot 15 minuten oefenen per dag genoeg is.

Regel 2: speel voornamelijk liedjes die jij leuk vindt. Wanneer je uren spendeert aan minder leuke liedjes, verdwijnt je motivatie als sneeuw voor de zon. Je krijgt eerder het gevoel dat je de oefening MOET doen in plaats van dat je deze WILT doen.

Voor een beginner is het dus belangrijk dat je zo snel mogelijk op het punt komt waarop het echt leuk wordt. Oftewel, dat je liedjes mee leert spelen. Pianoforall is hier een super geschikte cursus voor. Het leert je eerst hoe je nummers meespeelt, en daarna gaat het pas dieper in op techniek.

Piano leren spelen is niet moeilijk als je plezier hebt.

Daag jezelf continu uit

Een universele regel om beter te worden in iets is om jezelf uit te blijven dagen. Voor piano spelen geld dit precies zo.

Mensen hebben de neiging om zichzelf comfortabel te voelen. Wanneer je als pianist een oefening of liedje net onder de knie hebt klinkt het aantrekkelijk om deze tot in de eeuwigheid te blijven herhalen. Echter is dit helaas niet efficiënt aangezien je niet per se beter wordt hierdoor.

Het beste is om direct met een nieuw liedje of oefening te beginnen wanneer je iets onder de knie hebt. Zo houd je je hersenen continu in de leermodus. Je zult merken dat je hierdoor ontzettend snel resultaten boekt.

Een leuke manier is bijvoorbeeld om alle liedjes uit een boek met bladmuziek te leren spelen. Geschikte boeken voor beginners vindt je in mijn blog over bladmuziek voor piano.

Omring je door andere muzikanten

Mijn laatste tip is om jezelf te omringen met andere muzikanten. Dit is per uitstek de manier om jezelf continu uit te dagen. Doe bijvoorbeeld eens mee met een jamsessie of start een band. je krijgt opeens verantwoordelijkheid naar andere muzikanten, wat een leuke drijfveer is om beter te worden.

Andere muzikanten kunnen je daarnaast ook feedback geven op je spel. Hierdoor ontwikkel je je niet alleen als pianist, maar ook als muzikant in het algemeen. Je leert waarom muziek maken zo vet is. Het is een universele taal die op een bepaalde manier mensen verbindt! 🙂

Piano leren spelen is minder moeilijk in een band.

Conclusie: Is piano spelen moeilijk?

Dus: is piano spelen moeilijk? Wanneer je de juiste mindset hebt niet! Natuurlijk is het super moeilijk om Beethoven en Chopin in je eerste jaar vlekkeloos te kunnen spelen. Met een beetje tijdsinvestering en motivatie is het echter niet moeilijk om een redelijk niveau te behalen!

Het belangrijkste is om nu te beginnen, te investeren in een piano en een goede cursus, en simpelweg plezier te hebben. Je hebt al een super goed keyboard of digitale piano voor iets meer dan €200,-, en een cursus voor €39,-! Bijna niks eigenlijk om de sterren van de hemel te leren spelen. 🙂