Home studio setup bouwen – Wat heb je allemaal nodig?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Alles wat je nodig hebt voor een eigen home studio setup.

Als je thuis een eigen home studio setup wilt gaan bouwen dan wil je deze natuurlijk zo optimaal mogelijk inrichten. In dit artikel vertel ik wat je nodig hebt om een eigen home studio te bouwen die geschikt is voor produceren én mixen. Welke gear heb je nodig? En elke software?

De gear die wordt behandeld kun je al redelijk snel voor een goedkope prijs krijgen en helpt jou om radio ready tracks te maken!

Een snelle computer of laptop

Voor een goede opname sessie is het belangrijk dat je beschikt over een snelle en sterke computer of laptop. Dit is dan ook gelijk het duurste onderdeel in je home studio setup, maar wel de meest belangrijke. Met een goede computer heb je eigenlijk de rest van de gear niet nodig om muziek te maken. Het is het dus waard om in te investeren.

Een belangrijk punt waar je op moet letten bij een laptop of computer is dat deze genoeg werkgeheugen (RAM) heeft. Hoeveel RAM je nodig hebt is afhankelijk van je behoeften. Wil je alleen een DAW + een paar soft synths gebruiken, dan heb je niet veel RAM nodig. Als je wil werken met grote sample libraries zoals Kontakt 6, dan is meer RAM wel zo handig. Mijn advies is om minimaal een computer met 16 GB RAM werkgeheugen aan te schaffen.

Zorg ook dat je computer voldoende opslagruimte (minstens 256 GB) heeft. Ga voor een computer met SSD geheugen omdat dit de snelste variant van opslag is. Op deze manier kan je computer snel alle informatie van je harde schijf aflezen en krijg je minder snel last van latency.

Wil je weten waar je precies op moet letten en wat de beste laptops zijn? Lees dan deze post over de beste laptops voor muziekproductie!

Het middelpunt van je home studio setup: de audio interface

Je audio interface vormt het middelpunt van je audio verwerking. In je audio interface zit een geluidskaart die zorgt dat analoge audio signalen van microfoons en instrumenten worden omgezet naar digitale signalen zodat je computer deze kan begrijpen. Ook andersom zorgt je audio interface dat het digitale signaal van je computer vertaald kan worden naar analoog signaal zodat je studiomonitoren en headphones dit kunnen afspelen.

Zonder audio interface wordt het dus moeilijk om vocals en instrumenten te recorden, en ook om geluid uit te sturen naar je studio monitoren.

Let bij het kopen van een audio interface onder andere op de audio kwaliteit en de hoeveelheid inputs die je nodig hebt. Eerder schreef ik al een artikel over waar je precies op moet letten en wat de beste audio interfaces voor beginners zijn. Lees deze vooral zodat je de beste keuze voor jezelf kan maken!

Rode focusrite scarlett 2i2 audio interface als middelpunt van je home studio setup.

Platte studio monitoren

Nee, met platte studio monitoren bedoel ik niet dat ze zo plat moeten zijn als een dubbeltje. Het woord plat slaat op ‘flat frequency response’. Kort gezegd betekend dit dat je studio monitoren de verschillende frequenties waar geluid uit bestaat zoveel mogelijk op gelijk volume afspeelt. Je frequentie spectrum wordt hierdoor een zo plat mogelijke lijn. Hoe platter je studio monitoren, hoe waarheidsgetrouwer het beeld is wat je van je mix krijgt.

Grafiek die een flat frequency response weergeeft.
Flat frequency response grafiek

Sommige monitoren zijn expres een beetje geboost in de bas frequenties zodat alles wat je erop luistert extra vet klinkt. Pas op met deze monitoren want ze vertalen vaak minder goed naar andere afspeelmediums. Het gebeurt vaak dat je mix veel energie en zwaarte mist op andere speakers terwijl je mix super strak klinkt op je studio monitoren. Je hebt dan niet gecompenseerd voor de bass boost van je monitoren. Het geluid is vertekend.

Hiernaast zijn er ook studiomonitoren te koop met een extra sub woofer. Let hier ook mee op. Tijdens het produceren kan het leuk zijn om hiermee te werken vanwege de extra bass boost, maar tijdens het mixen kun je problemen krijgen met faseverschillen (geluidsgolven die elkaar uitdoven of versterken). Faseverschillen zorgen ook voor een vertekend beeld van je mix. Pas dus op met een studio monitor – sub woofer combinatie.

Lees hier wat de beste studio monitoren voor je home studio zijn.

Een condensator microfoon

Wil je vocals, gitaar versterkers of misschien wel eigen samples opnemen? Dan is een microfoon in je home studio setup wel zo handig. Er zijn verschillende soorten microfoons, maar de microfoonsoort die het meest geschikt is om te hebben in een thuis studio is een condensator microfoon.

Condensator microfoons zijn eigenlijk heel allround, ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het opnemen van drums of bij het opnemen van vocals. Door de manier waarop ze gebouwd zijn proberen ze het menselijk gehoor na te bootsen. Hierdoor klinken condensator microfoons erg natuurgetrouw.

Condensator microfoons hebben fantoomvoeding nodig (+48V). Dit kun je ze geven via je audio interface. Doormiddel van fantoomvoeding wordt de microfoon ‘aan’ gezet zodat je een gezond en sterk signaal kan opvangen tijdens recordings.

Let op: Condensator microfoons zijn erg kwetsbaar dus laat ze vooral niet vallen. Ga er ook niet met veel kracht doorheen blazen of iets dergelijks. Het membraan kan snel beschadigen.

Op zoek naar de beste condensator microfoon? Check hier mijn studio microfoon top 5!

(Platte) headphones

Daar heb je het woord plat weer. Evenals bij de studio monitoren wil je ook dat je headphones een goede flat frequency response hebben. Voor mixen kan een koptelefoon handig zijn omdat deze vaak de lage frequenties gedetailleerder weergeven. Je studio monitoren kunnen daarentegen een veel beter beeld geven van je stereobeeld. Een combinatie van deze twee is dus heel voordelig voor verschillende aspecten in je mix.

Een koptelefoon is handig tijdens recording sessies om te gebruiken als monitor voor de artiest. Stel, je wilt in dezelfde ruimte waar je studio monitoren staan vocals opnemen. Het is dan is het niet handig dat de muziek die uit je monitoren komt opgevangen wordt door de microfoon.

Met behulp van een koptelefoon kan de artiest de track luisteren tijdens het opnemen en kun je je studio monitoren dempen. Hierdoor vangt je microfoon alleen nog de artiest op en krijg je cleane opnames.

Let wel op dat je verschillende soorten koptelefoons hebt. Voor mixen wil je graag een open koptelefoon gebruiken en voor opname sessies een gesloten koptelefoon. Voor opname sessies is het ook minder belangrijk dat je koptelefoon een flat frequency response heeft.

Een persoonlijke favoriet zijn de Ollo audio S4X headphones.

MIDI controller

Een MIDI controller is geen noodzaak, maar kan wel veel voordelen hebben. Doormiddel van een MIDI controller kun je je virtuele instrumenten inspelen in plaats van dat je de noten moet intekenen. Het voordeel hiervan is dat je opnames veel menselijker gaan klinken. De velocity, timing, nootlengte etc. worden direct goed opgenomen terwijl je dit bij ingetekende noten allemaal handmatig moet aanpassen om je MIDI menselijkheid te geven.

Je moet natuurlijk wel een beetje piano kunnen spelen wil je hier goed gebruik van maken. Het kost wat moeite, maar het geeft een groot voordeel. Je kunt creatiever/impulsiever te werk gaan en je bent veel minder tijd kwijt tijdens het editen.

Naast het inspelen van virtuele instrumenten kun je een MIDI controller ook gebruiken voor het handmatig bedienen van automation. Dit zorgt dat je veel meer op gevoel muziek kunt maken.

Zelf vindt ik de Arturia Keylab Essential MIDI keyboards erg fijne MIDI controllers.

Arturia Keylab 49 Essential in een home studio setup.

Kwaliteit kabels

Kabels zijn vaak het vergeten kindje als het om homestudios gaat. Veel mensen geloven het wel en kopen de goedkoopste meuk die er is. Echter zijn kabels de connectie tussen jou en je DAW. Koop je slechte kwaliteit kabels dan ga je dit merken in je audiokwaliteit. Dan kun je nog zo’n hoge kwaliteit audio interface hebben, als je slechte kabels gebruikt wordt je signaal alsnog verpest voordat het überhaupt je audio interface bereikt.

Ik zeg niet dat je de duurste van de duurste kabels moet kopen, maar zorg dat je kabels gewoon stevig en van goede kwaliteit zijn.

Verder is het handig om te weten wat voor kabels je nodig hebt. Zo heb je voor een microfoon een XLR kabel nodig, voor gitaren een jack kabel, voor sommige instrumenten een stereojack kabel, voor je audio interface een USB kabel (kan verschillend zijn per interface) en voor je studio monitoren heb je ook jack kabels nodig. Let bij jack kabels op of ze gebalanceerd of ongebalanceerd moeten zijn.

Software voor je home studio setup: een DAW (Digital audio workstation)

Last but not least: een DAW. In een goede home studio setup heb je software nodig om tracks in te bouwen, te editen en te bouncen naar een eindproduct. Je DAW is het hart en de hersenen van je studiosessie. In feite heb je genoeg aan een goede computer met een DAW om muziek te maken.

Populaire DAW’s zijn Ableton Live, Pro Tools, Fruity Loops en Logic Pro. Elk van deze DAW’s heeft zijn eigen unieke kwaliteiten. Zelf werk ik voornamelijk met Ableton Live, maar het is echt persoonlijk welke DAW voor jou het beste werkt. Probeer dus eens een aantal demo versies uit van deze verschillende softwares en verdiep je in wat de verschillen zijn en hoe ze matchen aan jouw doelen als producer en artiest.

Nu weet je wat je nodig hebt om een goede home studio setup te bouwen. Stap 2: het in elkaar zetten van de studio!