Home studio design – 10 tips voor het bouwen van je eigen home studio!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Zwarte tafel met daarop een zwarte studio monitor als home studio design.

Home studio design – Ben je van plan om je eigen homestudio te gaan bouwen? Of zoek je naar manieren om je studio te upgraden? In deze post geef ik je 10 concrete tips voor je home studio design, zodat je er radio ready tracks kan gaan produceren!

In een vorig post heb ik het gehad over welke gear je nodig hebt in een home studio setup. Lees deze dus zeker even terug als je hier meer over wilt weten. In deze post geef ik tips over home studio design voor de beste inrichting. Laten we beginnen!

Kies een geschikte ruimte

Het kiezen van de juiste ruimte kan al een groot voordeel geven tijdens het mixen en produceren. Zo is het logisch dat je je studio niet in je badkamer of WC gaat bouwen. De meeste beginnende producers hebben waarschijnlijk geen keuze en moeten het doen met hun slaapkamer. In dit geval kun je alsnog de andere tips in deze blogpost volgen.

Heb je echter wel een keuze in ruimtes omdat je bijvoorbeeld net verhuist bent, dan moet je letten op een aantal aspecten. Probeer bijvoorbeeld vierkante ruimtes te mijden. Vierkante ruimtes hebben de neiging om meer problemen te veroorzaken rondom staande golven. Ook ruimtes waar de ene muur dubbel zo lang is als de andere geven (in mindere mate deze problemen). Als je hier meer over wilt lezen, lees dan de blogpost over akoestiek in je homestudio.

Probeer ook een ruimte te kiezen die symmetrisch is. Als de linker- en rechterkant van je kamer niet gelijk zijn dan krijg je een vertekend stereobeeld.

Ruimtes die bestaan uit veel ramen of beton zijn ook niet altijd handig. Deze ruimtes galmen enorm en zorgen voor veel reflecties van je geluid. Je moet bij dit soort ruimtes wel echt meer tijd besteden aan akoestische behandeling. Ga bij voorkeur voor een ruimte met tapijt of houten vloer.

Plaats je studio meubel aan de korte zijde van je kamer

Zet je studio meubel richting de korte zijde van je kamer. Hoe meer lengte je achter je hebt, hoe meer de geluidsgolven zich kunnen ontwikkelen. Je hebt hierdoor minder last van terugkaatsende geluidsgolven (early reflections) vanaf je achterwand.

Deze terugkaatsende geluidsgolven kunnen zorgen voor zogenoemde faseproblemen. Kortgezegd betekend dit dat de reflecterende geluidsgolven gaan interfereren met de directe geluidsgolven uit je monitoren. Hierdoor kan het geluid wat je waarneemt vervormen.

Zorg dat je studio meubel in het midden staat

Symmetrie is erg belangrijk in je studio. Als de linkerkant van je kamer niet gelijk is aan de rechterkant dan kan dit je stereobeeld beïnvloeden. Ook hier spelen de early reflections weer een rol in.

Onze oren zijn super goed in het inschatten van ruimtes. We kunnen door reflecties horen hoe groot een ruimte is en waar we staan ten opzichte van de muren. Als je bureau meer naar links of meer naar rechts staat dan krijgt je ene oor eerder reflecties binnen dan je andere oor. We kunnen dus niet meer nauwkeurig bepalen hoe ver sounds naar links of rechts gepand zijn. Zet daarom je bureau dus precies in het midden tussen je linker en rechter muur.

Zet je luisterplek op 1/3 van de kamer

Zorg dat de plek waar jij gaat zitten tijdens het mixen op ongeveer 1/3 van de kamer is. Op dit punt hoor je de verschillende frequenties van je geluid ongeveer even hard. Als je hier geen ruimte voor hebt probeer dan zo ver mogelijk van de muur te zitten.

Schematische weergave van de plaatsing van het bureau in je homestudio.
Plaatsing van je studio meubel

Deel je home studio design zo symmetrisch mogelijk in

Zorg dat je je homestudio zo symmetrisch mogelijk inricht. Evenals je studio meubel in het midden van je kamer zetten verbeterd dit de balans in je stereobeeld.

Heb je bijvoorbeeld een bank, plaats deze dan recht achter je, in het midden van de kamer. Of heb je verschillende instrumenten, verspreid ze dan een beetje over links en rechts. Het hoeft allemaal niet super precies, zolang je het maar in grote lijnen hetzelfde houdt.

Plaats je studio monitoren op de goede manier

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip uit deze blog! Zorg dat je studio monitoren op de goede manier zijn geplaatst en opgesteld. Near field studio monitoren (meest geschikt voor een thuisstudio) moeten ongeveer een 1 tot 1,5 meter van je afstaan. Hier klinken ze het eerlijkst. De afstand tussen de monitoren moet hetzelfde zijn als de afstand tussen jou en de monitoren. Zorg dat jij en je monitor een driehoek vormen met drie even lange zijden.

Home studio design plaatsing van de studio monitoren ten opzichte van de luisteraar.

Zorg dat je monitoren bij voorkeur op statieven achter je bureau staan en niet op je bureau zelf. Je bureau kan namelijk mee gaan resoneren en dit beïnvloed het geluid.

Je near field monitoren hebben 2 delen waar geluid uit kan komen. De conus voor lage frequenties en de tweeter voor hoge frequenties. De conus zit meestal onder en de tweeter zit boven. Zet de tweeter ter hoogte van je oren.

Zwarte studio monitor met uitleg over de conus en tweeter.

Draai vervolgens je monitoren een beetje zodat de voorkant naar je toe wijst. Je hebt je monitoren ver genoeg gedraaid als je vanaf je luisterpositie de zijkanten van je monitoren niet meer kan zien.

Akoestische behandeling in je home studio design

Als je alles op de goede plek hebt gezet kun je je ruimte akoestisch behandelen met bijvoorbeeld absorberende panelen. Wil je meer over akoestiek en absorptie weten? Lees dan mijn blog over akoestiek in je homestudio!

Zorg dat je gear ready to go is

Nu je je ruimte optimaal hebt ingericht wil je natuurlijk nog maar één ding: Muziek maken! Hier wil je dan ook geen tijd meer mee verliezen, anders ontstaat de kans dat je uit je creatieve flow wordt gehaald.

Niets is zo vervelend als het nog moeten aansluiten van je gear voordat je kan beginnen. Zorg dus dat:

  • Al je instrumenten binnen handbereik zijn
  • Je audio interface is aangesloten
  • De monitoren/koptelefoon zijn ingeplugd

Je hoeft nu nooit meer een creatieve flow te verliezen door onnodige opstart taken!

Leer je gear en ruimte kennen

De belangrijkste regel van mixen: Leer je gear en ruimte kennen. Luister heel veel referentie tracks in je studio. Als je weet hoe de tracks van andere producers klinken in je studio dan weet je ook hoe jouw tracks moeten klinken. Neem hier dan ook de tijd voor.

Bij wijze van spreken kun je radio ready tracks mixen op je AirPods, zolang je maar gebruik maakt van referentie materiaal.

Maak een sfeervol home studio design

Last but not least: maak je homestudio sfeervol! Creëer voor jezelf een inspirerende plek waar je graag bent1

Plaats bijvoorbeeld sfeerlichten, geef je muren een toffe kleur of creëer een hangplek voor vrienden. Je kunt hier bijvoorbeeld inspiratie voor opdoen via pinterest. Alles om je te motiveren om er heel veel uren door te brengen! 🙂

Sfeervolle studio met meerdere gitaren en gear.

Dit waren mijn 10 tips waar je op kunt letten als je je eigen homestudio gaat bouwen!