Hoeveel toetsen heeft een piano, en hoeveel heb je er nodig?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Een bepaalde hoeveelheid toetsen die een piano heeft.

Piano’s en keyboards zijn er in verschillende soorten en maten. Hoeveel toetsen een piano heeft verschilt dus per model. Zoek jij een piano of keyboard en wil je zeker weten hoeveel toetsen jouw piano nodig heeft? Dan kan dit artikel je helpen!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over piano toetsen. Je leest welke formaten en soorten piano’s er bestaan en hoe je bepaald hoeveel toetsen je nodig hebt.

Hoeveel toetsen heeft een piano?

Een standaard akoestische piano heeft 88 toetsen. Hiervan zijn er 52 wit en 36 zwart. In totaal heb je hierbij beschikking over 7 octaven en nog 4 extra toetsen. Met 88 toetsen kun je vrijwel elke compositie spelen die je wilt!

De reden dat een piano zoveel toetsen heeft is eenvoudig. Met deze hoeveelheid toetsen kun je namelijk het maximaal aantal tonen spelen die het menselijk gehoor kan onderscheiden. Als we meer lage of hoge toetsen toe zouden voegen, dan lijken deze extra tonen vrijwel identiek te klinken. Meer dan 88 toetsen hebben we dus niet per se nodig.

Leuk weetje: pianobouwer Bösendorfer maakt desondanks toch piano’s met 97 toetsen. De snaren van de 9 extra bastoetsen zijn echter bedoelt om mee te resoneren (trillen) met de andere lage noten voor een voller basgeluid. De extra toetsen worden vrijwel nooit op zichzelf bespeeld.

De voorloper van de piano (de fortepiano) had 60 toetsen. Hierop hebben componisten als Beethoven, Bach en Mozart al hun meesterwerken geschreven. Op huidige piano’s heb je dus nog meer mogelijkheden dan de grootmeesters toen hadden!

Een fortepiano heeft 61 toetsen.
Een fortepiano

Verschillende soorten piano’s en hun toetsen

Nu bestaan er naast akoestische piano’s natuurlijk nog veel meer soorten toetsinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan digitale piano’s, keyboards en synthesizers. Wil je erachter komen welk soort piano het beste bij jou past? Lees dan mijn artikel over een piano kopen voor beginners!

De verschillende soorten piano’s komen in meerdere maten voor. Hieronder staan de meest standaard maten per toetsinstrument.

Digitale piano’s

Digitale piano’s hebben als doel om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van een akoestische piano. Piano bouwers proberen om het geluid, het gevoel en de mogelijkheden die een akoestische piano biedt zo goed mogelijk na te bootsen.

casio PX-S1100 product foto

Dit is ook de reden dat de meeste digitale piano’s over 88 toetsen beschikken. Met een digitale piano heb je dus geen gebrek aan toetsen, en kun je vrijwel elke compositie spelen.

Wil je meer weten over digitale piano’s, en wat de beste modellen op dit moment zijn? Bekijk dan eens mijn artikel over de beste digitale piano’s voor beginners!

Keyboards

Keyboards zijn een heel ander verhaal. Bij een keyboard is het doel niet om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. De focus ligt meer op gebruiksgemak. Keyboards hebben vaak minder toetsen omdat ze hierdoor makkelijker vervoerbaar worden. De meest voorkomende maten zijn: 49 toetsen, 61 toetsen en 88 toetsen.

49 toetsen

Met 49 toetsen heb je beschikking over 4 octaven. Hiermee ben je redelijk in staat om met je linkerhand akkoorden te spelen en met je rechterhand melodieën. Als je complexere stukken wilt leren spelen dan gaan 49 toetsen niet genoeg voor je zijn.

Het grootste voordeel is dat een keyboard met 49 toetsen een stuk handzamer en lichter is. Je neemt hem makkelijk mee op reis (bijvoorbeeld naar pianoles) en je bergt hem makkelijk op. Heel handig als je niet continu een piano in je kamer wilt hebben staan.

Digitaal keyboard in een kamer met gordijnen

61 toetsen

Een iets groter formaat zijn de keyboards met 61 toetsen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is dit ongeveer evenveel als de fortepiano. Hierop hebben de grote componisten als Mozart hun composities geschreven. Met 61 toetsen kun je dus veel meer (ook complexere) muziek spelen!

Voor keyboards is 61 toetsen de standaard maat. Het wordt aangeraden om minimaal een keyboard met 61 toetsen te nemen als je muzieklessen wilt volgen.

88 toetsen

En natuurlijk bestaan er ook keyboards met 88 toetsen. Op deze modellen heb je het volledige scala aan mogelijkheden tot je beschikking. Als beginner heb je misschien iets minder aan een keyboard met 88 toetsen, maar ervaren pianisten kunnen deze hoeveelheid toetsen optimaal benutten!

Wil je weten wat de beste keyboards voor beginners op dit moment zijn? Bekijk dan mijn blog over de keyboards voor beginners top 5.

Synthesizers

Synthesizers zijn misschien niet echt piano’s, maar veel modellen maken ook gebruik van toetsen. Sommige synthesizers zijn nog een stuk kleiner dan keyboards, en bevatten maar 26 toetsen!

Deze synthesizers zijn speciaal bedoelt om bijvoorbeeld bass partijen mee te maken. Ze zijn monofoon, wat betekend dat je maar één toets tegelijkertijd hoorbaar kunt maken.

Andere synthesizers bevatten weer 61 toetsen en zijn gemaakt om ook akkoorden te spelen. Bij synthesizers komt een formaat van 88 toetsen niet tot nauwelijks voor.

Bekijk de beste synthesizers voor beginners via de onderstaande knop!

Hoeveel toetsen heeft jouw piano nodig?

Zo als je hebt kunnen lezen zijn er heel veel soorten piano’s waar je uit kunt kiezen. Maar hoeveel toetsen heeft jouw piano nodig?

Om deze vraag te beantwoorden moet je jezelf afvragen wat je doel is met de piano. Wil je vooral leren om klassieke pianostukken te spelen? Dan kun je het beste voor een piano gaan met 88 toetsen. Wil je de piano gebruiken om muziek te produceren? Dan kan een kleiner keyboard of synthesizer al voldoende zijn.

Bepaal voor jezelf naar welk niveau je toe wilt werken. Sommige pianisten willen in de voetsporen treden van grote concertpianisten, terwijl anderen al tevreden zijn als ze een liedje met akkoorden kunnen begeleiden.

Door dit voor jezelf vast te stellen wordt het duidelijk hoe groot de piano moet zijn die je aan gaat schaffen!