Hoe maak je tracks af? 6 tips om een music finishing machine te worden!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Laptop met een afgemaakte track.

Het is misschien wel de grootste struggle van elke beginnende producer. Je hebt een toffe loop gebouwd (goede beat, catchy melodie, toffe akkoorden) maar opeens breekt de paniek uit. Hoe moet je nu verder? Veel producers hebben last van het probleem dat ze muziek niet kunnen uitwerken tot een volledig nummer. Daarom geef ik je in deze post 6 tips die je helpen met de vraag: Hoe maak je tracks af?

Vrees niet, iedereen kan muziek afmaken, zolang je maar de juiste mindset hebt en de onderstaande tips blijft uitvoeren!

Hoe maak je tracks af? Durf slechte muziek te maken!

Dit klinkt misschien als een gekke tip, maar het is misschien wel de meest effectieve tips in dit rijtje. Het afmaken van muziek is namelijk een skill die je moet trainen. Dit kan alleen als je ook echt muziek gaat afmaken. Goed of slecht. De slechte tracks ga je waarschijnlijk nooit releasen, maar ze kunnen je wel helpen om de skills te ontwikkelen die je nodig hebt om muziek af te maken.

Perfectionisme is een van de grootste obstakels die een producer kan hebben. We willen te graag dat alles wat we maken de nieuwe nummer 1 hit wordt of een muzikale revolutie ontketend. Dit is simpelweg niet mogelijk. Schuif je perfectionisme dus aan de kant en werk al je nieuwe projecten uit, zodat je weet wat je moet doen op het moment dat je wel dat revolutionaire idee krijgt.

Je hoeft minder goede ideeën niet perse tot in details te gaan finetunen, maar werk ze wel uit doormiddel van een plan. Focus op hoe je een track begint en eindigt. Zorg dat je leert hoe je transities maakt tussen verschillende secties in je nummer. Leer hoe je een spanningsboog kan creëren waardoor de luisteraar continu wil blijven luisteren. Dit zijn nog maar een paar van de vele skills die je kunt leren door je mindere loopjes uit te werken!

Spreek met jezelf af om elke dag 5 minuutjes bezig te gaan

Naast perfectionisme stellen we onszelf vaak veel te grote doelen. Het probleem van te grote doelen is dat ze een grote drempel vormen om ook echt te beginnen. Het is daarom belangrijk om veel kleinere doelen te stellen die zorgen dat je in de flow komt.

Stel, je hebt jezelf het doel gesteld dat je elke dag een uur wilt sporten. Het is best uitdagend om dit vol te houden en zonder goede discipline ga je dit doel nooit behalen. Wat je beter kunt doen is om een kleiner doel te stellen, bijvoorbeeld elke dag alleen maar inchecken bij de sportschool. Als je dan eenmaal bij de sportschool bent voelt het stom om direct weer om te draaien en naar huis te gaan. Dus je gaat alsnog een uur sporten.

Hetzelfde geld voor muziek. Zet je voor jezelf het doel om een track af te maken, dan is dit een grote drempel. Stel je echter voor jezelf het doel dat je elke dag even 5 minuutjes aan je project moet werken, dan is de kans groot dat deze 5 minuten opeens 1 uur wordt of misschien wel meer. Je raakt in een flow en gaat opeens grote stappen zetten!

Stel een maximale tijd per onderdeel van je track

Ook deze tip heeft te maken met het loslaten van je perfectionisme. Door jezelf deadlines te stellen dwing je jezelf om keuzes te maken. Dit voorkomt dat je uren lang kleine details aan je loopje gaat toevoegen met als eindresultaat dat je knettergek wordt van steeds hetzelfde stukje muziek.

Geef jezelf bijvoorbeeld eens een half uur voor het neerleggen van drums, een half uur voor een ruwe schets van de harmonie, twintig minuten voor een catchy melody en vervolgens een uur om alles te arrangeren. Vaak ontsnap je dan al snel aan deze loop en raak je geïnspireerd om je muziek af te gaan maken. Je hoort beter hoe alles tot verhouding van je track moet klinken om een volwaardig nummer te worden!

Wil je effectief en snel je ideeën kunnen uitwerken in je DAW? Dan raad ik je aan om building blocks te proberen!

Building blocks kan je helpen om tracks af te maken.

Stop met nieuwe plugins kopen

Ga het volgende eens eerlijk bij jezelf na. Hoe vaak heb jij tegen jezelf gezegd dat het echt gaat lukken als je die ene plugin hebt? Ik weet dat ik het mezelf heel vaak heb wijsgemaakt. Met als resultaat dat ik weer een extra plugin heb waarvan ik half niet weet hoe deze werkt, en ook nog steeds geen uitgewerkte track.

Meer plugins zijn niet de tool om jouw muziek uit te werken. Ze leiden alleen maar af en geven een excuus voor uitstelgedrag. Leer eerst om tracks te finishen met de meest basis tools die je hebt, en ga je dan pas druk maken over extra plugins.

Voor de duidelijkheid, er zijn genoeg plugins die je kunnen helpen om je track naar een nieuw niveau te tillen. Je moet alleen wel zorgen dat er überhaupt een track is om naar een hoger niveau te tillen. Laat Plugin Boutique dus even links liggen tot je meer ervaring hebt! 🙂

Hoe maak je tracks af? Leer keuzes te maken!

Als je tracks uit wilt gaan werken dan moet je leren om keuzes te maken. Klamp je niet teveel vast aan dat ene percussie elementje waar je zolang aan hebt gesleuteld. Kill your darlings is onderdeel van het proces. De verschillende lagen moeten toevoegen aan het geheel.

Durf ook om fouten te maken. Misschien komt het voor dat je een groot gedeelte van de track opnieuw moet maken omdat je opeens een veel beter idee hebt gekregen. Durf de keuze te maken om het oude stuk te verwijderen en begin weer opnieuw op basis van nieuwe ideeën. Al het eerdere werk is niet voor niets geweest. Het heeft er immers voor gezorgd dat je op dit nieuwe en veel betere idee bent gekomen.

Vraag continu kritisch aan jezelf of bepaalde elementen werken of niet. Werken ze wel, dan laat je ze staan. Werken ze niet dan verwijder je ze en probeer je iets nieuws.

Om goede keuzes te maken moet je wel een visie hebben over hoe het eindresultaat moet klinken. Deze visie kan prima gedurende het proces veranderen, maar zorg wel dat je vanaf het begin een visie hebt. Een visie kan zo simpel zijn als ‘De track moet donker en obscuur klinken’, maar het kan ook veel uitgebreider. Zolang jij maar weet waar je naartoe wilt werken en waarom je bepaalde keuzes maakt.

Zorg dat je niet wordt afgeleid

Als we met iets moeilijks moeten beginnen, zoals het afmaken van muziek, dan hebben we de neiging om snel afgeleid te worden. Je hebt je project geopend en meteen denk je: eerst even iets te eten en te drinken pakken. Vervolgens ga je zitten en zie je dat je een paar meldingen op je telefoon hebt. Uiteindelijk is de dag voorbij en ben je nog steeds niet begonnen met het afmaken van muziek.

Dus, hoe maak je tracks af? Zorg dus dat al deze afleiding wordt uitgeschakeld en aan de slag gaat! Je zult zien dat het uiteindelijk niet heel moeilijk is om in een goede flow te komen! Pak dus voordat je begint wat eten en drinken, gooi die telefoon weg en ga die track afmaken. 🙂