Gratis Bladmuziek Piano – Dit zijn de beste online bronnen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Speel je piano en wil je graag gratis bladmuziek kunnen downloaden? Dan ben je bij dit artikel op de goede plek! Ik wil je een aantal websites aanwijzen waar je de bladmuziek van je favoriete muziek kunt vinden zonder ervoor te hoeven betalen.

Elke website heeft zo zijn eigen specialiteit op het gebied van genre en gebruiksgemak. Wanneer je een bepaald stuk dus niet kunt vinden op de ene website is het de moeite waard om een van de andere websites te proberen. Laten we snel beginnen!

Pianote

Wat mij betreft is dit de beste lifehack om aan gratis bladmuziek voor piano te komen. Pianote is een platform voor online pianoles en bevat een grote bibliotheek aan hoge kwaliteit bladmuziek (die nog steeds groeit!), inclusief interactieve tutorials! Al deze bladmuziek is als pdf bestand te downloaden.

Nu is Pianote officieel niet gratis, maar via de onderstaande knop kom je op een speciale pagina waar je 30 dagen gratis toegang krijgt tot het hele platform. Genoeg tijd om alle bladmuziek te downloaden die je wilt hebben. Wanneer je alles hebt gedownload kun je vrijblijvend je account weer opzeggen. 🙂

Op het platform staan erg gevarieerde partijen van bijvoorbeeld pop, rock, jazz en filmmuziek. Natuurlijk vindt je er ook de partituren van populaire klassieke composities. De bladmuziek kun je filteren op niveau, genre, artiest en zelfs je voortgang met het liedje.

Naast bladmuziek biedt Pianote ook piano courses van professionele muzikanten; een volledig leerpad om van absolute beginner naar gevorderde pianist te gaan; feedback sessies en nog veel meer! Nog meer dus waarom het de moeite waard is om het platform te checken.

Maar samenvattend om de gratis bladmuziek te krijgen: Druk op de onderstaande knop, start je gratis 30 dagen proefperiode, download alle bladmuziek die je wilt hebben en zeg je account weer op.

Imslp.org – Gratis bladmuziek voor piano

Gratis bladmuziek voor piano op imslp.

Bij imslp.org kun je vooral terecht voor partituren van ontzettend veel klassieke composities. Ook voor andere instrumenten zijn er partituren te vinden. Deze website is echter wel een stuk minder makkelijk te navigeren dan Pianote.

De kwaliteit van de gratis bladmuziek voor piano is afwisselend. Veel pdf’s zijn prima te lezen, maar soms bevat een pdf ook vergeelde ingescande partituren met allemaal aantekeningen erop. Je moet een beetje geluk hebben dat de pdf van jouw muziek net van goede kwaliteit is.

Om de juiste bladmuziek te downloaden moet je even snappen hoe de website werkt. Wanneer je iets zoekt lijkt het namelijk dat de site je weer terugstuurt naar Google. Dit is echter niet helemaal het geval. Door op het bovenste zoekresultaat te klikken wordt je naar een andere pagina gelinkt die weer bij imslp.org hoort.

Soms kom je direct op de gewenste pdf terecht, maar soms kom je weer op een nieuwe pagina waar je meerdere keuzes krijgt. Je kunt hier ook andere bestanden krijgen zoals MP3 bestanden vinden van de compositie. Om op deze pagina de bladmuziek te vinden moet je naar beneden scrollen tot je het kopje ‘Sheet music’ ziet.

Als je hier op een van de linkjes klikt lijkt het alsof je moet betalen voor de bladmuziek. Dit is echter niet het geval. Bovenin de pagina staat ‘your download will continue in 15 seconds…’. Wacht totdat deze tekst veranderd in ‘Click here to continue your download’ en klik op deze tekst. De pdf wordt nu geopend en is hier ook definitief te downloaden.

En.scorser.com – Gratis piano bladmuziek

Als je het allemaal iets makkelijker wilt, dan is en.scorser.com een goede website. Het zoeken naar partituren is hier in ieder geval een stuk makkelijker dan bij imslp.org. Alleen al dat de zoekbalk je helpt met zoeksuggesties is al een hele verademing.

Wanneer je iets hebt gezocht kom je op een nieuwe pagina die je andere doorklik mogelijkheden geeft. Het liefst wil je zoeken naar een knop waarop staat: ‘Download: Direct link’. Deze knop vindt je meestal onder het kopje ‘Translation’. Klik hier op en je wordt naar de pagina gelinkt waar de bladmuziek te vinden is. Zoek op deze pagina naar een downloadable PDF.

Eigenlijk is en.scorser.com een soort Startpagina voor gratis bladmuziek voor piano. De website linkt je naar andere websites waar de bladmuziek eigenlijk te vinden is. Dit is ook gelijk het grootste nadeel. Het kan zijn dat een pagina waar naartoe wordt gelinkt niet meer bestaat. Je wordt dus redelijk vaak blij gemaakt met een dode mus.

Ook op en.scorser.com is de kwaliteit van de bladmuziek afwisselend. Het ligt er maar net aan of partituren goed zijn ingescand of vol staan met aantekeningen. Wel kun je een stuk meer populaire muziek vinden op deze site in vergelijking met imslp.org.

Sheetmusic-free.com

Gratis bladmuziek voor piano op sheetmusic-free.

En.scorser.com linkt je best vaak door naar sheetmusic-free.com. Dit is dus eigenlijk een veel beter startpunt om je zoektocht te beginnen.

De partituren die je op deze website vindt zijn van goede kwaliteit en vaak zelfs origineel. Er staan soms zelfs akkoordenschema’s boven de notenbalk, instructies voor gitaar en songteksten voor als je wilt meezingen

Ook op deze website moet je even weten hoe je tot de gratis bladmuziek voor piano komt, maar dit is gelukkig een stuk minder complex dan bij de voorgaande twee websites.

Typ in de zoekbalk de naam van een artiest of liedje en klik op het vergrootglas. Vervolgens krijg je meerdere opties, maar je kunt gewoon klikken op de optie die het beste overeenkomt met wat je zoekt.

Op deze nieuwe pagina scroll je naar beneden totdat je de knop ‘Read more… 🎵’ ziet. Klik op deze knop en klik vervolgens op de blauwe knop ‘Free download’. De download van je pdf begint en je kunt aan de slag! 🙂

Hooktheory.com

De partituren die je op Hooktheory.com vindt zijn eigenlijk geen bladmuziek. Toch wou ik de website even benoemen omdat het toch wel een heel leerzame website is voor pianisten en songwriters.

Hooktheory bevat een enorme database aan muziek. Er is vooral veel popmuziek te vinden. Van deze popmuziek worden uitgebreide akkoordenschema’s en melodieën schematisch weergegeven. Je leert hierdoor direct de muziek theorie achter al deze songs.

Op deze website kun je ook veel leren over het zelf schrijven van akkoordprogressies. Het is dus zeker de moeite waard om de website eens te bekijken, ook al is het niet perse traditionele bladmuziek voor piano.

KUPDF – Gratis bladmuziek

Gratis bladmuziek voor keyboard op KUPDF.

Als laatste wil ik KUPDF nog aan je geven als bron voor gratis piano bladmuziek. KUPDF heeft een grote database aan bladmuziek van verschillende soorten muziekstijlen en genres.

De zoekfunctie werkt redelijk goed en er staan goede kwaliteit pdf’s op de website. Let wel op dat niet elke PDF die je opent per definitie bladmuziek bevat. KUPDF is namelijk een verzamelwebsite voor allemaal verschillende soorten PDF bestanden. Dit zorgt voor wat vertroebeling op de website.

Om de gratis bladmuziek voor piano te downloaden moet je redelijk wat pop-ups trotseren. De website spamt je redelijk vol en dat vindt ik persoonlijk wel wat irritant. Maar je hoeft daarentegen geen geld te betalen voor de partituren dus dat compenseert het weer een beetje. 🙂