Een goede houding tijdens achter het drumstel is een van de belangrijkste principes tijdens het drummen. Toch is houding voor veel drummers een vergeten kind. Er wordt vaak gedacht dat een rechte rug genoeg is om blessures te voorkomen.
Een goede houding is echter afhankelijk van veel meer dan een rechte rug. Het is namelijk sterk afhankelijk van je drum setup. Als je teveel moet rijken, leunen of aanspannen om een drum goed te raken, zit een blessure in een klein hoekje.
Gelukkig kun je je drum setup verbeteren door met een paar dingen rekening te houden. In dit artikel vertel ik je wat je moet doen om altijd een goede houding achter je drumkit te hebben!
De plaatsing van je drumkruk
Een goede houding begint bij je drumkruk en de hoogte hiervan. Hoe langer je bent, hoe hoger je drumkruk moet worden afgesteld.
Je bepaald de hoogte van je drumkruk makkelijk door op je kruk te gaan zitten en je voeten op een natuurlijke manier op de grond te plaatsen. Je drumkruk staat hoog genoeg als je benen een iets grotere hoek dan 90 graden maken. 90 graden of minder kan veel druk op je knieën geven wat oncomfortabel voelt.
Zorg dat de pedalen van je basdrum en hi-hat precies op de plek komen waar je voeten de grond raken. Vanaf deze positie kun je de rest van je drumkit op gaan bouwen.
Nog een belangrijk punt: zorg voor een stabiele drumkruk. Een wiebelende kruk maakt het drummen een stuk oncomfortabeler. Je lichaam moet onbewust het wiebelen corrigeren waardoor je spieren gaat aanspannen die je liever ontspannen wilt houden. De kleinste beweging van je kruk kan al een grote invloed hebben!

De positie van je voeten
Een goede houding heeft ook een groot deel te maken met de plaatsing van je voeten. Eerder hebben we de drumkruk al zo neergezet dat je voeten op een natuurlijke manier de grond raken. De basdrum en hi-hat pedalen zijn op deze posities neergezet.
Wanneer je je voeten op de pedalen zet moeten ze niet in een rare ongemakkelijke hoek gedraaid staan. Je wilt ook niet dat je onderbenen ingetrokken of uitgestrekt zijn. Recht naar beneden is precies goed.
Vervolgens ga je rechtop zitten. Het is belangrijk dat je doormiddel van je eigen spieren rechtop blijft zitten, ongeacht wat voor soort kruk je hebt. Als je een kruk hebt met een rugsteun, gebruik deze dan niet tijdens het drummen. De rugsteun is alleen handig om uit te rusten tussen het spelen door. Door op eigen kracht je houding te handhaven krijg je de meeste controle tijdens het drummen.
De snare drum
De snaredrum is een van de belangrijkste onderdelen op je drumstel. Het is dus logisch dat deze voor zowel je linker als rechterarm makkelijk te raken is. Zorg dat je in een relaxte houding het midden van het vel kunt raken met je drumstok. Houd je schouders en armen hierbij ontspannen. Plaats de snaredrum precies in het midden van je benen en in gelijke afstand van je voeten.
De hoogte van de snaredrum kan je ook een hoop helpen met een goede houding. Ik plaats de rand van mijn snare vaak net onder de hoogte van mijn navel als ik zit. Op deze manier moet ik rechtop blijven zitten om de snaredrum goed te blijven raken. Een handige reminder om niet halverwege de sessie in te zakken.
Als de 3 belangrijkste onderdelen van je drum setup staan kun je de rest van het drumstel daaromheen bouwen. Voor een volledige handleiding hierin kun je mijn 9 tips voor de beste drum setup lezen!

De belangrijkste regel
De belangrijkste regel voor een goede houding tijdens het drummen: Zorg dat je makkelijk elk onderdeel kunt raken. Wanneer je onnodig ver moet rijken, bijdraaien, leunen of bukken om ergens bij te komen staat je drumstel verkeerd opgesteld.
Natuurlijk, je mag best een beetje voorover leunen om de afstand tussen de drums en je lichaam kleiner te maken. Dit is zelf goed om meer snelheid te krijgen over de kit. Echter, als je voelt dat je schouder bijna uit de kom vliegt, dan moet je toch echt iets aan gaan passen.
Ook is het belangrijk dat je goed let op de hoek waarin je drums neerzet. Staan drums te ver van je afgedraaid, dan moet je rare polsbewegingen maken om de drums goed te raken. Staan ze echter teveel naar je toegedraaid, dan ga je deuken slaan in het vel. Zoek hier een goede middenweg in.
Dus samengevat:
- Zet de hoogte van je drumkruk zo neer dat je benen een hoek maken van iets meer dan 90 graden.
- Zet je voeten comfortabel op de pedalen.
- De snare moet op een goede hoogte en gelijke afstand tussen je voeten staan.
- Zorg dat je nooit onnodige moeite hoeft te doen om een drum te raken.
Efficient leren drummen
Wanneer je houding goed is, heb je de beste basis om een goede drummer te worden. Vanaf hier is Drumeo een van de beste manieren om jezelf naar een hoger niveau tillen!
Drumeo is een online platform vol met video tutorials van de beste drummers uit de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson), Todd Sucherman (Styx), Jay Weinberg (Slipknot) en Simon Phillips (Toto, The Who).
Of je nou veel ervaring hebt of nog nooit een drumstok hebt aangeraakt, Drumeo biedt je altijd de mogelijkheid om te groeien. Leer je eerste drumritmes en fills, of ontdek complexe polyritmes, rudiments en gospel chops. Over elk onderwerp valt wel iets te vinden!
Ook het genre wat je wilt spelen maakt niet uit. Drumeo biedt genoeg mogelijkheden om je eigen muzikale identiteit te ontdekken. Heb je zin in jazz? Volg dan de jazz drum course. En wil je beter worden in rock drummen? Dan is daar ook een super toffe course voor met ontzettend veel tips en tricks.
Nog fijner, alle onderwerpen worden gestructureerd aan je uitgelegd. Zo weet je zeker dat je de meest efficiënte leerweg bewandeld. Je leert drummen wanneer het jou uitkomt en het is ook nog eens goedkoper dan lessen van een docent!
Via de onderstaande knop kun je Drumeo maar liefst 30 dagen gratis uitproberen! Dit is meer dan de 7 dagen die ze normaal gesproken aanbieden. Genoeg tijd om het platform te ontdekken en te kijken of Drumeo iets voor jou is. Of lees eerst mijn uitgebreide Drumeo review voor nog meer informatie en details. 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!
Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.