Dit is waarom je geen natuurtalent hoeft te zijn om piano te leren spelen!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Laat je niet gek maken door mensen die je vertellen dat je talent moet hebben om piano te spelen. Iedereen kan goed worden in het spelen van de piano. Ben je hier niet van overtuigd? Dan vertel ik je waarom ook jij een super goede pianist kunt worden!

Als we het hebben over natuurtalenten, dan worden veel mensen al snel onzeker. Deze mensen krijgen al snel het gevoel dat ze nooit zo goed worden en zo snel kunnen leren. Vaak resulteert dit in een smoesje om te niet meer te hoeven oefenen. Deze mensen laten zichzelf geloven dat ze “toch niet genoeg talent hebben”.

Andersom gebeurt hetzelfde. Als we een goede pianist zien spelen zeggen we al snel dat “hij/zei zo getalenteerd is”. Hiermee wordt eigenlijk al het harde werk om tot dit niveau te komen weggewoven. We doen alsof de piano skills nu eenmaal zijn aangeboren.

De wetenschap achter talent

Natuurtalent bestaat niet. Iedereen kan namelijk talent hebben. De mythe dat natuurtalent bestaat is zelfs ontkracht door verschillende onderzoekers, zoals psychologen en neurowetenschappers. Een leuk artikel hierover is dit artikel van Malcolm Gladwell.

Je kunt natuurlijk nog steeds van mening zijn dat natuurtalent bestaat. Alleen zijn er wetenschappelijk ontzettend veel bewijzen dat talent aangeboren is. Talent is iets wat je kunt ontwikkelen. Niet alleen op jonge leeftijd, maar ook op latere leeftijd. Iedereen kan getalenteerd zijn met de juiste motivatie.

Hoe ontwikkel je talent?

Het antwoord op deze vraag kun je misschien al een beetje raden. Talent ontwikkel je simpelweg door veel en constant te oefenen. Of zoals Malcolm Gladwell het mooi zegt:

“Practice isn’t the thing you do once you’re good. It’s the thing you do that makes you good.”

Dit principe geldt voor elk vakgebied hetzelfde. Lionel Messi is bijvoorbeeld niet zomaar zo’n goede voetballer geworden. Hij heeft ontzettend veel passie en trainingsuren in het voetbal gestopt. Of wat denk je van Gordon Ramsey en koken? Bij wereldberoemde muzikanten geldt hetzelfde.

Om talent te ontwikkelen moet je dus veel oefenen. Maar hoe lang precies? Ook hier heeft Malcolm Gladwell over nagedacht. Hij kwam op de beroemde 10.000 uur regel. Dit houdt in dat als je een echte expert in iets wilt worden, je er 10.000 uur in je leven mee bezig moet zijn geweest.

Misschien schrik je van dat getal. In dat geval kan ik je gerust stellen. Veel criticasters op de regel van Malcolm stellen dat je maar een fractie van deze uren hoeft te maken om echt ergens goed in te worden. Wil je echter de beste van de wereld worden, dan moet je die 10.000 oefen uren zeker wel maken.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een ander punt waar experts het over eens zijn is dat de kwaliteit van de oefensessies meer impact heeft dan de hoeveelheid oefensessies. Dit betekend dat je piano moet leren spelen zoals dit het beste voor jou persoonlijk werkt. Dan ga je echt een flinke leercurve tegemoet.

Een paar voorbeelden dat talent voor iedereen weggelegd is:

James Rhodes heeft bijna 10 jaar geen piano meer gespeeld nadat hij lessen had gehad als kind. Hierna pakte hij het piano spelen echter weer met volle passie en toewijding op, en twee jaar later speelde hij zijn eerste professioneel klassieke concert!

Een ander tof verhaal is van de journalist Alan Rusbridger. Op zijn 56 leeftijd besloot Alan om het piano spelen weer op te pakken. Hij oefende elke dag structureel 20 minuten. Ongeveer een jaar later speelde hij Chopins Ballade No.1 tijdens een concert. Dat is een vrij moeilijk stuk.

De volgende keer dat je denkt dat iemand aangeboren talent heeft, denk hier dan nog eens over na. Talent zit niet in je DNA, maar passie en doorzettingsvermogen wel.

Kortom: ga elke dag achter je piano of keyboard zitten en daag jezelf uit om grenzen te verleggen. Zo speel jij binnen de kortste keren de sterren van de hemel!

De beste manier om piano te leren spelen

Misschien denk je nu wel: allemaal leuk en aardig, maar waar moet ik beginnen? Dit is een heel begrijpelijke vraag. Er zijn natuurlijk ontzettend veel video’s op YouTube te vinden, maar hier ontbreekt de samenhang. Een piano docent kan daarentegen duur zijn en niet in je planning passen.

De oplossing die mij het meeste heeft geholpen is de online piano cursus Pianoforall! Pianoforall leert je binnen no-time hoe je akkoorden speelt en hoe je vervolgens met je favoriete muziek mee kunt spelen.

De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. De cursus is daarnaast ook nog super goedkoop voor wat je krijgt. 🙂

Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall met de knop hieronder!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall