Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen review – De audio interface voor jou?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Doos van de focusrite Scarlett 18i20 uit deze review.

Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen review – Het is belangrijk dat je homestudio is ingericht voor een optimale workflow. Een audio interface kan hier een grote rol bij spelen.

In de afgelopen jaren heb ik verschillende interfaces uit de Scarlett reeks (zoals de 2i2 en de 4i4) in mijn studio gebruikt. Echter heb ik in de loop der tijd ook steeds meer hardware instrumenten gekregen, en ik kreeg ook de behoefte om drums en jamsessies op te kunnen nemen.

De kleine Focusrite audio interfaces in mijn studio kregen hierdoor een groot nadeel, namelijk het beperkte aantal beschikbare inputs en outputs. Om verschillende instrumenten op te nemen moest ik continu instrumenten uitpluggen, andere instrumenten weer inpluggen, en vervolgens de interface weer op de juiste levels zetten.

Dit proces was echt een workflow-killer. De spontaniteit verdween uit mijn muziek en het begon me te irriteren.

Daarnaast lagen er continu kabels in de weg omdat ik er makkelijk bij moest kunnen. Met de Focusrite Scarlett 18i20 hoopte ik dit probleem voorgoed op te lossen en weer een fijne workflow te krijgen!

In deze review deel ik de mijn ervaringen met de Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen, en ik vertel je of deze interface mijn problemen heeft opgelost!

Specificaties Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen

Inputs en outputs

Laten we eerst even kijken naar de specificaties van de audio interface. Zoals de naam al aangeeft beschikt de Focusrite Scarlett 18i20 over 18 inputs en 20 outputs. Van deze inputs en outputs zijn er:

  • 8 Gecombineerde mic/line analoge inputs voor instrumenten en microfoons (2 op de voorkant, 6 op de achterkant)
  • 12 Line analoge outputs voor afspeel devices als monitoren en koptelefoons (2 op de voorkant, 10 op de achterkant)
  • 1 MIDI in en 1 MIDI out voor MIDI controllers en hardware instrumenten die via MIDI te besturen zijn
  • Digitale inputs en outputs in de vorm van S/PDIF en ADAT om externe digitale gear direct aan te sluiten (zoals CD/DVD spelers of AD/DA convertors)
  • Een word clock output om digitale devices zoals andere audio interfaces te synchroniseren aan de Focusrite

De focusrite biedt met de vele soorten inputs en outputs dus erg veel mogelijkheden en flexibiliteit. Waarschijnlijk ga je veel van deze digitale in- en outputs niet snel gebruiken in je homestudio, maar deze opties maken de interface wel erg toekomst bestendig.

Levels controleren

Via de LED-display kun je makkelijk zien hoe hard het signaal per input binnenkomen. Daarnaast kun je onder de display zien of de interface via MIDI of USB is aangesloten en of de interne clock is gesynchroniseerd (groen slotje). Snelle visuele referenties dus, die je helpen om mogelijke problemen op te lossen.

Natuurlijk kan de Focusrite de analoge poorten voorzien van fantoomvoeding (+48V). Elke input is bovendien voorzien van een PAD knop om luide signalen te temmen met -10 dB.

Input 1 en 2 hebben een Hi-z/instrument schakelaar zodat je instrumenten ook zonder voorversterking direct in de interface kan pluggen. Wil je meer weten over het gebruik van Line, Mic en Instrument levels? Lees dan deze blogpost!

Vier van de analoge outputs zijn voorzien van anti-thump technologie. Hierdoor worden je monitoren beschermt tegen harde pieken die ontstaan als je de stroom in- of uitschakelt. Je studio monitoren zijn hierdoor extra beveiligd tegen schade.

Achterkant van de Focusrite Scarlett 18i20 audio interface.

Compatibiliteit

De 18i20 is te gebruiken met Microsoft Windows en Apple OSX / Mac OS devices. Je plugt de interface via de meegeleverde USB-kabel in je computer en alle drivers/stuurprogramma’s worden (in de meeste gevallen) automatisch gedownload. Je kunt dus snel van start met het opnemen van muziek!

Wat ik zelf tof vind aan de 18i20 ten opzichte van de kleinere Scarlett modellen, is dat je niet perse een laptop hoeft aan te sluiten om muziek te maken. Waar je bij de kleinere Scarlett modellen je laptop nodig hebt voor stroomvoorziening, heeft de 18i20 een eigen voedingskabel. Hierdoor hoef je de 18i20 alleen maar aan te zetten en je instrumenten in te pluggen om te kunnen jammen.

Audiokwaliteit

De maximale bit-depth/sample rate die de Focusrite kan recorden is 24-bit/192 kHz. Dit is genoeg om super hoge kwaliteit opnames te maken. De preamps van de focusrite zijn top kwaliteit en klinken ontzettend clean. Dit zorgt voor strakke opnames met een uitstekend stereobeeld.

Wil je toch iets meer karakter uit de preamps krijgen? Dan kun je met de bijgeleverde software ‘Focusrite Control’ de ‘Air’-functie aanzetten. Deze is nagebootst van de klassieke Focusrite ISA preamp.

De ‘Air’-functie zorgt voor meer helderheid en openheid tijdens het opnemen van vocals, gitaren en andere instrumenten zodat je net dat extra randje definitie krijgt in je mix. Een erg toffe functie!

Zelf vindt ik de opnames die de 3rd gen interfaces maken erg verbeterd ten opzichte van de 2nd gen Focusrites.

Monitoring

Het is mogelijk om 2 sets studio monitoren aan te sluiten op de 18i20. Doormiddel van de ‘Alt’-knop kun je vervolgens switchen tussen deze monitor sets. Deze functie is erg handig voor als je je mix naast je studio monitoren ook snel op ‘huis, tuin en keuken’ speakers wilt luisteren. Je verspilt hierdoor geen tijd meer met het bouncen van je track om hem vervolgens op je telefoon te kunnen luisteren! 🙂

Er zit ook een talkback functie op de Scarlett 18i20. Dit stelt je als producer in staat om makkelijk te communiceren met een recording artist in een andere ruimte. Via de talkback functie hoort de artiest wat jij zegt op zijn/haar koptelefoon en kun je instructies geven.

De audio interface beschikt ook over 2 koptelefoon monitoren. Hiervan is het volume onafhankelijk van elkaar en onafhankelijk van je studio monitoren in te stellen. Naast deze speciale outputs bevat de focusrite ook nog over 6 andere line outputs die als monitor kunnen worden gebruikt.

De 18i20 heeft een ingebouwde MUTE knop die zorgt dat al je geluid tijdelijk stil wordt gezet wanneer deze knop is ingedrukt. Daarnaast is er ook een DIM knop die het geluid -18 dB zachter zet wanneer deze is ingedrukt.

Extra software

Bij de interface worden een aantal extra software pakketten meegeleverd!

De belangrijkste software is toch wel Focusrite Control. Met dit programma kun je de routing van je interface via je laptop aanpassen en instellen op jouw ideale situatie. Het kost echter wel wat moeite om dit programma helemaal onder de knie te krijgen, want er is weinig duidelijke informatie over te vinden. Toch kan Focusrite Control soms een life-safer zijn, al is het omdat je via deze software de ‘Air’-functie kan activeren.

Naast Focusrite Control krijg je een download van verschillende software zoals:

Mijn Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen ervaring

Gebruiksgemak en kwaliteit

Toen ik de Focusrite Scarlett 18i20 voor de eerste keer gebruikte voelde het direct vertrouwd aan. De interface bevat in eerste instantie alle vertrouwde functies van de eerdere Focusrite Scarlett modellen, alleen dan met meer inputs en outputs.

Ik kan makkelijk al mijn instrumenten inpluggen in de achterkant van de audio interface, en de draden wegwerken voor een cleaner ogende studio. Ook kan ik snel switchen van instrumenten via mijn DAW. Dit heeft me veel tijd en energie opgeleverd.

Nadat ik alles goed had aangesloten kon ik rustig gaan experimenteren met alle extra functies van de 18i20. Een favoriete functie van mij, zoals al eerder genoemd, is de ‘Alt’-knop om snel te kunnen schakelen tussen verschillende sets monitoren. Ook de ‘Air’-functie is vaste prik geworden tijdens mijn opnames, ik werk bijna niet meer zonder! De Focusrite zorgt voor mooie bron-opnames waar je in het mix-proces ontzettend veel aan hebt.

Voorkant van de Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen audio interface.

Multifunctionaliteit

Ik gebruik de 18i20 eigenlijk voor drie verschillende setups waarin deze interface me erg goed kan voorzien. Zo heb ik een setup voor het produceren van elektronische muziek met hardware synths; een setup voor het opnemen van drums; en een setup voor het opnemen van jams met mijn band. Ik bepaal per sessie welke setup ik wil gebruiken en hoef vervolgens nergens meer aan te zitten. Ideaal!

Voor de synth setup heb ik nog een extra MIDI-out splitter. Zo kan ik MIDI signaal vanuit mijn DAW direct naar alle synths doorsturen en alle audiosignalen tegelijkertijd weer opvangen. In Ableton Live maak ik vervolgens de keuze welke synth ik wil opnemen. Dit geeft veel creatieve vrijheid.

Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen review: Voor- en nadelen

De bouwkwaliteit van de Scarlett voelt heel stevig aan en neemt niet veel ruimte in (61 x 241 x 159.5 mm). De knoppen liggen fijn in de hand en geven me het gevoel dat de interface nog wel een aantal jaren mee kan. Wat ik misschien iets minder vindt zijn de iets te kleine drukknoppen, maar dat is eigenlijk ook maar zeuren om het zeuren.

De klassieke metallic rode kleur van de Scarlett series is verwerkt in de rand van de interface wat zorgt voor een een luxe uitstraling. Hierdoor durf ik de interface met vertrouwen in het middelpunt van mijn studio te zetten.

Een nadeel van de Focusrite vindt ik voornamelijk de werkwijze met Focusrite control. Ik heb lang moeten zoeken naar de juiste settings voor mij. Er is ook niet heel veel duidelijke informatie over deze software te vinden.

Het heeft me meer dan een uur tijd gekost om de Direct-monitor werkend te krijgen. Dit is eigenlijk iets waarvan ik verwachte dat dit direct goed zou staan. Als alle settings eenmaal goed staan dan werkt de interface goed, maar het heeft me wel behoorlijk wat frustratie gekost.

De conclusie van deze Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen review

Om deze Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen review te concluderen wil ik nog ingaan op de vraag: Is de 18i20 zijn geld waard?

Als ik zie hoeveel tijd en frustratie de 18i20 me heeft bespaard ten opzichte van bijvoorbeeld de Scarlett 4i4, dan vindt ik de interface meer dan waard voor zijn geld. De interface is een echt werkpaard en voldoet aan al mijn verwachtingen. De 18i20 overtreft mijn verwachtingen zelfs op sommige vlakken!

Ben je een beginnende producer en heb je voldoende aan een MIDI-controller en een aantal virtuele instrumenten? Dan zou ik lekker voor een kleinere interface gaan. Maar als je behoefte hebt aan het opnemen van meerdere instrumenten of drums, dan is de 18i20 voor jou!

Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen
Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen

Beoordeling door Luc,

17 aug 2021
4

Een goede kwaliteit audio interface die je workflow in een middel tot grote studio kan optimaliseren!