Flowkey review: Een nieuwe en betere vorm van pianoles!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Pianoles met Flowkey logo

Flowkey review – Piano leren spelen kan op verschillende manieren. Je kunt een pianoleraar zoeken, of je kunt proberen om jezelf pianoles te geven doormiddel van YouTube video’s. Maar wat als ik je vertel dat er een nieuwe en betere vorm van pianoles bestaat? Een vorm die veel goedkoper is dan een pianodocent en veel interactiever/efficiënter is dan willekeurige video’s op het internet?

Deze oplossing heet Flowkey. Flowkey is een platform waarop je on demand piano kan leren spelen op je eigen tempo. Het is eigenlijk een soort Netflix voor pianoles, maar dan met nog veel meer mogelijkheden!

In deze Flowkey review wil ik je uitleggen wat Flowkey precies is, hoe het werkt en hoe dit platform ervoor zorgt dat een pianoleraar overbodig wordt. Daarnaast wil ik graag mijn eigen ervaring en mijn persoonlijke voor- en nadelen delen over deze pianolessen.

Wat is Flowkey?

Flowkey is een online platform/app waarop je interactieve pianolessen kunt volgen, noten kunt leren lezen en meer dan 1500 songs kunt leren spelen! Dit kan via een internetbrowser op je laptop of via de Flowkey app op je tablet.

Laten we beginnen bij het belangrijkste: de pianolessen. Doormiddel van video’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je piano moet spelen. Je begint bij de absolute basis zoals je houding achter de piano. Vervolgens leer je je eerste melodieën spelen, noten lezen, met twee handen tegelijkertijd spelen en akkoorden.

Nadat je de basis onder de knie hebt kun je lessen volgen over meer gevorderde technieken zoals complexe akkoorden en improviseren. Ook krijg je flink wat oefeningen om je techniek te verbeteren zodat je vloeiend kunt leren spelen zonder blessures te krijgen.

Verschillende hoofdstukken van de pianoles.

Virtuele docent

So far so good denk je misschien, maar ik wil je nu vertellen wat Flowkey echt onderscheidt van andere methoden om piano te leren spelen. Na elke video-les krijg je namelijk oefeningen waarbij je ondersteund wordt door een virtuele docent!

Je krijgt van een stukje muziek de noten te zien en daarbij ook een camera boven een piano waarin de docent meespeelt met de muziek. De toetsen die worden ingedrukt worden opgelicht zodat je een goede visuele referentie hebt van wat er wordt gespeeld.

De docent speelt eerst het stukje muziek voor. Hierbij kun je luisteren hoe de muziek klinkt en wat je precies moet doen op de piano. Vervolgens ga je zelf aan de slag met het spelen van de muziek.

Door speciale software kan de app herkennen of je de goede noten speelt. Op deze manier leer je noot voor noot om de stukken muziek te spelen. Speel je een verkeerde noot, dan kun je niet verder totdat je de goede noot hebt gespeeld. Pianospelen wordt op deze manier een soort game!

Deze noot voor noot benadering zorgt ervoor dat je met veel focus bezig bent met leren, wat super efficient werkt. De muziek wordt daarnaast ook opgeknipt in kleinere gedeeltes zodat je stap voor stap de liedjes kan leren spelen.

Het is ook mogelijk om een keyboard, digitale piano of MIDI controller in te pluggen in je laptop. Dit zorgt ervoor dat de software nog nauwkeuriger werkt. Een ander voordeel is dat je met een koptelefoon kunt oefenen zodat je huisgenoten en buren geen geluidsoverlast ervaren. 🙂

Pianoles van meer dan 1500 songs

Met hetzelfde systeem waarmee je piano leert spelen in de lessen, is het ook mogelijk om meer dan 1500 songs te leren spelen. Bij elk van de songs is een virtuele docent en bladmuziek gemaakt om je stap voor stap je favoriete muziek aan te leren.

De nummers die je kunt leren spelen variëren van hedendaagse popmuziek tot filmmuziek tot klassieke muziek en nog veel meer. Ze zijn opgedeeld in 4 moeilijkheidsniveaus van ‘beginner’ tot ‘pro’. Zo vindt je altijd nummers die bij jouw niveau en smaak passen.

In de sessies kun je zelf kiezen hoe je de songs wilt oefenen. Wil je bijvoorbeeld alleen de partijen van je rechterhand, je linkerhand of beide handen oefenen? Of wil je liever met een noot voor noot benadering oefenen? Of speel je liever de muziek op een lagere snelheid mee? Jij bepaald! Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat het piano leren op je persoonlijke behoeftes aansluit waardoor het altijd leuk blijft om te oefenen.

Flowkey slaat op hoe ver je bent met het leren van de door jou gekozen songs. Je kunt je muziek dus makkelijk terugvinden in de database.

Mijn Flowkey review/ervaring

Ik had al enige piano ervaring voordat ik met Flowkey aan de slag ging. Toch ben ik helemaal vanaf het begin begonnen met de lessen om een volledig beeld te krijgen van de app.

Het viel me op dat Flowkey direct begint met het aanleren van een goede houding achter de piano. Hier heb ik bij mijn vorige lessen nooit echt aandacht aan besteed. Ik had dus direct iets geleerd waardoor ik nu langere sessies kan spelen zonder last te krijgen.

Flowkey zorgt ervoor dat je direct al aan de slag kan met het leren van je eerste liedjes. Dit doet de app op een slimme manier waardoor bekende liedjes worden gekoppeld aan je niveau en wat je hebt geleerd. Na 5 minuten ben je al bezig met het leren van Bach!

Ik heb de app zowel op mijn laptop als op een tablet gebruikt. Beide devices hebben hun eigen voor- en nadelen. Via de tablet werkt de virtuele coach heel intuïtief terwijl deze via de laptop nog wel een aantal bugs bevat. Een laptop heeft in tegenstelling tot een tablet wel weer de mogelijkheid om een MIDI controller aan te sluiten.

Tijdens de oefeningen word er veel gebruik gemaakt van herhaling. Dit is een goede leermethode waardoor je jezelf de geleerde theorie direct eigen kan maken in de praktijk. Voor de iets gevorderde spelers kan deze methode enigszins langdradig worden, maar je bent vrij om oefeningen over te slaan, mocht je dit willen.

De songs die je kunt leren spelen zijn erg tof. Persoonlijk vindt ik het erg tof dat je naast popmuziek ook klassieke muziek en filmscores van bijvoorbeeld Hans Zimmer kunt leren spelen. Dit zorgt voor veel afwisseling en je muzikale kennis krijgt hierdoor een boost.

Voor- en nadelen van deze pianoles

 • On demand leren op je eigen tempo

 • Lessen beschikbaar voor beginners tot pro’s

 • Een innovatieve en leuke manier van leren

 • Leer meer dan 1500 songs spelen!

 • Er worden regelmatig nieuwe pianolessen toegevoegd

 • Te gebruiken met een echte piano of MIDI controller

 • Leer alles van de absolute basis tot improvisatie!

 • Bij vragen staat er een team klaar om je te helpen

 • 7 dagen gratis uitproberen

 • De webapplicatie heeft nog een aantal bugs

 • De arrangementen van de songs zijn niet 100% origineel

 • Voor gevorderde spelers kunnen de oefeningen iets langdradig zijn

 • Lessen zijn alleen in het Engels

Flowkey review conclusie

Tijd om deze Flowkey review af te ronden. Met Flowkey is er een nieuwe en innovatieve manier ontworpen om een nieuwe generatie enthousiaste pianisten te vormen. Ik denk dat beginners ontzettend veel gaan hebben aan deze manier van pianoles.

Je hoeft nooit meer een week lang dezelfde oefeningen te doen tot je weer pianoles hebt om verder te gaan. Met Flowkey leer je piano spelen op jouw tempo en je bent nooit meer afhankelijk van een docent.

Flowkey is natuurlijk niet gratis, maar je kunt kiezen hoe je wilt betalen. Betaal je liever €19,99 per maand of €119,88 per jaar (dit is 50% korting!). Je kunt ook levenslange toegang krijgen tot alle huidige en toekomstige content voor een eenmalige betaling van €329,99. Dit is vele malen goedkoper dan één jaar les bij een gemiddelde pianodocent, in verhouding super goedkoop dus.

Om te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken, is het mogelijk om het volledige platform 7 dagen gratis uit te proberen! Ben je binnen deze proefperiode niet overtuigd, dan kun je je afmelden zonder dat je ergens aan vast zit. Let dus wel op dat je voor de deadline weer af hebt gemeld, maar tot die tijd kun je je helemaal uitleven. 🙂

Leer op je eigen tempo pianospelen met Flowkey!

Via onderstaande link kun je beginnen met je 7 daagse proefperiode.

Ga direct naar Flowkey!