Je elektronische drumstel onderhouden – Zo doe je dat!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Elektronische drumstel onderhouden – Elektronische drumstellen zijn ontzettend handig wanneer je wilt leren drummen maar niet de vrijheid hebt om veel lawaai te kunnen maken. Je plugt simpelweg een drum koptelefoon in en het klinkt alsof je op een akoestisch drumstel speelt.

Zoals bij elk instrument moet je een elektronisch drumstel goed onderhouden. Wanneer je je drumstel niet goed onderhoudt gaat dit ten koste van de performance. Dus, hoe onderhoud je een elektronisch drumstel?

In deze blog vertel ik je stap voor stap wat je kunt doen om je elektronische drumstel schoon te houden. Zo geef je het instrument een langer leven en kun jij er langer plezier van hebben! Laten we snel beginnen.

Waarom je elektronische drumstel onderhouden?

Hierboven vertelde ik al dat de performance van je elektronische drumstel verminderd wanneer je geen moeite stopt in het onderhouden van het instrument. Er zijn echter 4 factoren die voornamelijk worden beïnvloed wanneer je je drumstel verwaarloosd:

1. Consistentie van de performance

Stel je voor dat je drumstel totaal anders klinkt bij elke slag die je maakt. Sommige noten klinken veel zachter dan de ander en soms registreert het drumstel helemaal geen slagen meer waardoor je ook geen geluid hoort. Vervelend toch?

Inconsistentie van je drumstel zorgt er niet alleen voor dat je geïrriteerd raakt en plezier verliest in het drummen, maar ook dat je jezelf een foute techniek aan gaat leren. Je gaat harde slagen minder goed van zacht slagen onderscheiden. Wanneer je vervolgens op een akoestisch drumstel moet spelen kan deze verkeerd aangeleerde techniek tot vervelende situaties leiden.

2. Speelgevoel

Wanneer het drumstel gaat inleveren op speelgevoel ga je dit zeker merken. Het voelt een stuk minder leuk om op het instrument te drummen omdat je harder moet werken dan normaal of continu afgeleid raakt door kleine technische storingen.

Idealiter wil je je 100% kunnen focussen op je techniek tijdens het drummen en niet steeds andere kleine probleempjes op moeten lossen. Denk bijvoorbeeld aan een kabel die niet meer goed contact maakt met de input waardoor je deze continu moet aanpassen om signaal te krijgen.

3. Duurzaamheid

Wanneer je geen onderhoud pleegt aan je elektronische drumstel kan dit de duurzaamheid van het instrument flink verminderen. Een goed onderhouden drumstel kan soms wel tientallen jaren meegaan, terwijl een slecht onderhouden drumstel na een paar jaar vervangen moet worden. Zoiets is een duur grapje.

4. Waarde

Als laatste gaat de waarde van een slecht onderhouden elektronisch drumstel veel sneller achteruit. Dit is vooral belangrijk als je je drumstel in de toekomst ooit nog wil verkopen. Niemand koopt een drumstel voor de koopprijs over wanneer het instrument vervallen is. Het is daarom op meerdere gebieden goed voor je portemonnee om je elektronische drumstel te onderhouden.

Elektronisch drumstel schoonmaken

Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je drumstel is het schoonmaken. Dit is hoe je dat stap voor stap doet:

1. Benodigdheden verzamelen

Deze items heb je nodig tijdens het schoonmaken van je drumstel:

  • Zachte microvezeldoekjes (pluisvrij)
  • Isopropyl alcohol 70%
  • Wattenstaafjes
  • Optioneel: een schroevendraaier en/of drumsleutel
  • Optioneel: een perslucht bus of stofzuiger

2. Uitschakelen en loskoppelen

Voordat je begint met schoonmaken is het belangrijk dat je de stroom uitzet en kabels ontkoppelt. Denk aan kabels van een koptelefoon of speakers, maar ook aan de kabels van je drumpads. Zo weet je zeker dat niet per ongeluk de stroom aanvliegt en schade kan ontstaan.

3. Oppervlakten afnemen

Maak je microvezeldoekje licht nat met de Isopropyl alcohol en neem de oppervlaktes van je drumpads, cymbals, drumcomputer en statieven af. Probeer te voorkomen dat alles overtollig nat wordt. Verder moet je ook nooit de alcohol direct op je het drumstel spuiten.

Heb je last van hardnekkige vlekken? Probeer deze dan weg te boenen met een wattenstaafje gedipt in de alcohol.

Microvezeldoekje om je elektronische drumstel te onderhouden.

4. Verwijder stof en vuil

Als er nog stof en vuil zit op plekken waar je moeilijk bijkomt, probeer dit dan weg te krijgen met de perslucht. Wees voorzichtig, want je wil niet dat je het vuil nog verder in de componenten blaast. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken om vuil weg te krijgen. Wees in dit geval wel voorzichtig dat je geen onderdelen beschadigd.

5. Schroeven controleren

Als laatste kun je nog controleren of de schroeven van je drumstel niet los zijn komen te zitten over tijd. Gebruik een schroevendraaier en/of drumsleutel om waar nodig schroeven aan te draaien. Dit verstevigd je drumstel en voorkomt dat het minder snel stuk gaat na verloop van tijd.

Onderhouden van de triggers en sensoren

Zonder goed werkende sensoren en triggers is je drumstel niet te bespelen. Deze onderdelen zorgen er namelijk voor dat jouw slagen worden geregistreerd en omgezet kunnen worden naar het geluid wat je in je koptelefoon hoort. Het is dus erg belangrijk om deze onderdelen goed te onderhouden. Zo doe je dat:

1. Inspecteer de triggers en sensoren met het oog

Als je regelmatig je triggers en sensoren inspecteert kun je opmerken of bepaalde onderdelen eventueel versleten, verschoven of zelfs kapot zijn. Wanneer je dit opmerkt kun je het beste contact opnemen met de fabrikant van je elektrische drumstel. Zij kunnen je helpen om een goede keuze te maken over de vervolgstappen die je kunt nemen om het onderdeel te laten maken of te vervangen.

2. Schoonmaken

Schoonmaken van de triggers en sensoren doe je het liefst met een droge microvezel doek. Het doel is om de sensoren vrij te maken van het stof en vuil wat mogelijk kan zorgen voor een mindere werking van het drumstel.

3. Kalibreren

Als je elektronische drumstel niet goed meer lijkt te werken kan het best zijn dat je het instrument opnieuw moet kalibreren. Dit betekend dat je de triggers en de software van het drumstel weer goed op elkaar moet afstemmen. Veel elektronische drumstellen hebben een ingebouwde kalibratie functie. Hoe je het drumstel goed kalibreert staat dan in de meegeleverde handleiding van de fabrikant.

Kabel onderhoud

Kabels (zowel van de drums als de stroomkabel) kunnen mogelijk storingen veroorzaken aan je drumstel. Het zijn in feite de aderen van je drumstel. Als er een draad versleten of zelfs gebroken is, kan het signaal niet goed meer overgebracht worden van je drumpads naar je drummodule. Het is dus belangrijk om je kabels goed te onderhouden.

1. Inspecteer de kabels

Kijk regelmatig of de kabels niet beschadigd zijn, of mogelijk kans hebben om te beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan kinken in de kabels die je eruit moet halen. Ook kan het voorkomen dat je kabel open is en dat de binnenste draad zichtbaar is. In dit geval moet je de kabel direct vervangen om kwaliteitsverlies en zelfs gevaarlijke situaties te voorkomen.

2. Cablemanagement

Misschien heb je al wel eens van deze term gehoord. Cablemanagement is de kunst van het opruimen van je kabels. Zorg dat er geen kabels los hangen over de grond of dat de kabels met elkaar in de knoop zitten. Gebruik kabelbinders/tie-wraps om kabels te bundelen en vast te maken aan je hardware zodat je drumstel er georganiseerd en clean uitziet.

Drum module

Als de kabels van het drumstel de aderen zijn, dan is de drum module het brein! Zonder drum module wordt het signaal van de triggers nooit omgezet naar geluid wat je kunt horen over koptelefoon of speakers. De drum module is ook gelijk het duurste onderdeel van de elektronische drumkit, dus als er één onderdeel is wat je niet continu wilt vervangen is het wel de drum module.

Anders dan bij de andere onderdelen van je drumstel is het belangrijk dat je de software van de drum module onderhoud:

1. Software updates

Kijk regelmatig of de fabrikant nieuwe software updates heeft gereleased van je drum module. Door de software te updaten weet je zeker dat je de volle potentie uit je drumstel kunt blijven halen. Nieuwe updates zorgen er daarnaast ook voor dat mogelijke problemen (bugs) worden opgelost.

2. Factory reset

Mocht de software van je drumstel helemaal raar gaan doen, dan kun je de drum module een factory reset geven. Zoals de naam al zegt wordt de drum module hiermee teruggezet naar de instellingen die de drum module had toen deze net uit de fabriek kwam. Dit kan ervoor zorgen dat mogelijke problemen weer zijn verholpen

Een groot nadeel aan de factory reset is dat al je instellingen weg zijn. Heb je custom drumstellen, een mix preset of bepaalde recordings op de module staan, dan zijn deze weg en niet meer terug te halen. Voer een factory preset dus alleen uit als je niet anders meer kan.

De omgeving waarin het drumstel is geplaatst

De omgeving waarin het drumstel staat kan grote gevolgen hebben op de performance. Het is misschien overbodig om te zeggen dat het bijvoorbeeld niet handig is om je elektronische drumstel in de badkamer te plaatsen. Wanneer je je drumstel ergens neerzet of opbergt moet je hier op letten:

1. Opslag wanneer je je drumstel niet gebruikt

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je drumstel in aanraking komt met stof wanneer je het niet gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld de elementen bedekken met een stofkap of doek. Als je het drumstel lange tijd niet gebruikt, bouw het dan af en stop de onderdelen in dozen waar stof niet makkelijk kan komen.

Ophopend stof kan ontzettend schadelijk zijn voor een elektronisch drumstel en het is zonde dat je drumstel kapot gaat zonder dat je het überhaupt gebruikt hebt!

2. Het klimaat in de kamer

Drumstellen kunnen niet goed tegen meerdere invloeden vanuit je kamer. Een daarvan is luchtvochtigheid. Wanneer je het drumstel in een kamer zet met een extreem hoge luchtvochtigheid (zoals een badkamer) gaan de elektronische onderdelen van de drumkit sneller kapot.

Ook temperatuur kan slecht zijn voor je drumstel. Een te warme of te koude kamer zorgt voor een mindere performance, en al helemaal als de temperatuur continu schommelt van heel warm naar heel koud. Zet je drumstel daarom in een klimaat stabiele kamer.

Hulp bij het onderhoud

Als je problemen tegenkomt die je niet met de bovenstaande stappen op kunt lossen, raadpleeg dan de gebruikershandleiding van je drumstel. Als je ook hier niet uitkomt, kun je het beste contact opnemen met de klantenservice van de fabrikant of een technisch iemand zoeken die gespecialiseerd is op het gebied van elektronische drumstellen.

Ga nooit zelf aan je drumstel sleutelen als je niet de juiste kennis hebt, want de kans is groot dat je iets beschadigd waardoor je nog meer problemen veroorzaakt.

Leren drummen online

Het onderhouden van je drumstel is één ding, maar goed leren drummen is ook belangrijk om de volle potentie uit je elektronische drumstel te halen. Het mooie is, dit kan tegenwoordig super makkelijk online! Het is daarnaast ook nog eens een stuk goedkoper en flexibeler dan lessen van een fysieke docent.

Een van de beste online drumles platformen is Drumeo. Hier leer je hoe je als absolute beginner een echte professionele drummer kunt worden. En niet van de minste docenten! Onder andere Todd Sugerman (Styx), Matt McGuire (Chainsmokers) en El Estepario Siberiano geven cursussen op het platform.

Of je nou zoekt naar een begin om te leren drummen, of een cursus om je te specialiseren in een specifieke stijl, ze hebben het allemaal. En dan is er ook nog een mega grote bibliotheek met interactieve bladmuziek waar je al je favoriete songs kunt leren drummen!

Het is zelfs mogelijk om uitgebreide feedback te krijgen van de docenten. Dit doe je simpelweg een filmpje van jezelf te maken en op te sturen naar de docenten. Vervolgens krijg je een lijst aan onderwerpen waar je op kunt letten en welke lessen op het platform je kunt volgen om de volgende stap te maken.

Oftewel, als je wilt leren drummen dan kan ik Drumeo van harte aanbevelen! Mocht je meer details willen weten, dan kun je mijn uitgebreide drumeo review lezen. Of probeer het platform vrijblijvend 30 dagen gratis uit via de onderstaande knop!