Geluid isoleren van je elektronisch drumstel – De 9 beste oplossingen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Dat een elektrisch drumstel geen geluidsoverlast kan veroorzaken is een misvatting. Er kan namelijk een hoop getik en gedreun uit zo’n drumstel komen. Hierdoor kunnen buren en huisgenoten alsnog last hebben van het geluid. Het geluid isoleren van je elektronisch drumstel is dus geen overbodige luxe, maar hoe kun je dat het beste doen?

In dit artikel vertel ik je 9 tips die mijzelf heel erg hebben geholpen om het geluid van mijn elektrische drumstel te dempen. Sommige van deze tips zijn doe-het-zelf oplossingen voor weinig budget, andere tips zijn professionelere oplossingen waar je iets meer geld voor uit moet geven.

Hoe meer tips je gebruikt, hoe minder geluidsoverlast je veroorzaakt! Zelf gebruik ik een combinatie van deze tips, en ik heb sindsdien nooit meer boze buren gehad. 🙂

Bouw een tennisballen riser

Een van de meest effectieve en goedkope manieren om geluid van je elektronisch drumstel te isoleren, is door er een tennisballen riser te bouwen. Simpel gezegd is een tennisballen riser een houten platform met daaronder tennisballen.

Het grootste probleem van een elektronisch drumstel ontstaat namelijk in de vloer. De energie waarmee je slaat wordt via je drumstel naar de vloer geluid. De vloer gaat vervolgens mee trillen en dit zorgt voor een heftig gedreun. Zeker als je onderburen hebt wil je dit gedreun minimaliseren!

Tennisballen zorgen ervoor dat er minder energie de vloer in gaat. Ze dienen als schokdempers en vangen de klappen op. Hoewel zo’n riser zeker geen wondermiddel is, zorgt de riser wel dat het geluid in de ruimte onder je drumstel een stuk draaglijker wordt.

Afhankelijk van hoe goed je riser is gebouwd zal het gedreun met ongeveer 50%-60% worden verminderd.

Het mooie van deze oplossing is dat je er gemakkelijk zelf een kunt bouwen (als je een beetje handig bent tenminste). Daarnaast kost een tennisballen riser nog geen €100,- om te maken! In de onderstaande video zie je hoe je een riser kunt bouwen:

Geluid isoleren van je elektronisch drumstel met Roland Noise Eaters

Mocht je niet zo handig zijn, of toch iets meer geld uit willen geven voor de beste oplossing, dan moet je bij Roland zijn. Roland heeft namelijk zogenaamde Noise Eaters (NE) uitgevonden. De NE-10 en NE-1 doen eigenlijk precies hetzelfde als een tennisballen riser, maar dan nog een stukje beter.

De NE-10 is een plankje met daaronder rubberen dempers. Als je onder elk pedaal zo’n plankje plaatst, dan wordt het gedreun in de ruimte onder je drumstel met zo’n 75% verminderd! Naast een NE-10 onder elk pedaal, moet je ook een NE-1 onder elke voet van je Hi-hat en/of bassdrum plaatsen.

Het nadeel van deze oplossing is voornamelijk de prijs. Bij een setup met dubbelpedaal en hi-hat statief moet je al gauw drie NE-10’s en drie NE-1’s kopen. Eén NE-10 kost ongeveer 110 euro, en één NE-1 kost ongeveer 30 euro.

Een flinke investering, maar persoonlijk vond ik het dat dubbel en dwars waard! Een voordeel is dat Noise Eaters niet snel kapot gaan. Ze gaan zo goed als levenslang mee. Voor die kwaliteit valt de prijs dus eigenlijk best mee.

Ga via onderstaande knoppen direct naar de productpagina van de Noise Eaters, of lees voor meer informatie mijn volledige Roland NE-10 review!

Geluid isoleren van een elektronisch drumstel met Roland noise eaters.

Verplaats je drumstel indien mogelijk naar de begane grond

Dit klinkt misschien als een open deur, maar is wel de meest effectieve oplossing. Zolang je geen mensen onder je drumstel hebt wonen, kunnen ze ook niet klagen over het gebonk.

Voor de meesten is het echter niet mogelijk om hun drumstel naar beneden te verplaatsen. Misschien woon je wel in een flat, of willen je ouders het drumstel niet in de woonkamer hebben staan.

Je kunt er in dat geval bij je volgende woning alsnog rekening mee proberen te houden.

Verwissel je pedalen voor minder zware varianten

Gebruik deze tip bij voorkeur alleen als je na de eerste twee tips nog steeds teveel geluid veroorzaakt. Het omwisselen van pedalen kan namelijk veel invloed hebben op je speelplezier. Pedalen die minder dreunen zijn ook pedalen waar je minder goed je techniek mee kunt oefenen.

Ik heb het in dit geval bijvoorbeeld over de Roland FD-8 Hi-hat controller en de Roland KT-10 Kick Trigger.

Omdat deze pedalen niet vast zitten aan een kick pad of hi-hat statief zijn ze een stuk minder zwaar. In het filmpje van de Noise Eaters hierboven, zie je al hoeveel verschil er zit tussen de verschillende soorten pedalen. Laat staan als je ook nog gebruik maakt van een NE-10 en een tennisballen riser!

Gebruik lichtere drumstokken

Naast het gedreun in de vloer, kan een elektronisch drumstel ook voor veel getik zorgen. Dit getik kan door deuren, muren en ramen te horen zijn. Hoewel dit geluid vaak minder problemen met zich meebrengt, kan het toch voor overlast zorgen. Zeker bij oudere woningen waar de muren vrij dun zijn.

Getik tijdens het drummen kan makkelijk worden gereduceerd door minder zware stokken te gebruiken. Speel je bijvoorbeeld met 5B stokken? Probeer dan eens 7A stokken! Je moet er misschien even aan wennen, maar het lost al veel problemen op.

Tip: Gebruik bij het spelen op een elektrisch drumstel drumstokken met een nylon tip. Hierdoor raakt je drumstel minder snel beschadigd.

Vervang rubberen pads door mesh head pads

De soort drum pads die je gebruikt hebben ook impact op de hardheid van het geluid. Rubberen pads tikken namelijk een stukje harder dan mesh head pads (gaasvellen).

Mesh head pads zijn misschien een stukje duurder, maar ze brengen wel veel voordelen met zich mee. Zo klinken ze niet alleen zachter, maar bootsen ze ook beter het speelgevoel van een akoestisch drumstel na.

Voor je cymbal pad zijn er helaas geen mesh head vervangers. Je zal hier dus altijd wel een iets harder geluid mee maken. Gelukkig zijn de cymbals (ten opzichte van de kick en snare) onderdelen waar je vaak minder hard op slaat.

Mesh head pad
Rubber pads

Geluid van je elektronisch drumstel isoleren met een drumbooth

Dit is de meest gevorderde tip van deze lijst, maar als je handig bent is dit zeker een goede oplossing! Een drumbooth is eigenlijk een minikamer speciaal voor je drumstel. Door verschillende isolerende materialen wordt al het geluid wat naar buiten gaat gedempt.

Zelf maak ik geen gebruik van een drumbooth, maar deze staat wel hoog op mijn wensenlijstje. Als je een goede booth bouwt kan dit zelfs mogelijkheden bieden om een akoestisch drumstel te gebruiken! Het grote nadeel is dat je zowel tijd en geld moet investeren, maar het kan ook een gezellig project zijn. 🙂

In de onderstaande video kun je zien hoe je eventueel zelf een drumbooth kunt bouwen:

Sla minder hard op je drumstel

Voor de volledigheid van dit artikel gooi ik deze er toch even in. Het is waarschijnlijk niet de favoriete oplossing voor de meeste drummers, maar door zachter te spelen maak je wel minder herrie.

Zorg wel dat speelplezier altijd top prioriteit blijft. beleef je door zachter te spelen minder plezier in drummen? Probeer dan eerst een van de andere tips. Het is namelijk zonde als je om deze reden je enthousiasme verliest.

Tot slot: Maak goede afspraken met je buren

Alles valt of staat bij goede communicatie. Door goede afspraken te maken met je buren over speeltijden kun je al veel gedoe voorkomen. Misschien is het niet eens nodig om zoveel tijd en geld te investeren. Zolang je de buren maar te vriend houdt!