Elektronisch drumstel beginner top 5 – Alles wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 34 minuten
Mesh head snaredrum van een roland elektronisch drumstel.

Elektronisch drumstel beginner top 5 – Wil jij beginnen met drummen? Dan is het belangrijk dat je een drumstel koopt die bij jouw behoeften, niveau en budget past. Tegenwoordig is er een ontzettend groot aanbod aan drumstellen, en de een is nog geavanceerder dan de ander. In dit artikel vertel ik je welke afwegingen je moet maken om het perfecte drumstel voor jou te vinden.

Nadat je weet hoe jouw ideale drumstel eruit ziet, vertel ik je mijn elektrisch drumstel voor de beginner top 5!

Een akoestisch of een elektronisch drumstel voor een beginner?

Zoals je misschien wel weet bestaan er akoestische drumstellen en elektronische drumstellen. Vaak wordt de afweging tussen deze 2 varianten gemaakt op basis van geluidsoverlast.

Veel mensen denken dat een elektrisch drumstel minder geluid maakt dan een akoestisch drumstel. Dit is in zekere zin waar, maar er zijn nog een aantal andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Akoestisch drumstel of een elektronisch drumstel.

1. Feeling

Een erg belangrijke eigenschap van een drumstel is de ‘feeling’, oftewel hoe fijn het drumstel te bespelen is. Hierbij spelen de ‘rebound’ van de drumstokken en de ‘dynamische mogelijkheden’ een grote rol. Ik zal je uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Rebound

Met rebound bedoel ik de mate waarin de drumstok terug omhoog stuitert nadat je op een drum hebt geslagen. De onderdelen van een elektronisch drumstel geven over het algemeen meer rebound dan een akoestisch drumstel. Het kost in feite dus minder kracht om op een elektrisch drumstel te spelen omdat je zelf minder moeite hoeft te doen om je stok weer omhoog te laten komen.

Een hogere rebound heeft invloed op de manier hoe je drumtechnieken aanleert. Omdat een elektronisch drumstel lichter speelt, voelt het zwaarder als je vervolgens op een akoestisch drumstel gaat spelen. Je moet voor je gevoel harder werken omdat er minder rebound is.

Dit verschil in rebound hoeft niet perse een probleem te vormen voor je ontwikkeling als drummer, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Dynamiek

Ook de dynamische mogelijkheden van het drumstel zijn belangrijk voor een fijn speelgevoel. Dynamiek is de mate waarin het geluid van het drumstel zich aanpast ten opzichte van hoe hard je slaat.

Bij een akoestisch drumstel is deze verhouding één op één. Sla je hard, dan hoor je een hard geluid. Sla je zacht, dan hoor je een zacht geluid. Ook verschilt de toon van het geluid elke keer een klein beetje als je slaat. Dit maakt dat een akoestisch drumstel erg natuurlijk en levendig klinkt.

Een elektronisch drumstel is minder dynamisch. Hoewel veel e-drums tegenwoordig erg in de buurt komen, zullen ze nooit hetzelfde klinken als een akoestische kit. Hoe dynamischer een elektrisch drumstel is, hoe meer je er over het algemeen voor betaald.

Als je drums leert spelen op een dynamisch drumstel, dan leer je beter hoe je gevoel kunt leggen in je spel. Ook leer je beter hoe hard je op verschillende drums moet slaan ten opzichte van elkaar.

Als je een beginner bent gaat drummen vooral om lol maken en zoveel mogelijk uren bezig zijn. Daarom hoef je als beginner niet perse het beste dynamische drumstel ter wereld te hebben. Dynamiek wordt pas belangrijk als je meer ervaring hebt en jezelf naar een hoger niveau wilt tillen.

2. Uitstraling

Voor sommige drummers is de uitstraling van een drumstel bijna belangrijker dan hoe het klinkt! Persoonlijk raad ik je aan om je meer te focussen op het laatste, maar ach, het oog wil natuurlijk ook wat. 🙂

Akoestische drumstellen zien er een stuk indrukwekkender uit in vergelijking met veel elektronische drumstellen. Vooral tijdens live optredens kunnen ze erg veel indruk maken op het publiek. Daarom bestaan er ook elektrische drumstellen met de uitstraling van een akoestisch drumstel. Deze drumstellen zijn echter wel bovengemiddeld duur.

3. Compactheid

Een onderdeel waar elektronische drumstellen goed op scoren is compactheid. Omdat de onderdelen niet veel ruimte innemen zijn ze uitermate geschikt om in kleinere kamers te plaatsen. Akoestische drumstellen hebben daarentegen meer oppervlakte nodig.

Ook zijn elektronische drumstellen veel makkelijker te vervoeren. Een elektrisch drumstel is makkelijk op te vouwen en licht van gewicht. Je schuift ze dus makkelijker in de kofferbak. Ideaal, want als je een akoestisch drumstel wilt vervoeren, dan zit je hele auto direct volgepakt.

Overzicht van een drumkit met een basis setup.

4. Stemmen en onderhoud

Een akoestisch drumstel moet worden gestemd. Doordat je veel op de vellen van je drumstel slaat, rekken deze vellen na verloop van tijd uit. Als gevolg wordt de toon van je drums lager. Je moet dus regelmatig de vellen van je drums opnieuw spannen om de goede toon te behouden. Dit heet stemmen.

Omdat een elektronisch drumstel geluid creëert doormiddel van samples (eerder opgenomen geluid) ontstemmen de drums niet. Je drums blijven dus altijd goed klinken!

Als je een elektrisch drumstel hebt met gaasvellen, dan kunnen deze vellen na verloop van tijd ook uitrekken, net als akoestische vellen. Dit gebeurd echter veel minder snel. Waar je bij een akoestisch drumstel de vellen regelmatig moet vervangen, hoeft dit bij een elektronisch drumstel meestal pas na een paar jaar.

Nog een puntje van aandacht: uitgerekte vellen geven minder rebound. Het op den duur vervangen van drumvellen kan je dus veel speelgemak opleveren!

5. Geluidsniveau

Dan nu het belangrijkste punt waar veel mensen hun keuze op baseren bij het kopen van een drumstel. Het is natuurlijk logisch dat een akoestisch drumstel veel meer geluid maakt dan een elektrisch drumstel. Echter kan een elektronisch drumstel ook nog best veel geluid veroorzaken!

Ook al hoor je geen ‘drumgeluid’, je hoort nog steeds het getik van de stokken die op de elektronische pads komen. Dit geluid gaat makkelijk door dunne muren en deuren heen.

Daarnaast kunnen de pedalen enorm doordreunen, vooral naar de verdieping onder het drumstel. Dit kan voor veel overlast zorgen, vooral als je in een flat woont. Plaats een drumstel indien mogelijk dus altijd op de begane grond.

Gelukkig zijn er een aantal mooie oplossingen bedacht die zorgen dat dit gedreun wordt geabsorbeerd. Zoals de Roland NE-10 Noise Eater. Deze mat plaats je onder je pedalen waardoor het dreunende geluid wordt gereduceerd. In combinatie met een DIY oplossing zoals een tennisballen riser blijf je goede vrienden met je (onder)buren!

Wil je meer weten over het verminderen van geluidsoverlast? Lees dan mijn 9 tips om het geluid van je elektronisch drumstel te isoleren.

Roland Noise Eaters onder de pedalen

Welke onderdelen moet een beginner elektronisch drumstel bevatten?

Gaat je voorkeur nog steeds uit naar een elektronisch drumstel? Dan kunnen we kijken naar de onderdelen die een elektronisch drumstel voor de beginner moet bevatten. Ik sla de statieven hierbij over, omdat elk drumstel anders opgebouwd kan zijn. Het ene drumstel kan een rek hebben waar je alle onderdelen aan ophangt, en een ander drumstel kan gebruik maken van losse statieven.

Uitleg van verschillende onderdelen op een drumstel.

1. Snare, toms en kick op een beginner elektronisch drumstel

Een standaard setup van een beginner drumstel bestaat uit een snaredrum, drie toms en een kick (basdrum).

De snaredrum komt aan zijn naam omdat er onder een akoestische snaredrum snaren zitten. Deze snaren zorgen ervoor dat de drum zijn karakteristieke felle/scherpe geluid krijgt. De snaredrum is een van de belangrijkste drums tijdens het spelen van een ritme.

Toms klinken een stuk dieper dan de snaredrum en produceren een toon. De tonen van de opvolgende toms gaan van hoog naar laag en zijn perfect voor drum fills (een soort mini solo tussen ritmes door). Bij een elektrisch drumstel is de snaredrum vaak iets geavanceerder dan de toms. Dit is omdat je met de snaredrum meer dynamische mogelijkheden wilt hebben.

De kickdrum produceert het laagste geluid. In veel muziek zijn de kickdrum en de snaredrum de belangrijkste elementen in een ritme. De kickdrum bespeel je met je voeten.

Bij een elektronisch drumstel kun je te maken hebben met verschillende soorten drumheads (vellen). Deze drumheads kunnen gemaakt zijn van rubber of van gaas vellen (ook wel ‘mesh heads’).

Rubberen drumheads zijn weliswaar goedkoper, maar halen het niet bij de kwaliteit van gaas vellen. Gaas vellen komen qua feeling namelijk heel dicht in de buurt bij echte drumvellen. Ook veroorzaken gaas vellen veel minder getik dan rubberen drumheads, waardoor geluidsoverlast minder wordt!

2. Hi-hat en cymbals

Naast de trommels bevat een drumstel voor beginners ook nog 3 soorten cymbals (bekkens). Dit zijn de ‘hi-hat’, de ‘crash cymbal’ en de ‘ride cymbal’. Bij een elektronisch drumstel zijn cymbals bijna altijd van rubber materiaal gemaakt. Er bestaan ook gaas vel-achtige oplossingen voor bekkens, maar deze zijn een stukje duurder.

De hi-hat kenmerkt zich door een kort strak geluid. Bij een akoestische hi-hat worden 2 cymbals op elkaar geklemd die je vervolgens met je voet uit elkaar kan laten gaan. Je kunt de hi-hat dus bespelen met zowel je voeten als met je handen. De hi-hat is erg veelzijdig en is samen met de kick en snare een belangrijk onderdeel bij het spelen van ritmes.

Crash cymbals worden gebruikt om accenten te spelen. Je slaat op een crash om nadruk te leggen op bijvoorbeeld het begin van een nieuw gedeelte in de muziek.

De ride cymbal produceert een lagere toon dan de hi-hat en de crash. Ook de ride wordt gebruikt voor ritmes, maar in tegenstelling tot de hi-hat klinkt het geluid van de ride langer door. In jazz muziek is de ride cymbal het middelpunt van de groove.

3. Drummodule voor een beginner elektronisch drumstel

De bovengenoemde onderdelen zijn stuk voor stuk belangrijk, maar ze kunnen niet uit zichzelf geluid produceren. Hiervoor heb je een drummodule nodig!

De drummodule is het brein van je drumstel. Het bepaald welk geluid je hoort als je op een drum of cymbal slaat. Hoe geavanceerder de drummodule, hoe beter alles klinkt. Geavanceerdere drummodules zorgen voor betere dynamiek, meer geluiden en een hogere geluidskwaliteit. Dit is ook waarom de drummodule de prijs van je elektronische drumstel bepaald.

Je bent afhankelijk van de hoeveelheid inputs op je drummodule als je je drumstel wilt uitbreiden. Houdt hier dus rekening mee als je een extra cymbal of tom toe wilt voegen aan je drumstel. Een beginnende drummer hoeft zich hier echter nog niet veel zorgen over te maken.

Veel drummodules bevatten extra functies zoals een metronoom, geluidseffecten en opwarmoefeningen. Daarnaast kun je ook vaak een muziekspeler inpluggen om mee te drummen met je favoriete muziek!

Ben je van plan om drums op te nemen? Dan kun je beter iets meer investeren in een drummodule die multitrack kan opnemen. Goedkopere modules kunnen namelijk alleen maar één spoor met daarop alle drums uitsturen.

Nog een belangrijke afweging die je kunt maken: heb je liever meer sounds, of liever meer dynamische mogelijkheden? Er zijn namelijk modules met 100 verschillende soorten geluiden en er zijn modules die juist de focus leggen op het zo goed mogelijk nabootsen van een akoestische kit. Met die eerste kun je vooral leuk experimenteren, maar met die tweede kun je beter oefenen.

Afbeelding van een drummodule.

Extra benodigdheden

Om je drumstel hoorbaar te maken heb je een koptelefoon of een versterker nodig. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een koptelefoon. Zorg hierbij wel dat de kabel van de koptelefoon lang genoeg is, zodat de kabel niet in de weg gaat hangen. Een drumversterker is ook een optie maar zorgt voor meer geluidsoverlast. Ga bij een versterker niet direct voor het goedkoopste model, want deze klinken meestal net niet goed. Een goede en toch bepaalde versterker is de Roland PM-100.

Het volgende wat je nodig hebt zijn Drumstokken! Er zijn verschillende vormen en maten drumstokken. Je hebt bijvoorbeeld houten stokken, kunststof stokken of stokken met een nylon top. Verder heb je verschillende diktes. Welke je kiest ligt aan je persoonlijke voorkeur en daarnaast een beetje aan het genre wat je wilt spelen. Zelf speel ik het liefst met houten 5A stokken van Vic Firth.

Een drummer is natuurlijk nooit compleet zonder zijn/haar troon! Een goede drumkruk is essentieel om uren lang te knallen zonder een houten kont te krijgen. Slechte drumkrukken kunnen na verloop van tijd rugklachten veroorzaken. Investeer dus in een goede kruk zoals de Fazley DB 51 drumkruk.

Het kan gebeuren dat een elektronisch drumstel zonder kickpedaal wordt geleverd. In dit geval moet je deze er zelf bijkopen. Een super bass-drumpedaal is de Tama HP200P Iron Cobra.

Om sommige onderdelen te kunnen verstellen heb je een drumsleutel nodig. Vooral als je de spanning van je vellen wilt aanpassen komt deze drumsleutel van pas.

Heb je een gladde vloer? Dan kan het verstandig zijn om een anti-slip mat onder het drumstel te leggen. Er is niets vervelender dan wegschuivende pedalen tijdens het drummen, en daarnaast voorkom je krassen op de vloer.

Als laatste is het belangrijk dat je voldoende kabels hebt. Deze worden meestal gewoon meegeleverd, maar als je je drumstel uit wil breiden dan moet je ook extra kabels aanschaffen.

Snaredrum van een elektrisch drumstel met een drumsleutel en drumstokken.

Elektronisch drumstel beginner top 5!

Er zijn veel factoren die bepalen wat het beste beginner elektronische drumstel voor jou is. Daarom maak ik je keuze makkelijker met mijn elektronisch drumstel beginner top 5. Per drumstel ga ik alle factoren langs en vertel ik je wat je kunt verwachten.

De drumstellen staan op willekeurige volgorde. De eerste hoeft dus niet perse de beste keus voor jou te zijn!

Medeli DD638DX elektronisch drumstel

De DD638DX van Medeli heeft zo goed als alles wat je wilt hebben als beginnende drummer. Deze kit heeft grote drums en cymbals waardoor je meer ruimte hebt om je nauwkeurigheid te trainen. Daarnaast geven de grotere drums je het gevoel alsof je achter een akoestisch drumstel zit.

Het is mogelijk om dit drumstel uit te breiden met een extra tom en cymbal. Dit geeft je veel flexibiliteit in een later stadium van je leerproces. Deze mogelijkheid maakt de Medeli dus ook een duurzame keuze.

De kracht van de Medeli zit in de drummodule. Deze bevat 50 presets en daarnaast ook nog een aantal effecten. Op de module zitten faders waarmee je de volumes van je drums makkelijk kunt mixen. Verder kun je ook nog een aantal andere functies aanpassen, zoals de sensitiviteit van de drum pads.

Het drumstel komt exclusief drumkruk, stokken en hoofdtelefoon. Echter wordt bij dit drumstel wel een kickpedaal wordt meegeleverd!

Drums1 snaredrum, 3 toms, 1 kick
DrumheadsGaas vellen
Cymbals1 hi-hat, 2 crash/ride cymbals
Presets50 drumkits
MetronoomJa
EffectenReverb, Compressor, EQ
Input muziekspeler (AUX)Ja
MIDI besturing/controllerJa
Pedalen1 kick-pedaal, 1 hi-hat pedaal
KoptelefoonNee
DrumstokkenNee
DrumkrukNee
Prijs €€€
Medeli DD638DX elektronisch drumstel.

Roland TD-1DMK V-Drums elektronisch drumstel

Roland is een van de leiders als het gaat om goede kwaliteit drumstellen. Daarnaast is het ook een van mijn persoonlijk favoriete merken! Met de TD-1DMK hebben ze een compact en intuïtief elektronisch drumstel ontwikkeld. Een echte aanrader als eerste drumstel.

De drummodule bevat niet super veel presets. Dit komt omdat Roland meer focus legt op de kwaliteit van de samples. De dynamische mogelijkheden die dit drumstel biedt zijn daardoor erg indrukwekkend.

Wil je meer weten over dit drumstel? Bekijk dan mijn volledige Roland TD-1K review!

Drums1 snaredrum, 3 toms, 1 kick
DrumheadsGaas vellen
Cymbals1 hi-hat, 2 crash/ride cymbals
Presets15 drumkits
MetronoomJa
EffectenNee
Input muziekspeler (AUX)Ja
MIDI besturing/controllerJa, alleen MIDI-out
Pedalen1 hi-hat pedaal
KoptelefoonJa
DrumstokkenJa
DrumkrukJa
Prijs €€
Elektronisch drumstel voor een beginner Roland.

Alesis Crimson II SE Mesh elektrisch drumstel

Een andere grote speler in de wereld van de e-drums is Alesis. De Crimson II SE Mesh Kit is een erg gaaf drumstel. Deze kit is een prijsklasse hoger dan de eerder genoemde drumkits, maar daar krijg je wel veel extra’s voor terug. De kit bevat een extra cymbal waardoor je veel flexibeler kunt spelen. Ook geven de rode tinten extra karakter aan de look van het drumstel.

Een groot voordeel van dit drumstel is het formaat van de drums. Deze zijn net wat groter dan die van de eerder genoemde drumstellen. Je krijgt hierdoor als beginner veel ruimte om je precisie te trainen. Daarnaast voelt het ook gewoon cool als je drums iets groter zijn. 🙂

De drummodule bevat maar liefst 54 verschillende presets waarmee je kunt experimenteren. Met de ingebouwde effecten kun je vervolgens ook nog je eigen sausje toevoegen aan het geluid.

Let op: dit drumstel koop je exclusief kick-pedaal, drumkruk, koptelefoon en stokken. Deze moet je er dus zelf bijkopen. Onder het kopje ‘extra benodigdheden’ in dit artikel vindt je mijn aanbevelingen!

Drums1 snaredrum, 3 toms, 1 kick
DrumheadsGaas vellen
Cymbals1 hi-hat, 3 crash/ride cymbals
Presets54 drumkits
MetronoomJa
EffectenReverb, Compressor, EQ
Input muziekspeler (AUX)Ja
MIDI besturing/controllerJa
Pedalen1 hi-hat pedaal
KoptelefoonNee
DrumstokkenNee
DrumkrukNee
Prijs €€€€
Alesis Crimson II SE Mesh Kit elektrisch drumstel.

Millenium MPS-850 E-Drum Set

De Millenium MPS-850 E-Drum Set is een meer dan volledig drumstel. De kit bestaat uit 4 toms en 3 cymbals, wat meer is dan de meeste beginner drumstellen! Ook werkt de hi-hat met een echt hi-hat statief. Dit maakt dat de kit nog meer aanvoelt als een akoestisch drumstel. Het speelgevoel is dus super!

De bundel is all-inclusive. Je koopt er dus een drumkruk, goede koptelefoon, drumstokken en een bass-drumpedaal bij. Je hebt met deze set direct alles in huis om te beginnen, en ook nog eens tegen een extra voordelige prijs!

De drummodule is vooral gefocust op een zo goed mogelijke drum ervaring en bevat 30 verschillende presets. Daarnaast kun je effecten zoals reverb en compressie toevoegen aan je geluid. Genoeg om mee te experimenteren dus!

Drums1 snaredrum, 4 toms, 1 kick
DrumheadsGaas vellen
Cymbals1 hi-hat, 3 crash/ride cymbals
Presets30 drumkits
MetronoomJa
EffectenReverb, Compressor, EQ
Input muziekspeler (AUX)Ja
MIDI besturing/controllerJa
Pedalen1 kick-pedaal, 1 hi-hat standaard
KoptelefoonJa
DrumstokkenJa
DrumkrukJa
Prijs€€
Electronisch drumstel voor een beginner Millenium.

Alesis Nitro Kit elektrisch drumstel

De Nitro Kit is een erg tof elektronisch drumstel voor de beginner, wederom van Alesis. De Nitro kit speelt super fijn en ziet er ook nog eens mooi uit. De zwarte gaasvellen zorgen ervoor dat het drumstel een professionele uitstraling krijgt.

De drummodule ziet er op het eerste oog een beetje intimiderend uit door de vele knoppen, maar schijn bedriegt. Je kunt makkelijk een drum of cymbal selecteren en vervolgens de instelling hiervan aanpassen. Zo kun je de drumkit inrichten op jouw persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het mogelijk om dit elektronisch beginner drumstel uit te breiden met een extra tom en cymbal!

De onderstaande bundel bevat alles wat je nodig hebt zoals een kruk, drumstokken, een kickpedaal en een goede koptelefoon. Dit drumstel is de goedkoopste uit deze lijst. Je krijgt dus veel kwaliteit voor weinig geld!

Drums1 snaredrum, 3 toms, 1 kick
DrumheadsGaas vellen
Cymbals1 hi-hat, 2 crash/ride cymbals
Presets25 drumkits
MetronoomJa
EffectenNee
Input muziekspeler (AUX)Ja
MIDI besturing/controllerJa
Pedalen1 kick-pedaal, 1 hi-hat pedaal
KoptelefoonJa
DrumstokkenJa
DrumkrukJa
Prijs
Alesis Nitro kit elektrisch drumstel met gaas vellen.