Drumvellen kopen – Alles wat je moet weten

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Drumvellen bepalen misschien wel voor 70% hoe je drumstel klinkt. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je drumvellen gaat kopen. In deze blog wil ik je precies vertellen wat er allemaal belangrijk is bij het uitzoeken van de beste drumvellen.

Een ding is zeker: er bestaat niet zoiets als de “beste drumvellen”. Welke vellen voor jou het beste zijn is afhankelijk van je drumstijl, sound en de genres die je speelt. Een erg persoonlijke keuze dus.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je jouw drumstel laat klinken zoals jij dat wilt. Laten we dus snel beginnen!

Belangrijk voordat je begint

Wanneer je rond gaat kijken voor nieuwe vellen is het belangrijk dat je eerst inventariseert welk formaat drums je hebt. De diameter van een drumvel wordt in inches gemeten.

Het is zonde als je eindelijk je nieuwe vellen binnen hebt en erachter komt dat ze niet passen. Let dus altijd goed op of het formaat van het vel wat je wilt kopen overeenkomt met het formaat van je drums. De meeste vellen komen in meerdere formaten voor, en zo’n klein detail zie je al snel over het hoofd.

Snaredrum met een coated drumvel.

Waarom en wanneer moet je je drumvellen vervangen?

Er zijn meerdere redenen waarom je nieuwe drumvellen nodig hebt. Bijvoorbeeld als je vellen volledig zijn ingedeukt en klinken als een koekblik. Dit is vaak het geval bij goedkope drumstellen die je misschien tweedehands hebt gekocht. Het vervangen van de vellen is in dit geval een relatief goedkope manier om het drumstel weer zo goed als nieuw te laten klinken!

Maar ook als je een gloednieuw drumstel hebt gekocht kan het lonen om nieuwe vellen te kopen. De vellen op nieuwe drumstellen kunnen prima klinken als ze goed gestemd zijn, maar ze zijn vaak van lage kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat ze niet lang meegaan, en snel kunnen ontstemmen.

Tenzij je een professioneel drumstel koopt, ga je er dus tegenaanlopen dat je drumstel al snel minder goed klinkt. En nog erger, je drumstel gaat ook minder fijn spelen. Het gaat dus ten koste van je speelplezier.

De beste drumvellen kiezen voor jou

Wanneer je drumvellen koopt zijn er vier factoren waar je rekening mee moet houden:

  • De sound
  • De duurzaamheid
  • De hoeveelheid lagen
  • Doorzichtige of matte vellen

De sound van de drumvellen

Laten we beginnen met de belangrijkste factor in je keuze: de sound. Er zijn een paar eigenschappen die de sound van een drumvel bepalen. Hier later meer over. Eerst moeten we bepalen naar welke sound je opzoek bent.

We kunnen het soort geluid van een vel omschrijven als bright (helder) of dark (donker). Een bright geluid bevat meer hoge frequenties en klinkt wat scherper, terwijl een dark geluid dieper en warmer klinkt.

Of een drumvel bright of dark klinkt wordt bepaald door twee factoren: de sustain en de overtones.

Een drumvel heeft namelijk een bepaalde toonhoogte die voor het grootste deel de klank bepaald. Wanneer je met een drumstok op het vel slaat hoor je deze toon voor een bepaalde tijd. Dit is de sustain van het vel. Eigenlijk is dit de belangrijkste frequentie die de basis van het geluid vormt.

Overtones zijn extra frequenties bovenop de sustain die het geluid karakter geven. Wanneer je met een drumstok verder naar de rand van een vel gaat slaan worden deze overtones duidelijker te horen. De hoeveelheid overtones bepalen of het drumvel bright of dark klinkt.

Luister goed naar drummers die volgens jou een toffe sound hebben. Probeer te plaatsen of hun drums bright of dark klinken, en wat de verhouding is tussen sustain en overtones.

De beste keuze voor beginners

Als je een beginner bent op de drums, kun je het beste kiezen voor een drumvel wat niet te dik is en waar (bijna) geen demping in zit. Deze vellen bieden je namelijk een hoop flexibiliteit om je eigen sound te vinden. Daarnaast zijn ze perfect om te leren hoe je je drumstel moet stemmen.

Als drumvellen ingebouwde demping bevatten, kun je dit moeilijk verwijderen. Drumvellen zonder demping kunnen altijd nog gedempt worden doormiddel van moongel of iets dergelijks. Demping heeft een sterke invloed op hoe bright of dark een vel klinkt. Hoe meer demping, hoe donkerder het geluid.

Goede drumvellen die deze eigenschappen bevatten zijn de Ambassador vellen van Remo. Ze geven je ontzettend veel opties om je drums te leren stemmen, en zie bieden veel mogelijkheden op het gebied van dempen.

Heb je moeite met het stemmen van je vellen, of zeker weet dat je geen drumvellen wilt hebben die te lang uitklinken? Lees dan snel verder.

Vellen met ingebouwde demping

Demping zorgt dat de het drumvel minder lang doorklinkt. Er zijn verschillende soorten demping methoden bedacht met verschillende eigenschappen.

  • Vellen met midden demping herken je aan de cirkel extra materiaal midden in het vel. Deze demping zorgt ervoor dat de sustain minder lang doorklinkt. Een voorbeeld hiervan is het Remo controlled sound snaredrumvel.
  • Demp ringen dempen vooral de overtones van het vel. Deze ringen kunnen in het vel verwerkt zijn, of je kunt demp ringen los kopen om op je vellen te leggen. Een super toffe set op dit gebied zijn de Pinstripe ProPack vellen van Remo.
  • Er bestaan ook vellen waarbij er kleine gaatjes in de rand van het vel zijn gemaakt. Deze vellen helpen om de overtones drastisch te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het Evans B14HDD Dry snaredrumvel.
  • Sommige bassdrum vellen hebben textiel strips op de achterkant geplakt. Deze zorgen ervoor dat de bassdrum super warm gaat klinken. Ontzettend tof voor bijvoorbeeld jazz drummers is het Remo Powerstroke 3 Felt Tone bassdrumvel.
Deze snaredrum maakt gerbuik van drumvellen met midden demping.
Snaredrum met midden demping

Duurzaamheid

Je wilt niet dat je vellen binnen korte tijd hun kwaliteit verliezen. Drumvellen moeten harde klappen incasseren, en het wordt een duur geintje als je elke week je vellen moet vervangen. Duurzaamheid is daarom een belangrijke factor bij het uitzoeken van vellen.

Vellen voor als je hard slaat

Wanneer je een genre speelt waarbij je hard moet slaan (bijvoorbeeld Hard Rock), dan wil je stevige vellen tot je beschikking hebben. Vooral als je ook speelt met zwaardere drumstokken kunnen 2 ply (2 laags) vellen de beste keuze zijn.

De Remo Pinstripe Pro vellen zijn hiervoor super geschikt. Dit zijn de dikste vellen die Remo heeft gemaakt. Het snaredrumvel is ook nog eens voorzien van extra midden demping voor meer stevigheid. Perfect voor de rock, metal of punk drummer!

Vellen voor subtielere drummers

Dikke drumvellen klinken eigenlijk alleen vet als je er hard op slaat. Wanneer je een genre speelt waarbij een subtielere aanpak nodig is, kun je beter voor dunnere vellen gaan.

Een tof enkel laags vel is de Remo Diplomat. Deze geeft een ontzettend heldere sound, waar de ghost-notes vanaf sprankelen.

De beste all-round keuze

Ben je nog in de ontdekkende fase, of wil je simpelweg elk genre kunnen spelen? Dan is het Remo controlled sound X vel waarschijnlijk een goede keuze voor jou.

Deze vellen zijn iets dikker dan de normale Controlled sound vellen van Remo en zijn een goede middenmaat.

Remo Pinstripe Pro drumvellen op een rock drumstel.
Drumstel geschikt voor bijvoorbeeld rock muziek

Ply (gelaagdheid) van de drumvellen

Hierboven heb je al iets kunnen lezen over de ply of gelaagdheid van drumvellen. Ply betekend eigenlijk alleen maar uit hoeveel lagen het drumvel bestaat. Over het algemeen zijn er enkel laags en dubbel laags vellen.

Hoe meer lagen, hoe steviger het vel is. Dubbel laags vellen zijn dus erg duurzaam. Echter klinken dit soort vellen minder gedefinieerd als je er zachtjes op speelt. Goede dubbel laags vellen zijn bijvoorbeeld de Remo Pinstripe Pro vellen.

Enkel laags vellen zijn juist weer bedoelt om niet te hard op te slaan. Ze gaan minder lang mee als je dit soort vellen gebruikt om rock op te drummen. Echter geven ze wel een mooie definitie wanneer je er zacht op speelt. De G1 vellen van Evans zijn misschien wel de meest gewilde enkel laags drumvellen ter wereld omdat ze super veelzijdig zijn.

Clear of coated drumvellen

Dan nu de laatste factor waar je op kunt letten bij het uitzoeken van drumvellen. Wil je clear of coated drumvellen? Clear vellen zijn doorzichtige vellen en coated vellen hebben een matte kleur. Vaak zijn coated vellen wit van kleur, maar ze kunnen net als clear vellen ook een speciale kleur hebben.

De keuze tussen coated of clear vooral lijkt te gaan over het uiterlijk van het drumvel. Echter zijn er wel degelijk andere aspecten aan deze twee soorten vellen die je mee moet nemen in je keuze.

Clear vellen klinken helderder en hebben over het algemeen meer sustain ten opzichte van coated vellen. Ze komen het best tot hun recht wanneer je er hard op slaat. Voornamelijk toms met clear vellen werken goed voor genres als rock, metal en punk. Ook in dit geval ben ik fan van de Remo Pinstripe Pro vellen.

Op coated vellen zit een coating laagje die een dempend effect geeft op het vel. Hierdoor klinken deze drumvellen warmer ten opzichte van clear vellen. Voor bijvoorbeeld jazz, harmonie en big band drumming werken coated vellen perfect. De Ambassador vellen van Remo of de Evans HD dry zijn bijvoorbeeld goede keuzes.

De vellen op toms kunnen heel erg verschillen per drumstel. Bij de snaredrum is het echter gebruikelijk dat er coated vellen op zitten. Een coated laag heeft namelijk een bepaalde textuur, waardoor je een beter geluid krijgt als je met brushes speelt. Clear vellen zijn te glad om te interacteren met brushes.

Tips tijdens het kiezen

Hierbij nog een paar tips wanneer je nieuwe drumvellen uitkiest.

Hoe duurzaam een vel is, hangt ook af van de drummer. Laat je niet afschrikken door enkel laags drumvellen puur omdat je denkt dat ze niet lang genoeg mee gaan. Elk drumvel blijft aanzienlijk lang goed, zolang je ze goed blijft onderhouden. Dubbel laags vellen zijn vooral onderhoudsvriendelijker voor hard slaande drummers. Wees echter niet bang om verschillende soorten drumvellen uit te proberen.

Je drum setup is erg belangrijk als het gaat om de kwaliteitsbehoud van je vellen. Wanneer je je drums in een te grote hoek naar je toe zet sla je sneller deuken in de vellen. Plaats je drums dus zo plat mogelijk, zonder dat je speelgemak verliest.

Leer om je drumstel te stemmen. Het stemmen van je vellen heeft een enorme impact op de sound van je drums. Je kunt er de sustain, overtones en overall sound mee beïnvloeden. Experimenteer met zowel het stemmen van je boven en ondervel, en luister wat voor effect je aanpassingen hebben.

De vellen zijn niet het enige wat invloed heeft op de sound van je drums. Onder andere het soort hout, de diepte en diameter van je drums hebben invloed. Verder kan het ook uitmaken om een andere snarenmat onder je snare te spannen, of demping tools te gebruiken.

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer duidelijkheid over waar je op kunt letten. Vergeet niet dat deze tips niet heilig zijn, maar meer een leidraad. Het belangrijkste is dat je gaat experimenteren en verschillende vellen gaat uitproberen om het beste vel voor jou te vinden! 🙂