Drumstel Onderdelen – Dit is alles wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Ben jij opzoek naar een drumstel maar weet je niet welke onderdelen je nodig hebt? In dit artikel laat ik je zien welke drumstel onderdelen er allemaal zijn en waar ze voor dienen!

Een drumstel is een erg veelzijdig instrument. Er zijn veel verschillende onderdelen die een eigen soort geluid produceren. Van lage trommels tot hoge cymbals (bekkens), het bestaat allemaal. De verschillende soort onderdelen op een bepaald drumstel kunnen dus veel invloed hebben op welk drumstel je moet kiezen.

Misschien twijfel je wel of je een akoestisch of elektronisch drumstel wilt kopen. In veel gevallen bevatten deze dezelfde onderdelen. In dit geval kan mijn artikel over de elektronisch drumstel top 5 lezen. Hierin vertel ik precies wat de verschillen en voordelen zijn tussen akoestische en elektronische drumstellen.

De onderdelen van een drumstel.

Bassdrum

De bassdrum is in de meeste gevallen de grootste trommel van je drumstel. Deze drum ligt op de grond en bespeel je met je voet. Samen met de snaredrum en de hi-hat is de bassdrum een van de belangrijkste onderdelen van je drumstel.

Je bespeeld de bassdrum doormiddel van een pedaal. Als je dit pedaal intrapt komt de klopper van het pedaal tegen het vel van de bassdrum. Dit resulteert in een laag geluid.

Sommige drumstellen beschikken over een zogenaamd dubbelpedaal. Hiermee kun je met twee voeten tegelijkertijd de bassdrum bespelen. In metal is dit bijvoorbeeld veel voorkomend omdat er vaak snelle bassdrum patronen gespeelt moeten worden.

Snaredrum

De snaredrum is de meest interessante drum op het drumstel. Tegen de onderkant zijn namelijk snaren gespannen, die de snaredrum zijn karakteristieke geluid geven. Het is een vel scherp geluid, die je meteen herkent. Let er maar eens op bij je favoriete drumbeats.

De snaren van een snaredrum kun je er ook afhalen doormiddel van een handige mechaniek. In dit geval gaat de snaredrum meer klinken als de toms op je drumstel. Erg tof om mee te experimenteren.

Toms

De overige drums op je drumstel zijn toms. Waar de snaredrum meer als ruis klinkt, lijken toms echt een toon in hun geluid te hebben. Ze klinken niet scherp, maar juist rond en warm.

Je hebt toms die een hoge toon geven, toms die een lage toon produceren en alles daartussen in. De toonhoogte van een tom wordt bepaald door de grootte van de diameter (in inches) en hoe strak het vel gespannen staat. Hoe groter de diameter, hoe lager de tom klinkt.

De kleinste tom hangt vaak dicht boven je snaredrum. De daaropvolgende toms worden steeds iets groter.

Er bestaan meerdere soorten toms, maar de twee meest voorkomende toms op een drumstel zijn racktoms en floortoms.

Racktoms

Racktoms zijn de kleinere toms die boven je bassdrum hangen. Bij basis drumstellen zijn dit er vaak twee, maar dit kan aangepast worden naar smaak. Zo spelen veel drummers maar met één racktom. Andere drummers kunnen niet genoeg racktoms hebben. Zo heeft de drummer van Iron Maiden er bijvoorbeeld maar liefst acht!

Toms kunnen worden opgehangen aan een ophangsysteem vanuit de bassdrum, aan cymbalstatieven, een hardware rek, of op een snaredrum statief. Het ophangsysteem verschilt per drumstel, en wordt meestal gewoon meegeleverd.

Floortoms

Floortoms zijn groter dan racktoms. Een basis drumstel beschikt over één floortom, maar ook hier kun je kiezen hoeveel je er wilt. Floortoms hebben meestal 3 poten waar ze op staan. In sommige gevallen worden ze opgehangen aan een cymbal of een hardware rack.

Cymbals

Naast trommels hebben drumstellen ook cymbals (bekkens). Cymbals zijn metalen schijven die hoge hoge frequenties geven. Ze worden gebruikt om ritmes interessant te maken of om nadruk te leggen in drumpartijen. Er zijn 3 soorten cymbals die op elk basis drumstel te vinden zijn: de hi-hat, crash en ride.

Hi-hat

De hi-hat is misschien wel het meest complexe onderdeel van het drumstel. Bij de hi-hat liggen er twee bekkens op elkaar die je met een pedaal kunt bedienen.

Wanneer je het pedaal indrukt klemmen de bekkens op elkaar. De bekkens kunnen hierdoor niet uitklinken en daardoor ontstaat een kort en scherp geluid. Dit geluid wordt het meest gebruikt in drumbeats. Samen met de bassdrum en snaredrum is de hi-hat het belangrijkste onderdeel van een drumstel.

Wanneer je het pedaal loslaat komen de bekkens van elkaar los. Ze krijgen hierdoor ruimte om uit te klinken en het geluid klinkt daarom ook veel langer door. Door de bekkens te openen en te sluiten kun je ontzettend interessante ritmes en patronen spelen.

De bovenste bekken wordt doormiddel van een clutch vastgemaakt aan het statief. Door de clutch wordt het mogelijk om de bekkens open en dicht te maken met het pedaal. Raak de clutch dus niet kwijt! 🙂

Ride cymbal

De ride cymbal is de grootste cymbal van het drumstel. Net als de hi-hat wordt deze veel gespeeld tijdens drumbeats. Het geluid van een ride cymbel klinkt een stuk langer door dan dat van een gesloten hi-hat. Daarentegen klinkt het geluid wel een stuk voller.

Op de ride cymbal kun je verschillende geluiden maken. In het midden van de ride cymbal zit de bell. Wanneer je hier op slaat wordt het geluid veel meer geaccentueerd. Sla je op de rand van de cymbal, dan wordt het geluid een stuk feller, zoals een crash cymbal.

Crash cymbal

De crash cymbal is perfect om accenten in je drumspel te leggen. Het geluid van een crash cymbal is vel en hard. Het trekt de aandacht van de luisteraar. Drummers gebruiken crash cymbals vaak wanneer een nieuw gedeelte in de muziek begint.

Crash cymbals zijn er in veel vormen en maten. De meeste formaten liggen tussen de hi-hat en ride cymbal in. Sommige crash cymbals hebben zelfs gaten, waardoor ze een unieke sound krijgen.

Overige cymbals

Wanneer je iets meer drum ervaring krijgt kom je er achter dat er nog veel meer soorten cymbals bestaan. Elke cymbal creëert zijn eigen unieke geluid. Een aantal voorbeelden zijn:

  • China cymbal: een cymbal die omgeklapt lijkt te zijn. Deze zijn erg geliefd bij metal drummers.
  • Splash cymbals: hele kleine crash cymbals die een subtiel accent kunnen leggen in muziek.
  • Clap stacks: een stapel van cymbals die elkaar dempen waardoor er een geluid ontstaat wat lijkt op een elektronische clap sample.

Door deze unieke bekkens aan je kit toe te voegen krijg je een toffe eigen sound.

Meerdere soorten cymbals als onderdelen op een drumstel.

Drummodule (elektronisch drumstel)

De drummodule is het brein van een elektronisch drumstel. Het bepaald welk geluid je hoort als je op een drum of cymbal slaat. Hoe geavanceerder de drummodule, hoe beter alles klinkt. Geavanceerdere drummodules zorgen voor betere dynamiek, meer geluiden en een hogere geluidskwaliteit. Dit is ook waarom de drummodule de prijs van je elektronische drumstel bepaald.

Veel drummodules bevatten extra functies zoals een metronoom, geluidseffecten en opwarmoefeningen. Daarnaast kun je ook vaak een muziekspeler inpluggen om mee te drummen met je favoriete muziek!

Overige onderdelen

De drumkruk wordt vaak vergeten, maar heeft veel invloed op je drumspel. Zorg altijd dat je een stabiele, stevige kruk hebt om op te zitten. Dit voorkomt dat je blessures krijgt en betere techniek kunt ontwikkelen. Een goede drumkruk voor beginners is de Pearl D-730S drumkruk.

Tijdens live optredens is het handig als je een stokkenhouder op je drumstel hebt zitten. Zo heb je een nieuwe stok binnen handbereik wanneer je er per ongeluk een laat vallen. De Stagg DSH drumstokken houder klem je bijvoorbeeld makkelijk aan je hi-hat statief vast!

Een drummer kan daarnaast niet zonder drumsleutel. Met een drumsleutel kun je in eerste instantie je drums stemmen. Echter heb je soms ook een drumsleutel nodig om onderdelen zoals pedalen stevig vast te klemmen.

Als laatste maken veel ervaren drummers gebruik van een sample pad. Hiermee kun je naast akoestische drums ook elektronische geluiden spelen. Dit noem je een hybride drum setup. De meest populaire sample pad is de Roland SPD-SX.

Roland SPD-SX samplepad als onderdeel van een drumstel.
Roland SPD-SX

Drumstel onderdelen conclusie

Zoals je misschien al gemerkt hebt kan een drumstel ontzettend veel onderdelen bevatten. Hopelijk heb je een beetje een overzicht gekregen van wat jij nodig hebt op jouw niveau. De wereld van drums is ontzettend groot en dat maakt het leuk om door te blijven groeien. 🙂

Zo wordt je snel een goede drummer

Het leren van alle drumstel onderdelen is de basis voor elke drummer. Wil je echter je eerste vervolgstappen maken als drummer? Dan kan ik Drumeo aanbevelen!

Drumeo is een online platform vol met video tutorials van de beste drummers uit de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson), Todd Sucherman (Styx), Jay Weinberg (Slipknot) en Simon Phillips (Toto, The Who).

Of je nou veel ervaring hebt of nog nooit een drumstok hebt aangeraakt, Drumeo biedt je altijd de mogelijkheid om te groeien. Leer je eerste drumritmes en fills, of ontdek complexe polyritmes, rudiments en gospel chops. Over elk onderwerp valt wel iets te vinden!

Ook het genre wat je wilt spelen maakt niet uit. Drumeo biedt genoeg mogelijkheden om je eigen muzikale identiteit te ontdekken. Heb je zin in jazz? Volg dan de jazz drum course. En wil je beter worden in rock drummen? Dan is daar ook een super toffe course voor met ontzettend veel tips en tricks.

Nog fijner, alle onderwerpen worden gestructureerd aan je uitgelegd. Zo weet je zeker dat je de meest efficiënte leerweg bewandeld. Je leert drummen wanneer het jou uitkomt en het is ook nog eens goedkoper dan lessen van een docent! Lees ook eens mijn uitgebreide Drumeo review voor nog meer informatie en details.

Via de onderstaande knop kun je Drumeo maar liefst 30 dagen gratis uitproberen! Dit is meer dan de 7 dagen die ze normaal gesproken aanbieden. Genoeg tijd om het platform te ontdekken en te kijken of Drumeo iets voor jou is. 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo