Drumpads hebben de wereld van drums totaal veranderd. Bijna elke moderne drummer heeft er wel één in zijn arsenaal. In deze blog vertel ik je wat een drumpad is, wat de voordelen ervan zijn en wat de 9 beste drumpads op dit moment zijn. Zo kun jij een drumpad kopen die past bij jouw wensen en budget!
Laten we snel duiken in de wondere wereld van de drumpads!
Inhoudsopgave
Wat zijn drumpads?
Om te beginnen wil ik een korte uitleg geven over wat drumpads precies zijn. Een drumpad is een vorm van elektronische percussie. Simpelweg bestaat een drumpad uit meerdere rubberen pads waar je op slaat met je drumstokken. Wanneer je dit doet worden er samples (geluidsgfragmenten) getriggerd die je vervolgens hoort via monitoren of een koptelefoon.
Deze samples kunnen werkelijk van alles zijn. Zo kun je de drumpad omtoveren in een elektronisch drumstel, maar je kunt er ook synthesizer geluiden, vocal samples en zelfs hele audio loops mee triggeren! Een goede drumpad zou in principe je hele backingtrack kunnen bedienen tijdens optredens.
Op veel drumpads zitten ook mogelijkheden om creatieve effecten als delay en reverb toe te voegen aan je samples. Hierdoor opent een ontzettend grote wereld aan creativiteit voor je.
Drumpads zijn dus perfect om akoestische drums en elektronische drums met elkaar te combineren. Dit noemen we ook wel hybride drummen. Hybride drummen is tegenwoordig erg populair. Wanneer je naar een concert gaat is de kans klein dat je een drummer ziet die niet ergens een drumpad in zijn setup heeft staan.
Drumpads kunnen het hart vormen van je setup. Je kunt er in veel gevallen een elektronisch bassdrum en hi-hat pedaal inpluggen. Zo kun je de pad gebruiken als een heus mini-drumstel. Perfect voor kleine akoestische optredens waar je weinig ruimte hebt voor een heel drumstel.
Ook bij producers en dj’s zijn drumpads populair. Dit komt omdat je een drumpad ook als MIDI controller kunt gebruiken om je laptop en muzieksoftware mee te bedienen. Op deze manier kunnen dj’s een live-experience geven tijdens hun optredens.

Drumpad kopen – Waar moet je op letten?
Wanneer je een drumpad gaat kopen moet je voor jezelf duidelijk hebben wat je wensen zijn en wat je budget is. We hebben hiervoor al vastgesteld dat een dumpad eigenlijk een op zichzelf staand muziekinstrument is. Hoe je het instrument wilt gaat gebruiken kan invloed hebben op je afweging.
In principe hebben de meeste drumpads een backlight schermpje en LED indicatoren die je altijd inzicht geven over de status van de drumpad. Dit is vooral handig als je veel shows speelt op donkere podia.
Daarnaast beschikken de meeste modellen over meerdere in- en outputs. Denk hierbij aan een USB poort om de pad met je laptop te verbinden. Ook zitten er master outputs en een monitor output op. Sommige pads geven je de mogelijkheid om nog extra triggers toe te voegen zoals pedalen en elektronische drums. Denk dus goed na of je extra elektronische drums wilt toevoegen aan je setup en hoeveel dit er moeten zijn.
Stel ook vast of je graag realtime effecten wilt kunnen bedienen via de drumpad. Deze effecten kunnen je veel creatieve vrijheid geven, maar ik ken ook genoeg drummers die deze interne effecten nog nooit hebben aangeraakt.
De ene drumpad heeft meer interne opslag dan de andere. Ben je van plan om hele muziekstukken van hoge kwaliteit te importeren op de samplepad? Dan wil je het liefst zoveel mogelijk opslag tot je beschikking hebben.
En dan nog het belangrijkste waar je op moet letten: niet elk drumpad is hetzelfde! Er zijn om precies te zijn 3 soorten drumpads, namelijk
- Sample pads
- Percussie pads
- Multipads
Het is goed om te weten wat de verschillen zijn tussen deze 3 varianten om de beste keuze te kunnen maken.

Sample pads
Met een sample pad kun je elke audio sample triggeren die je maar wilt. Dit maakt sample pads heel flexibel om te gebruiken. Je kunt onder elke individuele pad op dit instrument een eigen gekozen sample programmeren.
Je kunt je eigen samples en opnames importeren in de pad via een USB connectie. Vervolgens kun je in bepaalde mate programmeren wat er met deze samples gebeurt als je ze triggert. Door overgangen, ambients, rare percussie elementjes en meer toe te voegen aan je sample pad ben je klaar voor elke live show!
Een sample pad kan dus gebruikt worden als drum machine, trigger module, backingtrack generator en nog veel meer. Het meest veelzijdige type drumpad wat je kan kopen.
Het voornaamste nadeel van een sample pad is dat je je eigen samples moet verzamelen voordat je kunt spelen. Het is dus geen plug & play instrument.
Percussie pads
Op een percussie pad kun je geen eigen samples importeren. Wel beschikt een percussie pad over een grote hoeveelheid aan voorgeprogrammeerde drum en percussie samples en kits. Je krijgt verschillende tools aangereikt zoals creatieve effecten om de interne sounds eigen te maken. Ook kun je de ritmes die je maakt laten loopen.
Een goede percussie pad biedt je genoeg sounds om mee te spelen. Hierdoor vormt het specifieke genre wat je speelt geen probleem meer. Je kunt vrijwel altijd in de buurt komen van de percussie samples die je zoekt.
Daarnaast kun je een percussie pad ook makkelijk als een klein elektronisch drumstel gebruiken. Bij een sample pad moet je eerst specifieke samples zoeken, voordat je kunt beginnen met spelen. Bij een percussie pad plug je gewoon twee pedalen in en je bent good to go!
Het nadeel van een percussie pad is dus dat je vastzit aan de sounds die het instrument biedt. Echter zijn dit zoveel sounds, dat je alsnog een hele zoektocht nodig kunt hebben om een specifieke percussie sample te vinden.
Multipads
De naam zegt het eigenlijk al. Een multipad beschikt over meerdere functies en soms ook meerdere soorten pads! Multipads kunnen erg van elkaar verschillen, en het is dus belangrijk om te weten wat de kwaliteiten zijn van een bepaalde multipad.
Zo heb je bijvoorbeeld de Yamaha DTX-Multi 12 die je ook met je handen en vingers kunt bespelen. De pads op dit model geven een meer realistisch gevoel als je erop slaat. Perfect voor het spelen van conga’s en bongo’s bijvoorbeeld.
De Alesis Strike Multipad geeft weer andere voordelen. Deze beschikt over een grote database aan percussie sounds, maar geeft ook 32 GB ruimte om je eigen samples te importeren.
En dan heb je ook nog de Clavia Nord Drum 3P. Deze multipad bespeel je met je drumstokken maar werkt niet door middel van audio samples. De Nord Drum 3P is namelijk een drum synthesizer! Je krijgt hierdoor een super dik geluid en heel veel mogelijkheden om sounds te shapen zoals jij wilt.
Elke multipad heeft zijn eigen nadelen op het gebied van flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en budget, maar ze kunnen een vette toevoeging zijn aan je setup.

Drumpad kopen – De 9 beste drumpads op dit moment
Samengevat: Om de juiste drumpad te vinden die bij jouw wensen en budget past moet je kijken naar:
- Het aantal en soort beschikbare in- en outputs
- De hoeveelheid pads en uitbreidingsmogelijkheden
- De hoeveelheid interne opslag
- Het soort drumpad wat je wilt kopen
Heb je dit voor jezelf duidelijk? Dan gaan we snel verder naar de 9 beste drumpads op dit moment!
Roland SPD-SX drumpad
Sample pad
-
Hoge audio en bouwkwaliteit
-
De meest gebruikte sample pad in de industrie
-
Super intuïtief te gebruiken
-
Led indicatoren waardoor je precies de status van elke sample in de gaten kunt houden
-
De bovenste rij pads zijn minder aanslag gevoelig
De Roland SPD-SX is al jaren de koploper op het gebied van drumpads. Met deze sample pad heb je alles in huis om een onvergetelijke live show neer te zetten. Bijna alle drummers die ik vet vind gebruiken de Roland SPD-SX!
Op deze sample pad kun je tot 16 GB aan samples opslaan. Dit is voldoende om ongeveer 25 uur aan hoge kwaliteit stereo audio samples (50 uur aan mono audio) op te slaan. Deze samples kun je vervolgens indelen over 100 verschillende user kits. Je kunt er dus makkelijk al je samples en song presets op kwijt.
Daarnaast beschikt de SPD-SX over een aantal effecten die erg goed klinken. Denk hierbij aan een delay, reverb, equalizer en nog veel meer. Deze kun je koppelen aan de twee control knoppen zodat je real-time de effecten in kunt mixen met het droge audiosignaal. Super tof tijdens live shows!
Je kunt een externe audiobron inpluggen zoals een telefoon of laptop. op deze manier kun je direct samples opnemen en onder een van de 9 pads plaatsen. Daarnaast is er ook nog zogenaamde “Wavemanager” software beschikbaar waarmee je samples via je laptop op de SPD-SX kunt plaatsen.
Het enige nadeel wat ik heb ervaren is dat de bovenste 3 pads minder aanslaggevoelig lijken. Je moet soms redelijk hard slaan om deze pads te triggeren. Hierdoor heb ik al wel eens een paar cues gemist in de muziek. Plaats dus geen super belangrijke samples op deze pads.
De SPD-SX was lange tijd het beste van het beste, totdat laatst de SPD-SX Pro uitkwam. Hier vertel ik verderop meer over. Deze drumpad is zijn geld in ieder geval al dubbel en dwars waard!
Roland SPD-SX Pro
Sample pad
-
De beste in de business!
-
32GB opslag = 50 uur aan hoge kwaliteit stereo samples
-
Verbeterde aanslaggevoeligheid en dynamische mogelijkheden
-
Dubbel zoveel inputs voor externe triggers, en zelfs een hi-hat expression output
-
Eigenlijk is dit een verbetering op elk punt ten opzichte van de SPD-SX
-
Heb je een aantal van deze functies eigenlijk wel nodig? 😅
-
De duurste drumpad in deze lijst
Wanneer je denkt dat het niet beter kan dan de SPD-SX heb je het mis. Roland heeft het voor elkaar gekregen om het instrument nog een paar serieuze upgrades te geven! Met de Roland SPD-SX Pro ga je jaren vooruit kunnen.
Het is eigenlijk te moeilijk om in het kort te omschrijven wat de SPD-SX Pro zoveel beter maakt. Bijna alles wat je kan bedenken is wel verbeterd. Een kleine greep uit de upgrades:
- Dubbel zoveel opslaggeheugen
- Dubbel zoveel inputs voor externe triggers (inclusief Hi-hat expressie input waarmee je de drumpad omtovert tot een mini elektronisch drumstel)
- Verbeterde LED indicaties en LED scherm
- Een ingebouwde step sequencer
- Meerdere mogelijkheden om samples te layeren
Als ik dan toch een nadeel aan de SPD-SX Pro moet noemen, dan zou ik zeggen dat de vele functies iet wat overweldigend kunnen voelen. Voor beginners die niet tot nauwelijks ervaring hebben met drumpads is het misschien beter om eerst een instapmodel te proberen.
Maar ja, je kunt ook gewoon de handleiding goed doorlezen en tijd investeren om het instrument te leren kennen. Ik weet zeker dat je niet snel iets tekort gaat komen wanneer je met de SPD-SX Pro aan de slag gaat.
En dan nog iets over de prijs. Deze sample pad is duur, maar zorgt wel dat je de komende jaren geen andere drumpad meer hoeft te kopen. De investering betaald zich makkelijk terug en de pad zal ook niet snel zijn waarde verliezen.
Alesis SamplePad Pro
Sample pad
-
Perfect voor beginners
-
Simple maar toch mooi ontwerp
-
Erg budget vriendelijk
-
Traag tijdens het laden van kits en SD-kaart
-
Je moet wel echt eigen samples inladen, want de default geluiden zijn niet al te best
Naast Roland is Alesis ook een grote fabrikant van drumpads. Bij Alesis ligt de nadruk veel meer op zoveel mogelijk functies verschaffen voor een zo klein mogelijke prijs. Hierdoor is Alesis erg populair onder veel muzikanten.
De Alesis SamplePad Pro beschikt over 8 pads waar je samples op kunt laden door middel van een SD kaart. Je kunt de drumpad uitbreiden met 2 externe pads, een hi-hat en kick pedaal, en een footswitch.
De navigatie door deze samplepad is erg makkelijk. Je hebt in principe maar vier knoppen waarmee je door je samples en kits kunt navigeren. Er zijn 10 kant-en-klare kits ingesteld, maar deze sounds zijn niet heel indrukwekkend. Gelukkig kun je tot 89 eigen preset kits instellen.
Het voornaamste nadeel met deze drumpad is dat alles behoorlijk traag werkt. Vooral als je samples wilt inladen van een SD-kaart. Dit kan soms een workflow killer zijn. Ook is de pad hierdoor iets minder betrouwbaar in live situaties.
Al met al is de SamplePad Pro toch een goede sample pad als je weinig tot geen ervaring hebt. Het geeft je een goede introductie in de wereld van hybrid drums!
Alesis SamplePad 4
Sample pad
-
Heel eenvoudig te gebruiken
-
Ontzettend goed geprijsd
-
Perfect voor beginners
-
Klein en draagbaar
-
Soms glitched de drumpad, dus niet heel geschikt voor live-shows
-
Je kunt presets geen naam geven
-
Weinig inputs voor externe pads.
De Alesis SamplePad 4 is het kleine broertje van de Alesis SamplePad Pro. Deze sample pad is iets minder uitgebreid. Het beschikt onder andere over 4 pads in plaats van 8, en een aantal functies zoals de ingebouwde sampler zijn niet aanwezig.
Ook beschik je maar over één externe trigger input. Hierdoor kun je deze drumpad bijvoorbeeld niet echt gebruiken als mini drumstel. Deze drumpad is vooral dus gemaakt om samples te triggeren.
Ik zou deze pad niet snel gebruiken tijdens uitgebreide liveshows waar je veel verschillende kits nodig hebt. Soms lijkt de pad te glitchen naar een andere kit zonder dat je dat wilt.
De drumpad is vooral geschikt als je laagdrempelig hybride drums wilt ontdekken. Het instrument kost weinig geld, is klein en draagbaar, en eenvoudig te gebruiken.
Roland SPD-30 Octapad
Percussie pad
-
Hoge kwaliteit percussie samples
-
De pads spelen heel nice
-
Is makkelijk te gebruiken als een mini elektronisch drumstel
-
Je kunt je eigen ritmes inspelen en loopen
-
Plug & Play
-
Je kunt dus geen eigen samples importeren
Na de sample pads gaan we kijken naar de percussie pads. Ook in deze categorie komt Roland het beste uit de bus. Je kunt namelijk geen betere percussie pad vinden dan de Roland SPD-30 Octapad!
De octapad zit vol met hoge kwaliteit Percussie samples, geschikt voor bijna alle genres die je kunt bedenken. De 8 pads spelen heel erg fijn, en geven je een gevoel van extra controle over de sounds.
Wil je de Octapad gebruiken als mini drumstel? Dan kun je simpelweg een kick en hi-hat pedaal inpluggen, en je bent good to go! Dit instrument is eigenlijk in alle opzichten plug & play, dus het zorgt voor een goede workflow.
Voor live shows biedt deze pad ook veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld de loop functie waarmee je zelf ingespeelde patronen kunt laten herhalen. Dit stelt je in staat om met jezelf te jammen!
De enige nadelen aan de Octopad: je kunt geen eigen samples importeren, en soms raak je overweldigd door de hoeveelheid beschikbare samples in het instrument.
Ben je dus een percussie fanaat, en hou je vooral niet van super veel voorbereiding? Dan moet je deze drumpad kopen.
Roland SPD::One Series Drumpads
Percussie pad / Multipad
-
Klein en draagbaar
-
Overzichtelijk! Je hebt 4 knoppen en dat is het
-
Te bespelen met handen, stokken en voeten
-
Hoge audio en bouwkwaliteit
-
Je hebt maar één pad tot je beschikking
-
Ik vindt het best duur voor wat je krijgt
De Roland SPD::One drumpads zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. Dit zijn namelijk 4 losse instrumenten die allemaal een eigen functie hebben. Deze pads zijn dus vooral handig als je opzoek bent naar een hele specifieke oplossing. Wel allemaal met de hoge kwaliteit die Roland kan bieden.
Je kunt deze pads bespelen met drumstokken, handen en voeten. Hierdoor zijn deze drumpads eigenlijk in elke setting wel inzetbaar. Ze zijn klein en licht van gewicht, waardoor ze overal in je drum setup te plaatsen zijn. Ook zijn ze een stuk goedkoper dan een SPD-SX module (maar nog steeds vrij prijzig voor wat je krijgt vind ik persoonlijk).
Een overzicht van wat je kunt met de individuele modules:
- WAV Pad: Stel tot 12 presets in van samples. Vooral handig als klein apparaatje om altijd beschikking te hebben over 12 backingtracks en metronoom.
- PERCUSSION Pad: 22 hoogwaardige percussie geluiden binnen handbereik. Scheelt je toch weer sjouwen!
- ELECTRO Pad: 22 hoogwaardige elektronische drum geluiden. Geef net even dat extra randje aan je live shows met claps, cymbals, SFX en meer.
- KICK Pad: Je raad het al. Variërende kick geluiden om elke dansvloer los te krijgen! Er zitten zelfs ook nog een aantal percussie geluiden in.
Clavia Nord Drum 3P drumpad
Multipad
-
Een drum synthesizer! De geluiden zijn erg gedetailleerd aan te passen zonder kwaliteit te verliezen
-
Super licht van gewicht en dus makkelijk te vervoeren
-
Super goede bouwkwaliteit
-
De 6 pads zijn erg responsive
-
De pads zijn aan de kleine kant
Ik heb de Clavia Nord 3P al eerder even genoemd in deze blog. Deze drumpad onderscheid zich omdat het geluid produceert door middel van synthesis in plaats van samples.
Dit betekend dat je volledige controle hebt over de beschikbare sounds zonder kwaliteit te verliezen. Wel zit je vast aan de sounds die onder de 6 verschillende pads zitten. Je kunt dus niet zomaar een ander percussie geluid importeren.
De bouwkwaliteit van dit instrument is super goed, maar dat vertaald zich ook naar de prijs. Deze is niet goedkoop, maar als je vooral zoekt naar veel controle over elektronische drums is het het waard.
De pads zijn een beetje aan de kleine kant, maar reageren erg goed op dynamiek. Dit geeft je een natuurgetrouwe speelervaring!
Alesis Strike Multipad
Multipad
-
7000 samples en loopjes
-
32GB aan opslag ruimte
-
Veel aansluitingen waaronder een hi-hat controller input
-
De LED lampjes zijn customizable voor meer overzicht
-
Goedkoop voor wat je krijgt!
-
Bovenste pads zijn minder aanslaggevoelig
-
Er zijn soms wat problemen met het laden van samples
De Alesis Strike Multipad is een combinatie van een percussion pad en een sample pad. In principe kun je deze drumpad aanzetten en direct aan de slag met de 7000 ingebouwde samples en loopjes. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je tot 32 GB aan eigen samples importeren.
De multipad heeft veel aansluitingen voor externe pads, waaronder een kick en hi-hat pedaal. Ook dit instrument kun je dus gebruiken als een klein elektronisch drumstel.
In tegenstelling tot de andere drumpads van Alesis zou ik de Strike Multipad wel vertrouwen tijdens optredens. Hoewel de bovenste pads iets minder gevoelig zijn reageren de pads over het algemeen goed op wat je speelt. Ook kun je de kleur van de LED’s veranderen voor meer overzicht tijdens het spelen.
De Strike Multipad heeft niet zoveel functies als de SPD-SX Pro, maar is wel een stuk budget vriendelijker. Heb je dus minder te besteden maar wil je wel serieus gebruik maken van hybride drums? Dan moet je deze drumpad kopen!
Yamaha DTX Multi-12 Drumpad
Multipad
-
Je kunt de pads met je handen spelen!
-
Handig te gebruiken met een speciale iOS app
-
Toffe percussie geluiden
-
Heeft maar een opslagcapaciteit van 64 MB
-
Eigenlijk niet te gebruiken als een sampler
Wil je een drumpad kopen die dicht in de buurt komt van handpercussie? Dan is de Yamaha DTX Multi-12 voor jou! Deze drumpad is zijn namelijk zo ontwikkeld dat je super veel controle over de ingebouwde percussie samples hebt met stokken, handen en zelfs voeten.
Bij dit instrument zit een handig iOS app waarmee je de drumpad kunt controleren. Zo raak je nooit het overzicht kwijt.
Het voornaamste nadeel van de DTX Multi-12 is dat deze praktisch onbruikbaar is als sampler. Je kunt maar 64 MB aan eigen samples importeren aan eigen samples. Dus is verrassend weinig als je ziet wat er tegenwoordig mogelijk is op dit gebied.
Conclusie: Ik zou deze drumpad kopen als je voornamelijk percussie samples met je handen wilt spelen. Ben je opzoek naar de perfecte hybride setup? Dan kun je beter een andere drumpad kiezen.