Is Drummen Goed Voor Je Gezondheid?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verband tussen drummen en gezondheid. Onderzoekers ontdekken beetje bij beetje nieuwe voordelen die het spelen van drums kan hebben op je fysieke maar ook mentale welbevinden.

In dit artikel wil ik je meenemen in een paar van deze bevindingen. Hopelijk kan dit je motiveren om meer te oefenen, of misschien is dit wel het nodige zetje om voor het eerst de drumstokken op te pakken!

Leren drummen gaat allang niet meer over het leren van zo snel mogelijke ritmes en onmogelijke fills. Drummen kan ook super veel waarde toevoegen aan je leven zonder dat je ooit de meest onmogelijke liedjes hoeft te leren spelen. Zelfs op een beginnend niveau kan het een game changer zijn voor je gezondheid!

De gezondheid van je hersenen

Drummen is letterlijk gymnastiek voor je hersenen. Door middel van MRI scans is aangetoond dat je tijdens het drummen zo goed als elk gedeelte van je hersenen actief gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de gezondheid van je brein niet alleen wordt onderhouden, maar ook zelfs verbeterd. Je kunt je oefen sessies beschouwen als een workout voor je hersenen met alle positieve gevolgen van dien!

Onze hersenen ontwikkelen zich continu. Hersencellen (neuronen) in je hersenen leggen nieuwe verbindingen en verleggen oude verbindingen waardoor je hersenen steeds efficiĆ«nter en gezonder worden. Onderzoekers hebben de hersenen van muzikanten met die van niet-muzikanten vergeleken en ze zagen dat muzikanten over het algemeen meer grijze stof hadden. Grijze stof is de plek in de hersenen waar informatie wordt verwerkt. Als je jezelf dus uitdaagt om een instrument te leren spelen resulteert dit in een groter brein. šŸ™‚

Naast het kweken van grijze stof heeft leren drummen ook op andere gebieden van je hersenen een positieve invloed. Bijvoorbeeld op de hippocampus. De Hippocampus is erg belangrijk als het gaat om leren en je geheugen. Ook is dit waarschijnlijk de plek in je hersenen waar nieuwe cellen worden aangemaakt.

Onderzoek toont aan dat het leren van moeilijke nieuwe handelingen de hippocampus stimuleert en dus zorgt voor een hogere productie van nieuwe hersencellen. En laat dit nou net iets zijn wat je met drummen vaak doet! Denk bijvoorbeeld aan het trainen van je niet-dominante hand, of het onder de knie krijgen van een nieuw rudiment. Het zorgt er allemaal voor dat er meer hersencellen worden aangemaakt.

En dan is er nog iets wat zorgt voor meer groei van nieuwe hersencellen: een goede workout! Als je tijdens het oefenen of een optreden dus begint te zweten kun je ervan uitgaan dat je hersenen je dankbaar zijn! Het vergroot je geheugen en je krijgt minder kans op ziektes als dementie.

Mentale gezondheid

Meerdere onderzoeken tonen aan dat drummen kan helpen bij het behandelen van mentale ziektes zoals PTSS, depressie, angststoornissen en verslavingen. Echter zijn onderzoekers ook aan het uitvogelen of drummen op een hoger niveau ook een positief effect geeft. Zoals in de connectie tussen je gedachten en lichaam.

Drummen zou namelijk een effectieve manier kunnen zijn om mindfulness toe te passen. In principe is drummen een soort meditatie, wat vrij vertaald ‘de kunst van het focussen’ genoemd kan worden. Tijdens het oefenen ben je vooral bezig met focussen op de ritmes en patronen die je speelt.

Mindfulness zorgt er ook voor dat chronische pijn verlicht wordt, dat je minder stress ervaart, en dat je vitaler wordt. Tijdens het drummen kun je nog een extra stukje mindfulness toepassen door je bewust te zijn van je gedachten en deze zonder oordeel door je heen te laten gaan.

Fysieke gezondheid

Als laatste kan drummen een enorme boost geven aan je fysieke gezondheid. Drummen doe je met je hele lichaam en kan een serieuze workout zijn! Zelfs randzaken zijn een workout. Denk bijvoorbeeld aan dat je continu met je drumstel moet sjouwen voor en na je een show speelt. šŸ˜›

Tijdens een uur krachtig drums spelen verbrand je wel 400 tot 600 calorieƫn! Dit doet niet onder aan een gemiddelde fitness sessie. Vooral in de power genres als rock en metal, waar je over het algemeen redelijk snel en hard speelt verbrand krijg je een goede workout.

Maar ook al speel je liever wat rustigere genres, dan nog krijg je genoeg gezondheidsvoordelen. Denk aan het verminderen van stress, het verlagen van je bloeddruk en vermindering van chronische pijn. Nu moet je natuurlijk wel zorgen dat je een goede houding tijdens het drummen hanteert, anders krijg je alsnog lichamelijke blessures.

Drummen is goed voor je fysieke gezondheid.

Motivatie om aan de slag te gaan

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog weer nieuwe motivatie om aan de slag te gaan. Drummen kan een ware therapie zijn, al is het maar om even alle frustratie van je af te slaan. En eerlijk, wat is er nou leuker om mee te rammen met je favoriete muziek? Een win-win situatie dus!

Mocht je nou nog niet op het niveau zijn waarop je je comfortabel voelt om langere oefensessies te spelen, of mee te spelen met je lievelings songs, dan kan Drumeo een goede oplossing voor je zijn!

Drumeo is een online platform vol met video tutorials van de beste drummers uit de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson), Todd Sucherman (Styx), Jay Weinberg (Slipknot) en Simon Phillips (Toto, The Who).

Of je nou veel ervaring hebt of nog nooit een drumstok hebt aangeraakt, Drumeo biedt je altijd de mogelijkheid om te groeien. Leer je eerste drumritmes en fills, of ontdek complexe polyritmes, rudiments en gospel chops. Over elk onderwerp valt wel iets te vinden!

Ook het genre wat je wilt spelen maakt niet uit. Drumeo biedt genoeg mogelijkheden om je eigen muzikale identiteit te ontdekken. Heb je zin in jazz? Volg dan de jazz drum course. En wil je beter worden in rock drummen? Dan is daar ook een super toffe course voor met ontzettend veel tips en tricks.

Nog fijner, alle onderwerpen worden gestructureerd aan je uitgelegd. Zo weet je zeker dat je de meest efficiƫnte leerweg bewandeld. Je leert drummen wanneer het jou uitkomt en het is ook nog eens goedkoper dan lessen van een docent!

Via de onderstaande knop kun je Drumeo maar liefst 30 dagen gratis uitproberen! Dit is meer dan de 7 dagen die ze normaal gesproken aanbieden. Genoeg tijd om het platform te ontdekken en te kijken of Drumeo iets voor jou is. Als je liever eerst meer informatie wilt kun je ook mijn uitgebreide Drumeo review lezen. šŸ™‚

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo