Drumeo review – Kun je echt leren drummen via dit platform?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Drumeo review – Heb jij wel eens gezocht naar drum tutorials op YouTube? Grote kans dat je het kanaal van Drumeo dan wel eens bent tegengekomen! Zodra de algoritmes van je social media namelijk doorhebben dat je enigszins geïnteresseerd bent in drummen, duurt het niet lang voor je een video van Drumeo tegenkomt.

Maar wat is Drumeo precies? En waarom is Drumeo zo interessant voor drummers? In deze Drumeo review wil ik het daar over hebben. Drumeo is namelijk veel meer dan alleen een YouTube kanaal! Het is een ontzettend groot online platform waarop drummers van elk niveau kunnen leren drummen.

Ik gebruik het platform nu voor ongeveer een jaar, en ik wil graag al mijn bevindingen delen. Laten we dus snel beginnen!

Wat is Drumeo precies?

Drumeo is een online platform waarop je kunt leren drummen. Het platform is in 2012 opgericht door Jared Falk, en is sindsdien enorm gegroeid. Het is een waar begrip geworden onder beginnende, maar ook professionele drummers.

Video tutorials vormen de basis van de lesstof. Daarnaast zijn er nog een tal van andere resources, zoals een erg grote bibliotheek aan (interactieve) bladmuziek voor drums, inspirerende shows in de vorm van podcasts en livestreams, en er is een forum waar je hulp kunt vragen aan andere drummers.

Drumeo is gericht op drummers van alle verschillende niveau’s. Dit doen ze door verschillende courses aan te bieden. Je kunt zelf kiezen welke courses je interessant vindt om te volgen. Er is voor bijna elke stijl en soort drummer wel een uitgebreide course te vinden op het platform. En er komen dagelijks nieuwe video’s online.

De drumlessen worden gegeven door professionele drummers. Denk aan Simon Phillips (Toto), Dennis Chambers (Santana), Gene Hoglan (Dethklok), maar ook bekende YouTube drummers als Estepario Siberiano en Zack Grooves. Daarnaast kun je masterclasses vinden van helden als Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Gavin Harrison (Porcupine Tree) en Thomas Lang.

Alle docenten worden daarnaast uitgezocht op hun vaardigheid om les te geven. Kortom, Drumeo is een platform waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Het handige is dat je Drumeo op elk digitaal apparaat met een beeldscherm kunt gebruiken. Met de handige app heb je alle kennis binnen één klik tot je beschikking op je smartphone, tablet of laptop.

Een Drumeo setup met een tablet en een oefenpad met daarop drumstokken.

Wat kun je op het platform vinden?

Drumeo heeft een divers aanbod aan informatie die je tot je kunt nemen. Van play-alongs tot podcasts, je kunt zelfs leren over drummen wanneer je niet achter het drumstel zit. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste onderdelen op Drumeo.

Method

De Method course is eigenlijk het hoofd leerpad van Drumeo. Hier leer je als nieuwe drummer de fundamenten van het drummen. Elke belangrijke skill wordt meegenomen, van het opzetten van je drumstel tot improviseren en van het stemmen van je drums tot het spelen van je eerste liedje.

De Method bevat 10 niveaus. Het is handig om te weten op welk niveau je zit, want aan de hand hiervan kun je beoordelen of de andere content op het platform geschikt voor je is. Wanneer je de Method hebt voltooid ben je klaar om je te specialiseren met de veeltallige andere courses op het platform.

Songs

Er is een grote database aan interactieve bladmuziek beschikbaar op Drumeo. De songs worden duidelijk ingedeeld aan de hand van de verschillende niveaus in de method. Zo weet je altijd dat een liedje bij je niveau past.

Je hebt veel controle over de bladmuziek en de songs. Zo kun je bijvoorbeeld het liedje vertragen of versnellen, bepaalde stukjes van het liedje laten loopen, of een drumless track mee laten spelen. Je hebt dus veel controle waardoor je het liedje snel eigen kan maken.

Courses

Gospel chops, latin percussion en funk drumming. Dit zijn zomaar een paar titels van courses die je kunt vinden op Drumeo. Elk van deze courses worden gegeven door een docent die expert is op het onderwerp. En dat zijn dus niet de minste drummers in de business.

Echter gaan de courses niet alleen over het leren van bepaalde drumtechnieken. Er zijn namelijk ook courses over het muzikantschap, het uitzoeken van de beste gear en analyses van opmerkelijke drumpartijen/drummers.

Drumeo play-along met notenschift onder de docent die realtime meeloopt.

Student focus

In de student focus kun je video’s van jezelf opsturen naar Drumeo waarop je feedback krijgt van de docenten. Je krijgt precies te horen waar je nog aan kan werken of wat je vervolgstappen kunnen zijn. Ook hoor je gelijk waar op het platform je informatie kunt vinden die je verder helpt.

Om de zoveel tijd vindt er een livestream plaats waar je realtime vragen kunt stellen aan de docenten. In feite heb je dus een echte drumleraar tot je beschikking die je helpt om te ontwikkelen naar aanleiding van jouw persoonlijke leerbehoeften.

Forums

Mocht de feedback van de docenten nog niet genoeg zijn, dan kun je altijd je vraag stellen op het forum van Drumeo. Dit is ook gelijk de plek om te connecten met mede drummers van over de hele wereld.

De forums kunnen erg inspirerend zijn. Je leest bijvoorbeeld verhalen over hoe andere mensen zichzelf ontwikkelen. Dit kan je enorm helpen om keuzes te maken in je eigen leerweg.

Shows en podcasts

Ook als je niet achter de drums zit, maar gewoon wilt leren over het drummerschap heeft Drumeo genoeg te bieden. Er staan veel verschillende podcasts en shows op het platform. Denk aan onderwerpen als de geschiedenis van drummen, analyses van de beste drummers ter wereld en gear reviews.

Er staan ook documentaires over bekende drum bedrijven en drummers op. Denk aan een documentaire over On the road with Rush, waar je veel interessante behind the scenes ziet van Neil Peart (Ken je hem niet? Zoek hem dan zeker even op!).

Mijn Drumeo review

Eerste indruk

Het heeft even geduurd voordat ik ben begonnen met Drumeo. Ik had al redelijk veel drum ervaring dus ik dacht in eerste instantie dat Drumeo me niet veel te bieden had. Als ik nu terugkijk baal ik stiekem dat ik niet eerder ben begonnen, want ik heb ontzettend veel uit het platform gehaald.

De eerste keer dat ik Drumeo opende was ik oprecht verrast over hoeveel content er op te vinden is. Je kunt merken dat ze sinds 2012 vol gas aan het geven zijn, en nog niet van plan zijn om daarmee te stoppen. Ik vond allemaal masterclasses van mijn favoriete drummers, bladmuziek van toffe muziek, en hele courses over technieken en concepten waar ik nog nooit van gehoord had.

Drumeo courses review

De grootste ontdekking voor mij is de sinds kort begonnen “30-day chops” course van ZackGrooves. In deze course leer je binnen 30 dagen de kunst van het choppen. Elke dag krijg je een nieuwe video waarin je samen met Zack 10 minuten oefent. De oefeningen worden steeds iets moeilijker en aan het einde van de 30 dagen heb je een perfecte basis gelegd van deze skill. De perfecte motivatie om elke dag te oefenen en je grenzen te verleggen!

Maar ook de Method course voor absolute beginners zit super goed in elkaar. Ik waardeer dat Drumeo erg veel aandacht besteed aan basis skills die vaak over het hoofd worden gezien door drummers. Denk bijvoorbeeld aan het correct opzetten van je drum setup, een goede houding hanteren (tegen blessures!) en zelfs het stemmen van je drums! Deze onderwerpen heb ik tijdens mijn vroegere drumlessen nooit behandeld en ik merk nu pas hoe belangrijk ze zijn.

De uiteenlopende courses hebben me zelfs geïntroduceerd aan nieuwe drum genres. Voorheen was ik een echte rock drummer, maar ik ben me veel meer gaan interesseren in hybride elektronisch drummen. Ook soul en gospel zijn stijlen waarvan ik ontdekt hebt dat ze super leuk zijn om te spelen.

Ik merk dat deze courses me heeft geholpen om weer verliefd te worden op drummen. Ik leer elke dag nieuwe dingen en ik heb ook echt het gevoel dat ik progressie maak. Het is bijna verslavend om zoveel mogelijk tutorials te bekijken en onder de knie te krijgen!

Drumeo course 30 days chops met een ritme van ZackGrooves.

Drumeo student focus review

Deze Drumeo review zou niet compleet zijn zonder dat ik iets zeg over de student focus mogelijkheid. Dit is namelijk dé functie waardoor Drumeo uitblinkt ten opzichte van andere online drumlessen. Je krijgt de mogelijkheid om persoonlijke feedback te krijgen van een docent.

En je krijgt niet alleen feedback! Ook verwijzen ze je direct naar een aantal video’s en courses die jou kunnen helpen om je pijnpunten aan te pakken. Zo weet je dus altijd wat de vervolgstappen zijn in jouw persoonlijke leerproces.

De docenten die feedback geven zijn goed in het beschrijven van je problemen. Je krijgt duidelijk te horen wanneer je bijvoorbeeld nog iets meer op je houding moet letten, of hoe je bepaalde ritmes en drum fills vloeiender kunt spelen.

Oftewel, de combinatie van de enorme content bibliotheek en de persoonlijke feedback maakt dat Drumeo zich kan meten met de waarde die fysieke drumlessen kunnen bieden.

Wat is minder goed aan Drumeo?

Ik heb heel erg mijn best gedaan om kritisch te kijken naar Drumeo en ook negatieve punten te vinden. Dit was erg moeilijk omdat Drumeo zo’n compleet platform is. Op dit moment kan het zeker kwa inhoud concurreren met fysieke lessen van een drumdocent. Het is daarnaast ook nog eens goedkoper en je kunt er flexibeler mee leren.

Echter is het wel zo dat Drumeo mij voor jonge kinderen minder geschikt lijkt. Je bent echt afhankelijk van je eigen motivatie om voortgang te boeken, en kinderen hebben vaak meer motivatie van buitenaf nodig om te blijven oefenen. Een fysieke drumdocent is in dit geval een betere keuze.

Ook is het zo dat Drumeo al sinds 2012 bestaat. De content is sinds die tijd een stuk beter geworden, maar de oude content is ook nog steeds te vinden. Als je een nieuwere course als “30-day chops” bent gewend voelen de oude filmpjes een beetje vlak aan. Ook ligt het sterk aan de docent hoe enthousiast ik wordt over bepaalde tutorials.

Als laatste kan ik het me voorstellen dat het nogal een drempel kan zijn om gebruik te maken van de student focus. Je moet jezelf ten eerste filmen en op YouTube zetten. Niet iedereen kan even makkelijk een goed filmpje maken. Ook zal niet iedereen staan te springen om zichzelf op YouTube te zetten (verborgen weliswaar) terwijl je onzeker bent over hoe je drumt op de video.

Drumeo review conclusie

Goed, zoals je ziet zijn er een paar nadelen aan Drumeo, maar echt nadelen wil ik ze ook weer niet noemen. Uiteindelijk is Drumeo gewoon een super indrukwekkend platform die daadwerkelijk van toegevoegde waarde kan zijn voor elk niveau en soort drummer.

Of je nou net begint met drummen of weer opnieuw verliefd wilt worden op drummen, het helpt je om je doelen te bereiken. Als Drumeo zich blijft doorontwikkelen zoals ze nu doen ga je er een leven lang aan informatie op vinden. Ze staan zelfs open voor suggesties van gebruikers. Dus al zou je er niks meer kunnen leren, dan kun je altijd nog vragen of ze een bepaald onderwerp willen behandelen in de toekomst.

Oftewel, Drumeo gaat je hoe dan ook stappen verder helpen, inspireren en motiveren, zolang je er maar tijd in wilt stoppen. Drumeo is de perfecte tool, maar jij bepaald hoeveel potentie je eruit wilt halen.

Drumeo 30 dagen gratis uitproberen

Dat concludeert deze Drumeo review! Hopelijk heb je er iets aan gehad en begin jij binnenkort met verbeteren van je drum skills. 🙂

Natuurlijk is Drumeo niet gratis. Je betaald afhankelijk van wat je wilt één keer €220 per jaar, of €28 per maand (in totaal €336 per jaar). Het voordeel van het laatste is dat je maandelijks kunt opzeggen, maar als je per jaar betaald is het een stuk goedkoper.

Drumeo is gelukkig heel schappelijk, want ze laten je de eerste 7 dagen gratis rondkijken. Is het platform niks voor jou? Dan kun je zonder probleem opzeggen. Zorg in dit geval wel dat je op tijd weer afzegt, anders wordt het bedrag alsnog afgeschreven. Zet de verloopdatum dus in je agenda.

Nu kan ik me voorstellen dat 7 dagen te weinig is om een goed beeld te krijgen van Drumeo. Daarom kan ik je via de onderstaande knop maar liefst 30 dagen gratis Drumeo uit laten proberen! Zo heb jij de tijd om alles rustig te ontdekken en misschien al wel wat courses vrijblijvend af te ronden.

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo