Drum Koptelefoon Top 5 – De beste modellen onder €200

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Voor drummers is het ontzettend belangrijk om te beschikken over een goedkope drum koptelefoon. Niet alleen om je oren te beschermen, maar ook wanneer je zonder risico mee wilt spelen met je favoriete muziek of een metronoom. Het is handig om er altijd een te gebruiken tijdens je oefensessies.

Ook als je een elektronische drumstel hebt is een goede koptelefoon essentieel voor een zo goed mogelijke speelervaring. Het stelt je in staat om je volledig uit te leven zonder dat je omgeving hier last van heeft.

In deze blog wil ik je vertellen waar je allemaal op kunt letten bij het uitzoeken van een goede drum koptelefoon. Ook heb ik een top 5 van koptelefoons voor drummers voor je samengesteld. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt! Al deze koptelefoons zijn geprijsd onder de €200,-. Lekker goedkoop dus!

Laten we snel beginnen!

Waar moet je op letten bij het kopen van een drum koptelefoon?

Waar je op moet letten bij het kopen van een drum koptelefoon hangt af van het soort drumstel waar je op speelt. Speel je vrijwel alleen maar op een akoestisch drumstel? Dan stel je andere eisen dan wanneer je vooral op een elektronisch drumstel speelt. Of misschien wissel je regelmatig af tussen deze twee soorten drums.

Hieronder een korte uitleg waarom je een drum koptelefoon zou willen kopen voor elk van deze soorten drumstellen. Ook vertel ik je waar je op moet letten, zodat je de meest geschikte koptelefoon voor jouw situatie uit kunt kiezen.

Een drum koptelefoon op een elektronisch drumstel.

Akoestisch drumstel

De belangrijkste reden waarom je een drum koptelefoon wilt gebruiken bij een akoestisch drumstel is om je gehoor te beschermen. Dit lijkt voor sommige drummers in het begin misschien overbodige luxe, maar ook als je goede oren denkt te hebben krijg je op de lange termijn gehoorschade.

Ik kan het van harte aanbevelen om vanaf je eerste oefensessie een isolerende koptelefoon of oordoppen te gebruiken. Zo wen je er meteen aan, en is de kans groter dat het een gewoonte wordt om met gehoorbescherming te drummen. Hoe meer decibel (dB) demping, hoe beter! Let ook op dat de koptelefoon gesloten is, en niet open. Open koptelefoons laten gewoon omgevingsgeluid door.

De koptelefoon moet je oren comfortabel af kunnen dekken. Dit houdt in dat de kussens van de koptelefoon goed om je oren vallen en niet je oren tussen je hoofd klemmen. Ook moet de koptelefoon niet te veel knijpen op je hoofd, alhoewel deze ook niet moet afvallen als je mee wilt headbangen tijdens het drummen!

Als je op een gegeven moment gewend raakt aan de koptelefoon merk je dat je het steeds langer vol kunt houden om hem op te hebben. Een koptelefoon hoeft dus niet vanaf de eerste dag super comfortabel te zitten, maar koop ook geen koptelefoon waarvan je na één minuut al last hebt.

Naast comfort is het ook handig dat je koptelefoon geluid kan afspelen van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet. Zo kun je gecontroleerd meespelen met je favoriete muziek of een metronoom. Hoe groter het frequentiebereik, hoe gedetailleerder het geluid. Het maximale frequentiebereik wat mensen kunnen horen is 20 hertz (Hz) tot 20 kilohertz (kHz).

Een drummer met een drum koptelefoon achter een akoestisch drumstel.

Elektronisch drumstel

Bij een elektronisch drumstel is geluidsdemping iets minder belangrijk. Je wilt vooral dat je het getik van je drumstokken op de elektronische drums niet teveel hoort. Hierdoor wordt je speel ervaring een stuk beter. Echter is het wel handig als je de koptelefoon op een comfortabele manier half op kunt zetten. Zo kun je het getik toch horen als je dynamiek oefent. Dit kan handig zijn.

Belangrijk is vooral dat de koptelefoon goed geluid weergeeft. Net als hierboven genoemd wil je dat het frequentiebereik zo groot mogelijk is. Zo haal je de volle potentie uit het geluid wat de drummodule je te bieden heeft!

De koptelefoon moet ook gekoppeld kunnen worden met je drummodule. De meeste drummodules hebben een 6,3 mm jack input voor de koptelefoon. Echter kan het voorkomen dat er een mini jack input (3,5 mm) op je drummodule zit. Kijk dit even goed na. Het is altijd mogelijk om een verloopstukje te kopen, dus als je per ongeluk de verkeerde plug hebt gekocht, dan is er gelukkig geen reden voor paniek.

Natuurlijk is ook hier comfort super belangrijk. Wat naast het eerder genoemde ook erg meespeelt bij een elektronisch drumstel, is de lengte van de kabel. Als de koptelefoon kabel te kort is wordt je ontzettend beperkt in je bewegingsvrijheid. Dit kan leiden tot veel frustratie en zelfs blessures. Een goede kabellengte is minstens 1,5 tot 2 meter. Zeker als je lang bent wil je een zo lang mogelijke kabel.

Voor een akoestisch drumstel kun je prima een draadloze koptelefoon gebruiken, maar voor een elektronisch drumstel is dit niet altijd het geval. Veel drummodules hebben überhaupt geen bluetooth functie ingebouwd, en als dit wel zo is kunnen veel draadloze koptelefoons voor een vertraging in het signaal zorgen. Het is moeilijk om een goede timing te houden met een vertraagd signaal.

Alleen koptelefoons met tweede generatie bluetooth geven een redelijk te verwaarlozen vertraging in het signaal.

Drum Koptelefoon Top 5

Goed, een hoop om op te letten dus. Gelukkig heb ik al wat voorwerk voor je gedaan en een selectie gemaakt van geschikte koptelefoons. En het mooie is, deze drum koptelefoons zijn allemaal onder de €200! Meer hoef je eigenlijk ook niet te betalen om goede kwaliteit in huis te halen.

Roland VMH-D1

Specificaties

 • Pasvorm: over-ear
 • Frequentiebereik: 5Hz – 40kHz
 • Kabel lengte: 1,5 meter en 3 meter kabel meegeleverd
 • Type input: 3,6 mm jack en meegeleverd koppelstuk voor 6,3 mm jack
 • Geluidsdemping: Niet duidelijk, wel is dit een gesloten koptelefoon
 • Geschikt voor: Elektronisch drumstel

Roland is één van de marktleiders op het gebied van elektronische drums. Je kunt het dan ook aan hun overlaten om een koptelefoon te ontwikkelen die ervoor zorgt dat je e-drum supervet klinkt. De Roland VMH-D1 is deze koptelefoon.

Met een bizar frequentiebereik van 5 hZ tot 40.000 hZ ben je er zeker van dat je elk detail goed hoort. Van de super lage punch van de bassdrum tot de kraakheldere klank van de cymbals. Daarnaast is de koptelefoon gebouwd zodat het geluid niet snel overstuurd, waardoor gehoorbeschadiging voorkomen kan worden.

Het pakket aan meegeleverde accessoires is erg compleet. Zo krijg je 2 (vervangbare) kabels met verschillende lengtes (1,5 meter en 3 meter) en een verloopstukje waarmee je zowel 3,6 mm jack als 6,3 mm jack aan kunt sluiten op je drummodule. Ook krijg je een handige koptelefoon houder die je makkelijk aan je e-drums kun bevestigen. Zo blijft je koptelefoon altijd veilig, ook tussen het oefenen door.

De kabel is zo ontworpen dat deze achter je rug langs kan. Hierdoor hangt de kabel niet in de weg tijdens het oefenen. Een ogenschijnlijk simpele toevoeging, maar het is echt een verademing ten opzichte van andere drum koptelefoons!

Het grootste nadeel van deze drum koptelefoon is dat er niet veel bekend is over hoeveel geluidsdemping de koptelefoon biedt. De koptelefoon is weliswaar gesloten, maar ik zou het niet aandurven om structureel op een akoestisch drumstel te spelen met deze koptelefoon als bescherming.

Kortom, de Roland VMH-D1 is de ideale koptelefoon voor elektronische drumstellen!

Vic Firth SIH2

Specificaties

 • Pasvorm: over-ear
 • Frequentiebereik: 20Hz – 20.9kHz
 • Kabel lengte: 1,70 meter
 • Type input: 3,6 mm jack en 6,3 mm jack
 • Geluidsdemping: -25 dB
 • Geschikt voor: Akoestisch en elektronisch drumstel
Vic Firth SIH2 drum koptelefoon.

Vic Firth ken je misschien als het bedrijf wat hoge kwaliteit drumstokken maakt. Echter is de expertise van Vic Firth veel breder dan slaghout. Zo maken ze onder andere oefenpads, stokkentassen, en jawel: drum koptelefoons!

De Vic Firth SIH2 is een van de populairste drum koptelefoons op dit moment. Dit model is namelijk betaalbaar en geeft je alsnog veel waarde voor je geld. Zo heeft de SIH2 een frequentiebereik van 20Hz tot 20.900Hz wat gewoon prima is voor tijdens het drummen. Echter, wil je de koptelefoon ook gebruiken om gedetailleerd naar geluid te luisteren, dan zou ik deze niet gebruiken.

De demping van deze koptelefoon is voor mijn gevoel wel de beste in deze lijst in vergelijken met de andere over-ear modellen. Als de koptelefoon goed sluit om je hoofd kun je er prima geluid van buitenaf mee dempen.

Het voornaamste nadeel van deze koptelefoon is dat gebruikers met een iets groter dan gemiddeld hoofd aangeven dat de koptelefoon kan knijpen op het hoofd. Ook is de lengte van de kabel net lang genoeg, maar het kan best zijn dat sommige drummers een verlengstuk bij moeten kopen.

Deze koptelefoon geeft dus prima waarde voor je geld, maar het comfort is sterk afhankelijk per persoon. Probeer ze eens uit, maar wees ook kritisch genoeg als ze niet goed zitten. Beter retourneren en iets langer wachten op een nieuwe koptelefoon dan jarenlang vastzitten aan een koptelefoon die net niet lekker zit.

Vic Firth Bluetooth Isolate drum koptelefoon

Specificaties

 • Pasvorm: over-ear
 • Frequentiebereik: 20Hz – 20,9kHz
 • Kabel lengte: Bluetooth, dus geen kabel
 • Type input: Bluetooth, 3,6 mm jack en 6,3 mm jack
 • Geluidsdemping: -20 dB
 • Geschikt voor: Akoestische en elektronische drumstellen

Naast de SIH2 heeft Vic Firth ook een andere drum koptelefoon op de markt gebracht. En ook wel een heel bijzondere, want deze koptelefoon is draadloos! Meestal zou ik voor elektronische drumstellen een draadloze koptelefoon niet aanraden, maar dit model zorgt voor een verwaarloosbare vertraging in het signaal.

Nu denk je misschien dat je een superdeluxe drummodule met Bluetooth functionaliteit op je elektronische kit moet hebben om deze koptelefoon te gebruiken. Niets is minder waar, want er wordt gewoon een kabel meegeleverd zodat je alsnog gebruik kunt maken van een 3,6 mm jack of 6,3 mm jack.

De geluidsisolatie van deze drum koptelefoon is iets minder dan de eerder genoemde SIH2 van Vic Firth. Desondanks denk ik dat de demping alsnog goed genoeg is om te gebruiken tijdens het oefenen met een akoestisch drumstel.

Let op, omdat deze koptelefoon draadloos is betekent dit dat er gebruik gemaakt wordt van een batterij. Deze gaat gelukkig 20 uur mee, maar vergeet niet om de koptelefoon af en toe aan de oplader te leggen.

Voor de rest is deze koptelefoon kwa specificaties te vergelijken met de SIH2. Je betaald iets meer, maar de Bluetooth functionaliteit zorgt er wel voor dat je meer bewegingsvrijheid hebt tijdens het drummen!

Alesis DRP100

Specificaties

 • Pasvorm: over-ear
 • Frequentiebereik: 10Hz – 31,9kHz
 • Kabel lengte: 1,8 meter
 • Type input: 3,6 mm jack en meegeleverd koppelstuk voor 6,3 mm jack
 • Geluidsdemping: Niet duidelijk, wel is dit een gesloten koptelefoon
 • Geschikt voor: Elektronisch drumstel en (in mindere mate) akoestisch drumstel
Alesis DRP100 drum koptelefoon.

Net als Roland is Alesis een grote speler in de wereld van elektronische drums. Echter, waar Roland meestal kiest voor de best mogelijke kwaliteit, lijkt het alsof Alesis ook altijd in het achterhoofd houdt dat gear ook betaalbaar moet blijven. De prijs kwaliteit verhouding is dus altijd prima in orde bij Alesis.

De koptelefoon wordt vooral vermarkt voor gebruik met elektronische drumstellen. Maar als je geen heavy hitter bent zou je deze koptelefoon ook kunnen gebruiken tijdens het drummen op een akoestische kit.

De audiokwaliteit is met een frequentiebereik van 10Hz tot 31.900Hz prima, maar in vergelijking met de Roland VMH-D1 klinkt het geluid een stukje minder levendig. Maar ja, daarvoor betaal je dan ook wel 3 keer minder. De frequentieresponse van de koptelefoon is trouwens speciaal ontworpen voor het weergeven van drums, dus die ga je in ieder geval wel goed horen. 🙂

Samengevat is deze koptelefoon budgetvriendelijk en een goed instapmodel voor vooral elektronische drums. Speel je echter ook af en toe akoestisch, dan kan deze drum koptelefoon ook daar goed van pas komen.

Drumeo EarDrums

Specificaties

 • Pasvorm: in-ear
 • Frequentiebereik: 18 Hz – 22kHz
 • Kabel lengte: 1,5 meter
 • Type input: 3,6 mm jack en 6,3 mm jack
 • Geluidsdemping: -29 dB
 • Geschikt voor: Akoestisch en elektronisch drumstel
Drumeo EarDrums in-ear drum koptelefoon.

Last but not least hebben we een koptelefoon die anders gebouwd is dan de andere koptelefoons in dit lijstje. Dit is namelijk geen over-ear systeem, maar een in-ear systeem!

Misschien heb je de naam Drumeo wel eens voorbij zien komen. Dit is een online lesplatform, waar je les kunt krijgen van de beste drummers in de wereld (lees voor meer informatie over Drumeo eens deze blog)! Naast drum cursussen ontwikkeld Drumeo tegenwoordig ook eigen producten, waaronder dus deze Drumeo EarDrums.

De EarDrums zijn een in-ear koptelefoon systeem ontwikkeld door en voor drummers. Meestal zijn goede in-ear systemen erg duur (vandaar de ondervertegenwoordiging in deze lijst), maar Drumeo heeft het voor elkaar gekregen om veel kwaliteit te bieden voor een lage prijs.

In-ear systemen zijn bij uitstek geschikt om geluid van buitenaf te dempen. De EarDrums realiseren zelfs een vermindering in omgevingsgeluid van 29dB. Hierdoor kun je gerust harde oefensessies en liveshows spelen zonder je druk te maken over gehoorschade. Je krijgt zelfs 9 verschillende setjes aan dopjes, zodat je zelf kunt bepalen wat het beste in je oren past. Ook de geluidskwaliteit is prima.

Het voornaamste nadeel is de lengte van de kabel. 1,5 meter werkt in principe wel, maar in sommige gevallen is dit te weinig. Ook het design vind ik persoonlijk iets minder. Ik heb het liefst dat in-ears zo min mogelijk opvallen in het oor, en het blauw trekt juist enorm de aandacht. Maar ja, ieder zijn eigen smaak.

Ik denk dat de Drumeo EarDrums de beste allround keuze zijn voor een budget onder de €200 euro. Je gaat er in ieder geval lang plezier van hebben, en ze zijn ook super goed inzetbaar voor liveshows waar je waarschijnlijk liever niet met een dikke koptelefoon op je hoofd speelt.