Als je een digitale piano hebt gekocht wil je deze zo optimaal mogelijk kunnen bespelen. Een goed statief is hierbij ontzettend belangrijk. Veel beginnende pianisten maken echter een overhaaste beslissing bij het kopen van een statief voor hun digitale piano. Met frustratie tot gevolg.
Je wilt bijvoorbeeld dat je piano goed op het statief past, en op de goede hoogte gezet kan worden. En nog belangrijker: Je wilt niet dat het statief opeens ineenstort en je piano op de grond valt!
Om dit én meer problemen te voorkomen, vertel ik je alles waar je op moet letten bij het kopen van een digitale piano statief. Daarnaast geef ik je mijn favoriete statief uit de verschillende piano statief categorieën!
Tip: Ben je er nog niet uit welke digitale piano je wilt kopen? Bekijk dan eens mijn digitale piano beginner top 5!
Inhoudsopgave
Gewicht van de digitale piano op het statief
Het allerbelangrijkste is dat het statief je piano kan dragen. Gelukkig zijn de meeste digitale piano’s licht van gewicht. De meeste modellen wegen niet meer dan 15 kilogram.
Bij de specificaties van een statief kun je zien hoeveel gewicht deze kan dragen. Zorg dat dit ruim het gewicht van je piano is. Zo kun je het statief later eventueel nog uitbreiden voor een tweede keyboard of synthesizer.
Als je een X-stijl statief koopt, let dan op de koppeling tussen de poten. Je wilt dat hier een mechaniek is ingebouwd die de stevigheid borgt. Dit kan doormiddel van tanden die in elkaar grijpen, of metalen dwarsbalk. Als het statief alleen een schroef heeft, kan deze na verloop van tijd lam worden. Je statief zakt dan steeds langzaam naar beneden. Erg irritant!


Hoogte van het statief
Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je het keyboard op de goede hoogte kunt zetten. Denk dus goed na hoe je de piano wilt gebruiken. Zit je liever achter je piano, of ga je hem ook veel staand bespelen?
Als je lang bent (rond de 1 meter 90) en staand wilt spelen, dan moet het statief minstens 85 tot 100 cm de hoogte in kunnen. Gelukkig halen de meeste statieven deze lengte wel, maar kijk het toch altijd even na. Je weet maar nooit.
Lengte van de digitale piano op het statief
Gekoppeld aan de lengte is de breedte van je piano. Je wilt altijd dat je piano stevig op het statief kan staan. De steunen van het statief moeten niet te veel naar het midden of het uiteinde van je piano zitten.
Bij X-stijl statieven is dit voornamelijk een factor om rekening mee te houden. Hoe hoger je een X-stijl statief zet, hoe dichter de steunen bij elkaar komen. Daarnaast staan de steunen op een lagere stand misschien wel weer te ver van elkaar.
De breedte van je piano, en de manier hoe je de piano wilt kunnen spelen (zittend of staand) zijn dus afhankelijk van elkaar.


Hoeveelheid toetsinstrumenten op het statief
Misschien wil je op den duur een extra keyboard of synthesizer aanschaffen. Het is dan handig om een statief te hebben waar je meerdere instrumenten op kwijt kunt. Dubbel laags statieven zijn daarnaast ook te gebruiken voor andere gear zoals een midi controller, grooveboxes, een audio interface.
Sommige statieven zijn echte krachtpatsers. Hier kunnen meerdere zware pianos en synthesizers op worden geplaatst. Andere statieven zijn handig om één grote piano en nog wat kleinere gear op te zetten.
Statieven met meerdere keyboards maken je setup niet alleen compact. Het ziet er ook nog best wel cool uit! Je hebt al je gear binnen handbereik en je raakt erdoor geïnspireerd. Beter kan niet. 🙂

Plaatsing van het statief
Soms heb je gewoon te weinig ruimte in je kamer om een groot statieven neer te zetten. Of misschien staat je piano op zolder en kun je geen torenhoge stellages neerzetten door de schuine daken.
Bij live optredens in kleine locaties wil je misschien ook wel dat je statief iets meer mogelijkheden geeft op het gebied van ruimte. Bijvoorbeeld als er een monitor in de weg ligt en je piano toch op een goede hoogte wilt kunnen zetten.
Flexibiliteit kan dus een groot voordeel zijn als het op statieven aankomt.
Design van het digitale piano statief
Wil je dat je digitale piano de looks heeft van een akoestische piano? In dit geval koop je vaak het statief en piano in een geheel.
In mijn lijst met de beste digitale piano’s voor beginners staan ook een tweetal van dit soort piano’s, namelijk de Casio PX-870 Privia en de Thomann DP-95.
Verschillende soorten digitale piano statieven
Nu weet je waar je allemaal op moet letten als je een statief koopt. Om de keuze makkelijker te maken laat ik je nu zien welke soorten statieven er allemaal bestaan, en welk model mijn favoriet is per soort.
X-stijl – Innox INA DOUBLE MKII
Het X-stijl statief heb ik al een aantal keer genoemd. Dit soort statief is erg gangbaar en wordt dus veel gebruikt door muzikanten. Het voordeel van een X-stijl is dat je het statief makkelijk in hoogte kunt verstellen en stevig vast kunt zetten. Het nadeel is dat je piano op een hoge stand minder stabiel komt te staan.
Mijn favoriete merk voor X-stijl statief is Innox. De Innox INA DOUBLE MKII is een erg stevig en betaalbaar model (€41,-). Het model kan 40 kilogram aan gewicht tillen, wat perfect is voor zwaardere toetsinstrumenten. Daarnaast is het statief in hoogte verstelbaar van 75 tot 100 cm.
Op een lage stand zou dit statief prima moeten werken voor digitale piano. Op een hoge stand staat je piano met 88 toetsen waarschijnlijk minder stabiel. Let hier dus op.

X-stijl met extra steun – Quiklok QL742 piano statief
Als je een X-stijl statief wilt hebben met de optie om nog een extra stuk hardware toe te voegen, is dit de beste keuze. De extra steunen geven de mogelijkheid om een extra synth, MIDI keyboard, laptop of wat je ook wilt op het statief te zetten.
De Quiklok QL742 is een ontzettend stevig statief. Je kunt er in totaal 90 kg aan hardware op kwijt. De onderste laag kan ongeveer 56 kg dragen, en de bovenste laag ongeveer 34 kg.
Hiernaast is het mogelijk om de hoe van de bovenste laag aan te passen. Zo kun je deze laag helemaal plat maken voor een laptop, of schuiner zetten om goed bij de toetsen van je tweede instrument te komen.
Dit statief is makkelijk te verstellen en toch super stabiel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je spullen op de grond vallen!

Harmonica stijl – Innox INA Fold 02
Dit statief is een ster in het verstellen van de breedte en hoogte! Door het harmonica mechanisme kun je makkelijk bepalen hoe breed je het statief wilt zetten.
De Innox INA Fold 02 is een van de stevigste harmonica statieven die er bestaan. Met een draagvermogen van 50 kg kun je er zo goed als elke digitale piano op kwijt. De breedte is in te stellen van 10 tot 85 cm, en de hoogte van 62 tot 82 cm.
Voor langere toetsenisten die staand willen spelen is dit misschien net wat laag. Toch geeft dit statief ook heel veel voordelen tijdens optredens, waardoor het toch waard is om het model te overwegen.
Zo kun je het bijvoorbeeld makkelijk overal neerzetten zonder dat je veel stevigheid verliest. Het statief is daarnaast erg compact op te vouwen, waardoor je drummer weer wat extra ruimte heeft in de band-bus!

Zuil stijl – Konig & Meyer keyboard statief Spider Pro
Een serieuze stand met een tof uiterlijk! Ben je echt een fanatiek toetsenist, dan is dit wel het go-to statief.
De constructie heeft 2 verdiepingen die je voor jezelf op de perfecte hoogte kunt stellen tot wel 1310 cm! Je kunt er zelfs nog een extra verdieping bij kopen als je dat zou willen. Elke arm kan tot wel 35 kg tillen, wat genoeg is voor de zwaarste toetsinstrumenten.
Ook leuk is dat je op de top nog een microfoon arm kunt monteren. Zo kun je zowel toetsen spelen als zingen in een perfecte houding. Na de show of repetitie klap je het statief makkelijk compact in. Op naar de volgende gig!

Meerdere verdiepingen – Jaspers 4D-120B
Heb je meerdere keyboards en synths in huis, dan is dit veruit het beste statief wat je kunt hebben! De Jaspers 4D-120B is als een van de enige statieven in staat om meerdere toetsinstrumenten te dragen, waaronder ook die uit de zwaardere categorie.
De meeste statieven uit deze categorie kunnen per verdieping ongeveer 10 kg tillen. De Jaspers kan echter toetsinstrumenten tot 40 kg tillen op de onderste laag.
Wat ik ook erg fijn vindt aan dit statief is dat je zelf de indeling kunt bepalen. Op elke verdieping kun je aanpassen hoe dicht de houders bij elkaar staan, en in welke hoek. Zo kun je dus altijd het perfecte statief creëren.
Het minpunt van dit soort statieven is dat ze niet makkelijk op en af te bouwen zijn. Je hebt in ieder geval twee mensen nodig om het statief een beetje soepel op te zetten. Het is dus ook een echt studio statief. Je bouwt hem één keer op en je zit er vervolgens voor een lange tijd niet meer aan.
Verder is dit statief niet echt praktisch op een zolder met schuin dak. Je kunt de hoogte of breedte niet aanpassen, dus houdt hier rekening mee!

Tafel stijl – Stagg MXS-A1 keyboard statief
Als laatste hebben we de tafel stijl statieven. Deze statieven zijn voornamelijk bedoeld om comfortabel achter je piano te kunnen zitten. Er zit bijna geen steunmateriaal in de weg als je je benen onder dit statief plaatst. Het geeft daarnaast ook een iets luxere uitstraling voor bijvoorbeeld in een woonkamer.
De Stagg MXS-A1 kan een gewicht tillen van 50 kg. Het statief is in breedte te verstellen van 73 cm tot 111 cm. Daarnaast kun je de hoogte verstellen van 59 tot 71 cm. Het statief is 32 cm diep. Je kunt de meeste digitale piano’s er dus makkelijk o[ kwijt.
Verder is de constructie licht van gewicht en makkelijk op te vouwen. Het vervoeren naar optredens is dus geen probleem. Je kunt hem bij wijze van spreken zelfs op de fiets vervoeren!
Wil je dus een makkelijk en mooi statief om achter te zitten? Ga dan voor de Stagg MXS-A1.
